Reklama

Reklama

Už od starých časů se po mnoho generací šíří příběhy o epických bitvách a mystických legendách v drsné a tajemné Skotské vysočině. Ve filmu se k legendě přidá nová pověst, když odvážná Merida stane tváří v tvář tradici, osudu a nejkrutější bestii. Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera krále Ferguse a královny Elinor. Je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Vzepře se starému zvyku zasvěcení pánům země. Silnému lordu MacGuffinovi, mrzutému Macintoshovi a svárlivému Dingwallovi. Meridiny činy nechtěně rozpoutají v království chaos a běsnění. Když se obrátí o pomoc k podivínské staré čarodějnici, dostane prokleté přání. Merida, která následuje nebezpečné síly, objeví význam skutečné odvahy, aby zlomila příšernou kletbu, než bude příliš pozdě. (Falcon)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 001)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Musím předeslat, že Brave jsem viděl v originálním znění bez titulků v kině plném malých capartů, a jelikož se ve filmu silně hraje na velice výrazný skotský přízvuk, jsem si skoro jistý, že mi uteklo pár vtipů. To ale na mém výsledném dojmu nic nemění, za poslední dva měsíce jsem viděl dvě pixarovky (předtím výtečné Toy Story 3), a ač je ta první diváky hodnocená mnohem příznivěji, Brave se mi líbilo zrovna tak. Příběh je již celkem dobře prozkoumaný mnohými filmy (matka a dcera si zkrátka nerozumějí a nějaký ten menší či větší dějový zvrat je přivede k rozumu), to ale vůbec nevadí, navzdory jednoduchosti a relativní klišovitosti dokáže vyvolat bez problémů celou škálu emocí (očividně i včetně nefalšovaného dětského strachu, soudě podle zděšených výdechů předpubertálních návštěvníků kina) a onen zvrat je tentokrát pro mě přímo lahůdkový. Veskrze Brave není nikterak originální, ale je narvaná gagy a převážně i sympatickými postavami, zahřeje u srdce a je to skutečná vizuální orgie. Zbývá už tak dodat jen dvě věci. Zaprvé, být dívkou, chci mít vlasy jako Merida. Zadruhé, rád obětuji nemalý peníz pro toho, kdo mi sežene vyřezávané suvenýry čaro... mhmm... řezbářky ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Krásný, animovaný příběh o dospívání zasazený do středověku plného pověstí a magie. Jeden si ve své umanutosti ani nevšimne, že ubližuje nejbližšímu člověku, kterého má. I když ... já se jí ani nedivím. Kdyby mě někdo pořád sekýroval, poučoval, napomínal a odmítal poslouchat má tajná přání a sny, taky bych chtěla, aby se změnil. Dojemné procitnutí a vyznání lásky své vlastní mámě. V našem životě je jen jedna jediná a představa, že bych tu svou měla ztratit, je nepředstavitelná. Moc hezky natočeno. A ta hudba ... a ty vlasy, ty jsem ji fakt záviděla. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Už dávno ma žiadny animák nenadchol, Rebelka to celkom neočakávane zmenila (podobného rázu je Ako si vycvičiť draka, ale Rebelka víťazí). Pustila som ju v telke a od prvého momentu som zostala ako hypnotizovaná sa dívať až do konca :-) Neviem či to majú na svedomí ohnivé vlasy Meridy alebo krásna animácia, ale som jednoducho očarená. Milý príbeh, dobrý český dabing, hudba, postavy, vydarené gagy... všetko spolu to namiešalo koktejl, ktorý mi dokonale sadol. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Prešiel rok a tak tu znova máme precíznu prácičku z dielne štúdia Pixar. A znova sa jedná o niečo, čo je na poli rozprávok a animovaných filmov pomerne originálne a jedinečné. Ústredným motívom je, pomerne prekvapivo, vzťah matky a dcéry. Keď si spomeniete na Ako vycvičiť draka od Dreamworks, tu sa objavoval podobný motív, teda vzťah hlavnej postavy a jej otca. DeBlois však tento vzťah zakomponoval len ako jednu z viacerých bočných dejových línií, zatiaľ čo Rebelka ho berie ako primárny a stavia na ňom. A rozhodne sa jej to darí! Príbeh je krásne mytologický, potešili ma narážky na staré mýty o posvätných miestach v lese a prekliatych smrteľníkoch bažiacich po moci. Vzťahy a charaktery medzi postavami sú vykreslené na jednotku, a aj keď je hlavnou postavou princezná, myslím, že sa pri tejto rozprávka zabavia takmer všetky deti bez rozdielu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je Rebelka určite rozprávkou roka. Pútavo vyrozprávaný príbeh a vybalansovaný tak, aby deti poučil a dospelých nenudil. Prekrásna animácia, solídna muzika, rozhodne odporúčam do pozornosti. Je tu i veľa komických scénok a preto si tu každý nájde niečo čo ho zaujme. Čo viac si od rozprávky želať? Proste Rebelka je jedna veľká zábava a príjemne strávený čas. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (43)

  • Merida má ve filmu více než 1 500 jednotlivě tvarovaných pramenů kudrnatých vlasů, které dohromady dávají zhruba 111 700 jednotlivých vlasů. (Xavi6)
  • Medvěd Mor'du je první hlavní zápornou postavou v dějinách filmů studia Pixar, která během celého filmu nepronese ani jedno slovo. (tomeek)

Související novinky

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama