Reklama

Reklama

Mocné síly planety Země

(seriál)
  • Česko Země: Planeta a její moc (více)
Velká Británie / Německo, 2007, 4 h 17 min (Minutáž: 51–52 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Naše planeta, její fungování, a jedinečnost, díky níž mohl vzniknout život na Zemi. Nový spektakulární koprodukční projekt BBC.
Planeta Země, úchvatný, neustále se měnící svět plný zázraků přírody. Nejsou to však jen krásy, které ji činí tak podivuhodnou. Působí tady též mocné přírodní síly, které z ní učinily jedinečnou planetu naší sluneční soustavy - a umožnily jí stát se kolébkou života. V této epizodě našeho seriálu budeme hovořit o sopkách a vulkanické činnosti. Jsou součástí globálního systému, který nepřetržitě mění tvář našeho světa. Sopky způsobily nejzásadnější evoluční skok v historii Země a pomáhají udržet naši planetu obyvatelnou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (62)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z vôbec najlepších dokumentov, aké som kedy videl. Je nabitý zásadnými informáciami, o ktorých nemá bežný človek zrejme ani poňatia. Hovorí o hlavných živloch pôsobiacich na Zemi a ich nezastupiteľnej roli pri formovaní planéty a tiež pri podpore rozvoja života na nej. Všetko je podané veľmi pútavou a atraktívnou formou. Je to tiež posolstvo o tom, aké sme mali šťastie, že bolo splnené to veľké množstvo podmienok nevyhnutných pre našu existenciu a že tá existencia môže byť veľmi ľahko ukončená aj s našim hlúpym prispením. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Přestože jsou krásné záběry naší planety obvyklé pro podobná díla, je těžké se jich nabažit a člověk kouká na další a další dokumenty a stále se diví, jak jen ta příroda může být pěkná. Až na poslední díl zde sice nejsou příliš často záběry na živou přírodu, ale on i ten led či sopky mohou být velmi "videogenické". Vizuální stránce tedy nelze nic vytknout, narozdíl od obsahové stránky. Informace by mohly být trošku hlubší, ale to bych asi od dokumentů chtěla moc. Také afektovaný projev moderátora občas trošku ruší, stejně jako jeho moralizující řeči. Ale zachránil si to zmínkou, že možná za všechno lidé nemohou. Nebýt konce posledního dílu, dávám o hvězdičku méně. Nebuďme tak sebestřední, stále je zde možnost, že lidé jsou jen bezvýznamná havěť, která si o sobě myslí, že ovlivňuje celou planetu a ona se přitom ovlivňuje sama právě prostřednictvím sil, které byly ukázány v tomto dokumentu. Kdoví :) 9/10 ()

Reklama

HellFire 

všechny recenze uživatele

Další z dokumentů BBC, které jsou známy svou výjimečnostíí. Ať už jsou to dech beroucí záběry nebo bohaté informace. Dokument je rozdělen do pěti dílů, každý zaobírající se jednou z vitálních funkcí naší planety - Sopky, Atmosféra, Led, Oceány a vzácná Země. Po prvním dílu jsem uvažoval, jestli sledovat dále, protože poslouchat Skota, jak znásilňuje anglický jazyk po dobu jedné hodiny mi rvalo uši.... ale zvykl jsem si. Krásné na tomhle dokumentu je, že se dozvíte více, než je všeobecně známo, nekombinuje pouze známá fakta s líbivými obrazy. Proč se třeba neví, že na Sibiři je v ledu uvězněn mnohonásobně silnější plyn než oxid uhličitý, který se uvolňuje každé léto a může mít na směrování vývoje naší planety velmi výrazný dopad? Nebo že fytoplankton vytváří téměř 50% kyslíku? Krásná jsou i porovnání např. množství celkové vody nebo plynů obsažených v atmosféře s velikostí planety a jejich dopad na Zemi. Po zhlédnutí celého dokumentu si uvědomíte, že to opravdu nejsme my, lidé, kdo by měl chránit planetu, ale jsme to my sami, kdo by si měl dávat pozor na své přežití. Země se bez nás obejde, my bez ní nikoliv. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Ano a opět si na své přijde má duše pedagoga biologie. To už je prostě profesionální deformace - jakmile vidím nějaký přírodopisný dokument, už vidím, co na to děcka, co se tam nehodí apod. Ráčejí prominout:-) A tady vidím, že z toho děcka padnou na prdel - obzvlášť díl o vulkanismu je vypečený - i kdybych se jim to snažila vysvětlit sebelíp, tohle je ONO. V konkurenci jiných dokumentů o neživé přírodě (a že jich moc není) z tohohle hlediska nemá obdoby, takže díky za to! ()

Salsecnew 

všechny recenze uživatele

Epizoda Led a epizoda Atmosféra jsou úžasné, úžasné!!!!! Je zde spousta fascinujících věcí, které jsem snad ani nevěděl, navíc se skvělým komentářem od Vladimíra Čecha. Epizoda Vzácná planeta, tu jsem velmi brzy vypnul, jelikož se jedná o pouhé hypotézy a spekulace zobrazené digitálními animacemi, takže když vývojáři nemají kameru v pravěku, nebo u jiné planety, neměli by si vymýšlet, protože to stejně nakonec bude úplně jinak. Další epizody Oceány a Sopky jsem zatím neshlédl, ale očekávám u nich srovnatelnou kvalitu jako u Ledu a Atmosféry. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama