Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(7)

Bagdád, Irák 2003. Mise: nejasná. Nepřítel: nezjištěný. Délka mise: neznámá. Členové 1. rozvědky námořnictva nemohli předpokládat, co se v průběhu oněch prvních čtyřiceti dnů války v Iráku stane. Na každém kroku se potýkali s nedostatečnými zásobami, frustrací z nekompetentního velení a pochybnostmi o smyslu celé mise. Otevřený, zasvěcený pohled na výsledek moderní americké války byl natočen podle bestselleru Evana Wrighta v produkci Davida Simona a Eda Burnse, kteří se podíleli i na vzniku kriticky oceňovaného seriálu HBO The Wire. Generation Kill je nyní podobně úspěšnou sedmidílnou minisérii z dílny HBO Films. (Magic Box)

(více)

Recenze (287)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Povedený miniseriál z přostředí "Operace Svoboda pro Irák". Místy až dokumentární zpracování nešetří nikoho - samotné řadové marináky, důstojníky, generály, smysl celé operace i místní obyvatele. Chvílemi neuvěřitelný bordel, skvělé hlášky a trefné poznámky (americká vláda utratila jeden milion dolarů za výcvik každého z nás kvůli tomuhle?). Prostě dobrý seriál... ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Hitman Actual, tady Hitman 2-2 valí se k nám nejlepší válečný seriál. Over." Válečné drama Generation Kill je tím nejlepším, co tento žánr může nabídnout. Příběh sleduje První průzkumnou jednotku U.S Marine od čekání v táboře Mathilda přes celý Irák až do centra Bagdádu. Budete svědky valících se Humvee, zakopávání se, pozorování a taky samozřejmě střílení. Operace Irácká Svoboda je opravdu drsná, a jak to ve válce bývá i dost krutá. Po shlédnutí nepochopíte jak lidé jako Kapitán Amerika nebo „Encino man“ můžou velet jednotkám vojáků. Absurdita velení je zde smutná a bohužel i pravdivá. Naopak Alexander Skarsgard jako "Iceman" Sgt. Colbert je dokonalý. Alespoň jeden rozumný Seržant v celé rotě. Za zmínku stojí i poručík Nathan Fick (Stark Sands), který se vždy postavil za své muže a rozumné názory. I když z toho měl jen problémy. Řidič Colbertova Humvee Ray Person (James Ransone) je ukecaný a jeho hlášky jsou výborné. Zpívání známých či méně známých písniček jen doplňuje humornou část tohoto seriálu. Akce je zde přiměřená tak jako humorné scény. Skutečná moderní válka v syrové podobě. Seriál je natočený podle knihy Evana Wrighta, který s jednotkou strávil tyto dny v Iráku. Fakt je, že kromě syrové atmosféry válčení a absurdity vedení je seriál plný trefných hlášek, vtipných polemizování a přehnaného parodování sebe sama. Generation Kill je tak pro mě velmi oblíbený a vždy se na něj rád kouknu znovu. Zpracování knihy je na jedničku. HBO stvořilo úžasnou minisérii, která prostě nemá chybu. „Ray? Can I have one final moment enjoying the fruits of civilisation?“ (100 %) ()

Reklama

Gee.Rocks 

všechny recenze uživatele

Téma války (ať už je to jaká chce) nevyhledávám. Ale Generation Kill je jedna z nejlepších věcí, které jsem viděla. Také mne to svádí porovnávat s The Pacific, ale to nelze... nakonec bych psala jen spoustu zbytečností, protože oba seriály jsou o něčem úplně jiném. Nejen o jiné válce, ale i o jiných charakterech a událostech. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Taká miera (dialógovej) vierohodnosti vo vojnovej dráme s prihliadnutím na fakt, že smerovanie dramatizácie bolo absolútne vlažné a zamerané skôr na mdlé faktory každodenných činností mariňákov (s neprestajným križovaním popkultúry toho času) vo vojnovej zóne, som už dlho nevidel a ani neviem, či vôbec (určite predbieha aj doku-drámy). Je to debilné, stupídne, vulgárne, špinavé, perverzné, frustrujúce. Tvorca televízneho klenotu The Wire David Simon tu skrz vysoko oceňovanú knihu Evana Wrighta vdýchol dialógom taký pulzujúci život a vďaka nim vytvoril takú pevnú záplatu, že aj keby bol seriál po technickej stránke čisté diletantstvo (a naozaj v tejto sfére neexceluje), koniec koncov by sa stále jednalo o pozoruhodné dielo – k čomu treba uviesť: akčné scény stoja za bačkoru, sporadicky sú pomerne dosť smiešne (zaváňajúce béčkovým puchom), strih je častokrát úplné hovno, kamera pri snímaní tvárí detto, no a technika (okrem HMMWV) je komplet v CGI (stoka fakt). Prečo päť hviezd? Autenticita & dialógy. Generation Kill je bez výnimky v súlade so všetkým, čo som za posledné roky o téme videl/čítal (doslova stovky materiálov) a ani v jednom momente nespadá mimo. Plus priamočiarosť, bez skarhaného pátosu, bez glorifikácie, bez pozlátka. Obnažená nekompetentnosť, debilita a – ľudovo povedané – kktizmus. Prekrásna nádhera.. Bližšie ku sedeniu v "hamvíku" smerom na Bagdad nebudeš. S ansámblom 28!! protagonistov, ktoré svojimi presvedčivými výkonmi stierajú hranicu istoty. Záverečná scéna vypovedá viac ako sa dá slovami prezentovať. A dať si to na posedenie 2x za tri dni asi nie je najzdravšie, že? Hneď za tým sa rozhodne oplatí schrúmať aj OUaTiI... ♪♫ (x / x) (28.3.2023) (30.3.2023) ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Tato sedmidílná minisérie produkovaná HBO Films sleduje osudy jednotky průzkumné čety Amerických mariňáků. Během prvních čtyřiceti dní operace Irácká svoboda. (Americká invaze do Iráku roku 2003). Očima reportéra Rolling Stones, Evana Wrighta. Který se této invaze zúčastnil jako novinářský válečný dopisovatel a roku 2004 své zážitky sepsal v knize. Tato sloužila jako předloha. V některých rolích vojáků můžete vidět skutečné mariňáky kteří se těchto bojů zúčastnily a hrají zde samy sebe. Opravdu surový pohled na současné válečnictví. Na to jak se vojáci museli potýkat s nedostatečnou výzbrojí, výstrojí. Nekompetentním velením důstojníků s celkem nejasnou a neustále se měnící strategií boje. ()

Galerie (89)

Zajímavosti (18)

  • Všechny bitevní vrtulníky použité v seriálu byly typu AH-1H Super Cobra. Ani jednou se v seriálu neobjevil světoznámý přepravní vrtulník UH-60 Blackhawk. Místo toho filmaři použili zastaralý typ UH-1 Huey, který se už v dnešní době v zámoří nepoužívá. Cestoval jím v seriálu např. generál Mattis (Chaos). Nahradil ho totiž modernější typ Iroquez. (c.tucker)
  • Černošký kaplan v epizodě "Combat Jack" má místo tradiční purpurové štóly (šál) štólu maskovanou v kamufláži 3-color Desert. (c.tucker)

Reklama

Reklama