Reklama

Reklama

Zemřít pro Japonsko

  • Japonsko Ore wa, kimi no tame ni koso shini ni iku (více)

Obsahy(1)

S výkřikem na rtech: „Zemřít pro Japonsko!“ se vrhali do sebevražedných útoků na spojenecká vojska 2. světové války. Vysloužili si označení kamikadze, tedy letci, posílání v průběhu bojů v Tichomoří na jistou smrt. Výpravný film je vzpomínkovým vyprávěním Torihamy Tome, přezdívané Tety jednotek kamikadze. Popisuje strasti a radosti mladých chlapců, kteří vědí, že se nedožijí konce války. Celé Japonsko již pomalu tušilo, že bude poraženo, ale diktátorští velitelé dávali stále stejné rozkazy: Položte život za věčnou slávu císařství! A tak kamikadze den co den vzlétali k sebevražedným útokům na válečné lodě svých nepřátel. Vše vyvrcholilo strhující bitvou o ostrov Okinawa, která se stala klíčovou událostí konce 2. světové války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Trochu moc prkennosti, propagandy a nekritického pohledu... Nicméně solidní náhled do myšlenek těch, kteří se z rozmanitých důvodů chystali vrhnout na smrt a těch, kteří jim byli tou dobou nablízku. Doslovný překlad: "Jdu zemřít za tebe". P.S. a do útoku se vrhali s výkřikem banzai, což je zkrácenina "10.000 let nechť žije císař", takže to ospravedlnění českého názvu nějak kulhá. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Díky zdejším komentářům jsem byla na film zvědavá, i když válečné filmy nejsou zrovna moje parketa. Tohle ale není typický válečný film. Spíš bych k němu přidala psychologický. Válka mi nahání hrůzu jako taková, ale představa, že půjdu do boje a nebudu mít ani špetku naděje na návrat je pro mě naprosto šílená. Snad poprvé jsem si uvědomila podobnost japonského velení s velením ruských vojáků. Pro jednu stranu byli zrádci ti, kteří byli zajati, pro Japonce zase ti, kteří se vrátili... V tomhle ohledu mě film rozhodně nezklamal a světluškový závěr filmu byl úžasný, přesně v duchu japonské mentality. Co stojí za výtku je zbytečně dlouhá stopáž. A stejně jako jiní jsem měla docela problém s identifikací jednotlivých postav. A to jsem nečekala, protože u Japonců s tím problém nemívám. Jenže vyholené hlavy, uniformy a málo detailních záběrů udělaly svoje. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Nic mimořádného o čem bych nevěděla. Film jenom ukazuje, že to s tou dobrovolností u "kamikadze" nebylo až tak jednoduché. Byli to mladí chlapci a jejich přihlášky byly "dobrovolně nucené" pro císaře a Japonsko. Umírat se jim nechtělo jako každému člověku na světě. Jenom jejich disciplína byla na obrovské výši a též neměli na výběr. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice zdlouhavý a nudný válečný film snažící se ukázat, že sebevražední letci kamikadze byli ve skutečnosti hrdinové. Snímek se snaží citově vydírat seč mu síly stačí ale ani jediná scéna nepůsobí díky plochým a nezáživným dialogům věrohodně nebo dokonce dojemně. Šíleně nudná podívaná, která navíc vypadá, že je minimálně o hodinu delší. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Japonský válečný velkofilm, kterých se jen tak moc nevidí. Škoda jen toho, že se vlastně celé dvě hodiny kecá kecá kecá, a na akci se čeká docela marně, protože na konec filmu přichvátá ale brutálním způsobem zklame. Možná do tohoto filmu japonská armáda dala hodně, ale řekl bych, že to k ničemu nevedlo. Vysvětlit mi fakt, že kamikaze byli takoví magoři není nic složitýho, a tady to pitva nemá moc co smysl. Zemřít pro Japonsko je možná zajímavý a tak trošku velkolepý film, ale natočený nudnou formou, a to je to nejdůležitější, co divák čeká. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v japonských městech Daigomachi, Joso a Tokyo. (Terva)

Reklama

Reklama