Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Takový ten druh životopisného filmu, který prostě musíte vidět, protože je o životě kolem nás v porovnání se životem v Africe. Autoři samozřejmě nezklamali a castingem počínaje a scénářem konče, se do filmařského řemesla opřeli se vší vervou. Zajímavý příběh o velice zajímavé postavě současného světa. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Možná jsem příliš ovlivnění knihou, ale mně se ten film hodně nelíbil - velmi zkracuje a hodně předělává děj, záběry z dětství Waris na poušti, které byly to nejzajímavější a nejdrsnější (a nešlo jen o obřízku, ten život byl velmi těžký i tak a to vlastně ve filmu vůbec nevidíme), jsou úplně vynechány potíže Waris s jejím "manželem", protože to pro ni neskončilo položením prstýnku, naznačování, že Harold bude nějaký její přítel, ačkoli skutečnost je jiná....je toho ještě mnoho, co mi vadilo a tak můžu říct, že jediné, co se mi opravdu líbilo, je Liya Kebede. ()

Reklama

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Smutný ale zároveň velice zajímavý a krutý a hlavně pravdivý příběh jedné z top modelek. Než se však dostala k modelingu, měla velice krutý život, hlavně tedy krutou minulost. Somálská dívenka se vydává na dlouhou cestu do Londýna najít nový život. Někde v polovině filmu se však dovídáme nemilosrdnou pravdu o tom, co vše zažila a co vše musela podstoupit. Absolutně nepolíbená a nedůvěřivá dívka se konečně zapracuje a stane topmodelkou, bojovnicí za lidská práva a kdo ví čím ještě, určitě se od ostatních modelek liší, přišla z absolutního dna, neměla nic a já před ní smekám, z filmu přímo vyzařuje to napětí, emoce a bolest, snad každý s ní musel při sledování soucítit. Výborné... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Není až tak důležité, kde jsem se dočetl, že životopisný film patří mezi schematické žánry. Ten pán měl nejspíš zatracenou pravdu. Události máme dané, tak je jen vhodně seřadit a podmalovat. Tohle první nahé focení uděláme jako okamžik nejvyššího štěstí - uklidňující, povznášející hudba, hodně světla, samý úsměv. Scéna obřízky bude svinstvo (netvrdím, že obřízka je fajn), ať to všichni pochopí - hlavně plno dětského pláče, který všichni ignorují. Scény konfrontace s novým prostředím - frenetická hudba, davy nevšímavých lidí. Tu scénu, kde se Waris naučí říkat: "Today is your lucky day," dáme až dlouho potom, co ji nevhodně použije, takže to bude nejdříve roztomile vtipné a potom sladkobolně dojemné. Pojetí postav je (zřejmě) podřízené pohledu Waris, což je v jistém ohledu oprávněný krok, ovšem v případě několika postav je tento pohled (a troufám si tvrdit, že v nesouladu se skutečným pohledem Waris, leč je to jen odhad) příliš jednoduchý. Nuž - to hlavní se tam dostalo. O životě Waris jsme se dozvěděli, že je ženská obřízka hnus jsme se dozvěděli, že jsme lhostejní zápaďáci zdegenerovaní přepychem jsme se taky dozvěděli. Slaboulinké ***. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi vážna téma ohľadom ženskej obriezky, ohľadom praktík moslimov, možno aj iných kultúr, aj keď možno v ich posvätných knihách sa o tom nič nepíše, bola premenená na akúsi romantickú komédiu, kde človek sa niekedy smeje, inokedy cíti znechutenie a inokedy sa zas cíti trápne. Film bol podaný veľmi povrchne na tie udalosti, je to dosť ľahostajné, i keď to nie je lineárny dej, má mnohé techniky ako vo vás vyvolať rôzne emócie a presne si určil, kde a čo, je to skôr taký jednoduchý film pre nenáročné ženy. Hlavná herečka fajn, ale chvíľami som ozaj nevedel na čo hraje, čo tým scenárom chceli vyvolať, aký charakter, lebo mi prišla umelá a striedajúca zásady s totálnym bláznením sa. Niektoré veci boli zbytočné, iné dôležité skutočnosti chýbali, tiež by som to neoznačoval ako životopisný film. K ženskej obriezke a iným praktikám asi toľko, že mi je jedno, čo kto zo sebou takto robí, ak sa pre to rozhodne slobodne, zakazovať je nesprávne, no robiť to nasilu niekomu, niekomu kto sa nemôže slobodne rozhodnúť, napríklad deťom, to je skutočná ohavnosť a malo by to byť brané ako trvalé ublíženie na zdraví. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)

Reklama

Reklama