Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mickey King, autor laciných detektivek, žije v Římě a chrlí jednu knížku za druhou. Kinga osloví Ben Dinuccio, který mu nabídne obrovskou sumu za napsání "autobiografie" záhadné celebrity. King se nechá přemluvit a je převezen na odlehlý ostrov, kde se setkává se svou hvězdou, Prestonem Gilbertem, béčkovým filmovým hercem, který hraje především gangstery a ví se o něm, že se s mafiány stýká i v soukromém životě. Gilbert nyní umírá na rakovinu a chce, aby King ještě rychle zaznamenal jeho životní příběh. I když je to lump, měl Gilbert zajímavý život a Kingovi se zdá, že sepsat půjde. Pak je ale hvězda na jednom večírku zavražděna a King má rázem knihu bez konce. Podle vzoru svých knih si začne hrát na detektiva a postupně skládá mozaiku Gilbertovy minulosti: jeho bývalé ženy, transvestity, který měl být mrtvý, nebo třeba italského prince, který se chystá začít panovat. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Trošku nezáživné, mírně roztomilé. Jeden z těch slabších filmů s Michaelem Cainem. Ale na správného fanouška se sluší a patří vidět všechny filmy určitého oblíbence. Nemám moc co k tomu napsat, přišlo mi to nudné, nic mě ani nepobavilo, ani nepohoršilo, vlastně je úplně zbytečné aby se takovéhle filmy točili, ale zase je fajn vidět Cainea v jakémkoli filmu. Takže jedna hvězdička je čistě a jen za to, a druhá asi za snahu. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

„Co je to za ptáka? – To je maltézský sokol.“ Není divu, že po velmi intenzivním a do jisté míry domýšlivém „Carterovi“ se dvojice Hodges / Caine rozhodla ubrat na stylu, ambici a násilí, a natočila tuhle bokovku, nijak okázale parodující klasické hard-boiled detektivky. "Na cestě do márnice se ani jednou nezasmál." Prvním objektem jejich žánrového sarkazmu jsou suché hlášky komentujícího hrdiny, dalším pak limity jeho sebevědomé maskulinity a schopností jako konatele spravedlnosti [Caine hraje autora brakových detektivek, jako vždy napulírovaného a sukničkářského, než je tenhle "libovej frajer" vtažen do případu, v jehož chápání je vždy o krok pozadu]. „Cítil jsem se jako kapr o Vánocích, jako figurka z čokolády, kterou se někdo chystá sníst.“ Film vidím jako nedokonalý – přece jen příliš rozpustilý, co se postav, vyprávění a dle mého i realizace týče – a polozapomenutý malý kult. „Bylo to jako na pornografický fotce, u který si nejste jistej, kdo co dělá a komu to dělá.“ Zaokrouhlím nahoru za výborného Rooneyho v roli hollywoodského mafiána s napoleonským komplexem a autistickým smyslem pro humor. "Máš hlad, děvko?" ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Stejnou měrou originální a nápadité, jako po všech stránkách nedotažené, opájející se vlastní bezúčelnou divností a s neobyčejně otravným voiceoverem, kde se sice žvatlá a žvatlá, ale vůbec nic se neříká. Tolik prázdného tlachání nezazní ani u kafíčka na několikadenním srazu chorobně ukecaných fanynek harlequinek. Přijde vám předchozí věta nesmyslně šroubovaná, rádoby vtipná a nic neříkající? Pokud ano, tak vítejte do světa Hodgesova Pulpu. Na hraně snesitelnosti to drží jedině Caine. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Překvapivě nijak zvlášť povedené, z předchozí spolupráce Mikea Hodgese a Michaela Cainea vzešel exceletní film "Chyťte Cartera", tentokrát však poměrně průměrný film, jenž zachraňuje několik dobrých hlášek a vtipných momentů a Michael Caine, který útahne sebehorší film. Film vysílán (nejspíš na MGM?) také pod názven "Brak". ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Příběh o spisovateli detektivních škvárů se postupně stane jedním z nich. Vyprávěn i stylizován je tak, jak si pulpovou literaturu (např. Chase, Chandler) člověk představí - to jest hlavně s kupou ironického humoru. Film však občas až prapodivně osciluje na pomezí pocty a parodie žánru. Rozpačité, ale v konečném výsledku zábavné. A Caine je cool jako vždy. ()

Galerie (17)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama