Reklama

Reklama

Life on Mars

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2006–2007), 16 h (Minutáž: 60 min)

Hudba:

Edmund Butt

Hrají:

John Simm, Philip Glenister, Liz White, Dean Andrews, Joanne Froggatt, Archie Panjabi, Lee Ingleby, Stephanie Jacobsen, William Matheson, Kevin McNally (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Obsahy(1)

DCI Sam Tyler (John Simm) je schopný manchesterský kriminalista. Při pronásledování podezřelého se dostane do těžké dopravní nehody a upadne do bezvědomí. Tyler se probírá zmatený, s nejasnými vzpomínkami a s hrůzou zjišťuje, že se nachází v roce 1973. Už není DCI, ale pouze inspektor, a zrovna byl přeložen na jiné manchesterské policejní oddělení. Zde se potkává s další ústřední postavou seriálu, svým šéfem, DCI Genem Huntem (Philip Glenister). Hunt neboli "Guv" je typem drsného pouličního policajta, tedy přesným opakem "moderního" Sama Tylera. Sam netuší, proč se ocitl v 70. letech. Je snad v komatu a žije v nějakém zvláštním snu? Nebo cestoval časem do minulosti? Bude na to muset přijít, jinak se nedokáže vrátit zpět. Ale o čem LIFE ON MARS doopravdy je? Je o prolnutí současnosti a minulosti. Na jedné straně Sam Tyler, policista 21. století, znalý moderních vyšetřovacích postupů. Na druhé Gene Hunter, starý dobrý pouliční polda, který z vás klidně vymlátí duši, aby dostal svou odpověď. Současnost i minulost v kvalitní krimi s mírným nádechem tajemna, to je LIFE ON MARS. Zatím byly natočeny dvě série po osmi epizodách. LOM je také vítězem BAFTY a několika mezinárodních cen. (Sowa)

(více)

Recenze (122)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Life on Mars jsem považoval za nejlepší britský kriminální seriál. Pak přišel Sherlock a nic se na tom nezměnilo. Stejně jako série příběhů o nejslavnějším anglickém detektivovi, i Life on Mars spojuje přímočaré retro, moderní komplexní svět a typický anglický smysl pro humor. A pokud je to vůbec možné, činí tak ještě dovedněji. Dokonce bych řekl, při vší úctě k duu Benedict Cumberbatc & Martin Freeman, že disponuje lépe napsanými i zahranými postavami s nosnější zápletkou. Patnáct dílů nezakolísalo ani napětí, ani atmosféra. A ten poslední nabídl šestihvězdičkový závěr, který možná není tím nejlepším vůbec, ale tehdy bych na to přísahal a odstup několika let na tom změnil jen málo. Ten zbytek co chybí seriálu k dokonalosti, dotáhl soundtrack z hitů sedmdesátých let. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem poznal originál Života pod hlavou. Stylovka s typicky britským přízvukem a charaktery, které jsou tak ambivalentní, jak jen u policie mohou být. Škoda, stejně jako u české mutace, že poslední díl druhé řady je zbytečně hektický, chtělo to více času. Co se naopak od české verze liší, je hrdinův postoj k jeho druhému životu. Zíral jsem. 90%. ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Udělat dnes kriminální seriál, který by byl odlišný od tisíce předchozích, není vůbec snadné. Naštěstí BBC přišla s výborným nápadem a vytvořila něco nového, co se k nám však bude jen těžko dostávat. Ono také předabovat všechny ty skvělé hlášky do češtiny by bylo asi tak snadné, jako skousnout zmrzlinu předními zuby. Ta by potom již nemohla chutnat tak dobře. Jednotlivé díly jsou velice různorodé a k příjemnému sledování pomáhá i pěkná doplňková mysteriózní atmosféra. Ta se alespoň pro mě časem vytrácí, protože není správně vyživována. Naštěstí se s koncem každé série dá dohromady. Co se mi nelíbilo, byla klasická klišé s nečekaným objevováním se hlavních postav na správných místech v poslední chvíli a některé logické nedostatky. Problémy jsem měl i se Samem, který mi byl zpočátku mírně nesympatický, ale postupně jsem si ho díky jeho zásadám oblíbil. Aby byl seriál přesně na mou míru, muselo by se ještě mnoho upravovat. Přesto je však tím téměř nejlepším, co se lze na poli detektivek nalézt. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Už jenom kvůli takovému vořechovi jakým je postava Genea Hunta by měl tento seriál zhlédnout každý správný fanoušek všech filmových drsňáku. Ač jsem se v každém díle těšil hlavně na jeho hlášky, tak seriál má co nabídnout i dále. Jednotlivé případy jsou většinou hodně originální a vše je hodně cool natočené (a ještě lépe "ohudbované"). Určitě jeden z nejzajímavějších seriálů co se v posledních letech urodil. 85 % ()

Molir 

všechny recenze uživatele

Mnam mlask, Britove proste umi, drsna serialove-policejni 70. leta videna optikou dneska, se silnym (jak uz to v britskych vecech byva, nicmene funguje to, neni z toho kazani jako v americkych zalezitostech) socialnim podtextem, proste radost se divat... a k tomu pro labuzniky uzasna slangova "severska" anglictina :-)) [ktera toho pro atmosferu dela hodne, bez ni by to sice taky slo, ale rozhodne by to nebylo to prave orechove] ....... videl jsem preair US verze a hoooodne slabe a hodne velke zklamani :( snad s tim zvladnout neco udelat, i kdyz to by to asi museli pretocit ()

Galerie (69)

Zajímavosti (8)

  • Mars v názvu seriálu odkazuje na odcizenost života několik dekád v minulosti, která téměř připomíná život na jiné planetě a také je to fiktivní zkratka: Metropolitan Accountability and Reconciliation Strategy (8. epizoda 2. série, 23 min. 27 sec.), což měla být operace plánující reorganizaci divize, která by modernizovala stávající CID. (ČSFD)
  • V 7. minutě, když se rádio samo přeladí, v něm můžeme slyšet skladbu „Disco 2000“ od britské kapely Pulp z roku 1995. (Trajektt)
  • Postava Sama Tylera (John Simm) byla pojmenová podle Rose Tyler (Billie Piper), která byla společnicí desáté reinkarnace Doktora ze seriálu Doctor Who (od r. 1963). V americké verzi je Rose Tyler matkou hlavní postavy. (Shakaar)

Reklama

Reklama