Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psycho (1960), nejslavnější film Alfreda Hitchcocka, by možná nikdy nevznikl – nebýt režisérovy umanutosti a neskonalé trpělivosti jeho spoluscenáristky, střihačky a manželky Almy Revilleové... Věhlasný mistr napětí se na konci padesátých let potýká s nečekanou situací. Jako režisér začínající v němé éře zvládl bez větších problémů přechod ke zvukovému filmu a po úspěchu ve Velké Británii opanoval i Hollywood. A teď, přestože jeho nedávné snímky Okno do dvora (1954), Muž, který věděl příliš mnoho (1956) a Na sever severozápadní linkou (1959) byly kasovními trháky, posílají ho filmoví kritici do důchodu a hollywoodská studia vidí ve jméně Hitchcock jen tiskárnu na peníze podle osvědčených námětů. Ambiciózní režisér se proto rozhodne přejít do protiútoku a chystá adaptaci Blochova románu, který přejímá skutečný případ sériového vraha a kanibala Eda Geina. Od rozporuplného projektu ovšem dávají hollywoodští producenti ruce pryč a Hitchcock tak musí zastavit vlastní dům. Už od začátku natáčení ale nejde nic podle plánu: jeho žena a spolupracovnice Alma se věnuje jinému scénáři, režiséra přepadávají staré úzkosti a navíc ho ve snech navštěvuje samotný Ed Gein... Životopisný snímek Hitchcock je režijním debutem scenáristy Sachi Gervasiho, inspirovaný odbornou publikací Stephena Rebella z roku 1990. Na pozadí příběhu o natáčení filmařova nejúspěšnějšího titulu, thrilleru Psycho (1960), se tvůrci soustřeďují na zvláštní a láskyplný vztah Alfreda Hitchcocka (1899–1980) a jeho manželky Almy Revilleové (1899–1982). Alma byla Hitchcockovou nejbližší spolupracovnicí a podílela se jak na jeho scénářích, tak na střihu. V době natáčení Psycha byli svoji už více než 30 let, když se ale Alma rozhodne vystoupit z „Hitchova“ stínu, není vůbec jisté, že to jejich manželství unese – tím spíš, že Hitchcock není schopen zvládat svou chorobnou fixaci na blonďaté protagonistky. Mimo ústřední dvojici s Anthonym Hopkinsem v roli sarkastického a zhýčkaného Mistra a Helen Mirrenové jako jeho sebevědomé a zároveň ohleduplné a obětavé manželky se objevuje i řada tehdejších hollywoodských osobností, například Janet Leighová (Scarlett Johanssonová) nebo Vera Milesová (Jessica Bielová). (Česká televize)

(více)

Videa (39)

Trailer

Recenze (520)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Hitchcock ťaží v prvom rade z toho, že sa venuje natáčaniu jedného z najkvalitnejších filmov histórie a samozrejme zároveň aj jeho tvorcovi, vďaka čomu som si viacero scén z natáčania a rôznych filmovo zameraných dialógov dosť užil, hlavne scéna v sprche na premiére bola perfektná, ale inak mi film príde až prekvapivo priemerný a to prakticky vo všetkých ohľadoch. Scenár rieši až príliš veľa výrazných prvkov, ale dosť povrchne, až som mal pocit, že tu sú len kvôli natiahnutiu dĺžky filmu, réžia je len obyčajný štandard a dokonca ani herecké výkony mi neprišli tak kvalitné, ako by som od takéhoto obsadenia čakal, teda až na postavu Anthonyho Perkinsa, ktorého James D'Arcy zvládol dokonalo. Takže ako fanúšik Psycha pozretie určite neľutujem, ale aj tak si myslím, že taký filmový génius, ako bol Alfred Hitchcock by si zaslúžil neporovnateľne kvalitnejší film, keď sa už honosí jeho menom. 61% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Je to celé divné. Proč se vlastně film o natáčení Psycha jmenuje Hitchcock? Divně přifouknutý Hopkins přitom pořád vypadá jen jako divně přifouknutý Hopkins. Takže z hereckého pohledu film táhne Helen Mirren. A ani jako film o natáčení Psycha to vlastně nefunguje. Jen další tuctové životopisné drama, které nezachrání ani Ed Gein ve vedlejší roli (50%). ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Každý režisér musí něčím začít, že zrovna ale producenti nechají jménem Hitchcock odpanit Sachu Gervasiho....to chce buď hodně odvahy, nebo hlouposti.Hitchcock je považován za jednoho z nejvýznamějších režisérů všech dob, mě ale nikdy ničím neohromil.Jednak prostě nemám rád staré filmy, jednak jsem u Psycha 20x usnul než jsem ho jednou konečně dokoukal a ptáky nesnáším, zbytek tvoří pár opravdu dobrých thrillerů, což je ale bohužel žánr, který mám ze všeho nejméně rád, tudíž jméno Hitchcock u mě vyvolává pouze vzpomínku na jistého korpulentího starého pána, který měl stejně jako já rád blondýnky.I přesto je ale to jméno důležité a natolik významné, že by slušelo za z filmování jmény jako Zemeckis, Spielberg či Scorsese.Na druhou stránku je to možná ale nakonec dobře, jelikož tu nemáme typickou Oscarovou šablonu, ale milý, příjemný a rychle ubýhající film, který je sice v rukou nezkušeného autora dosti nekonzistentní, není přílíš napínavý, sám místy moc neví co chce říct a natáčení Psycha se věnuje až tragicky málo a nakonec vlastně sleduje pouze Hitchcockův vztah k jeho ženě Almě, i přesto dokáže ale bavit a to díky skvělému hereckému obsazení a hlavně každý milovník filmu ocení prostě vše kolem zákulisí jakéhokoliv natáčení.Nebudu zapírat, že 4* je z půlky přidaná za neskutečně, ale neskutečně rozkošnou Scarlett Johansson a druhá půlka 4 hvězdy je za pocit, který ve mě vyvolal Anthony Hopkins a to ten, že nekoukám na jeho skvělý herecký výkon, ale i díky dokonalé práci maskéru jsem 100% stopáže věřil, že sleduju život Alfreda Hitchcocka a přímo jeho osobu a když už tvůrce nedokáže širokou věřejnost uspokojit "aspoň" tímhle, tak se vás kurva ptám tak čím jiným!?!?!?! 75%. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„She won´t be nude, she´ll be wearing a shower cap.“ Nesouhlasím, že filmu chybí konflikt. Byť jsou nepatrné, jsou jich tam tucty a když se za nimi zpětně ohlédneme, uvidíme cyklický proces a jednu historicky ne až tak překvapivou skutečnost, že za kormidlem sarkastického křižníku, střílejícího bonmoty a napětím, stojí žena.. K hercům mám jen to, že Hopkins není Hopkins a Mirren je Mirren, lepší poklonu jim nelze vyseknout. Na čtyři hvězdy to nakonec vytáhly Herrmannovy smyčce, které zapůsobí jako energy drink a samozřejmě závěr (jemně naznačující, že další film bezradného Hitche bude Rumburak). Good evening! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Takhle obyčejný film si mistr filmového napětí Alfred Hitchcock nezasoužil. Co na tom, že je film technicky kvalitní, dobře zahraný, příjemně oddechový a rychle odsýpá, když už mi po pár dnech po projekci vyšuměl z paměti. Dílo, kterému naprosto chybí jakékoli ambice a nápad. Ne že zrovna já bych vyžadoval, aby každý film byl "důležitý", ale v tomto jednom konkrétním případě mě to prostě mrzí. Jedním uchem dovnitř, druhým uchem ven. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (25)

  • V rozhovoru mezi hlavními hrdinkami před ateliérem, kdy paní Hitchcocková (Helen Mirren) převzala dočasně práci za nemocného muže, se střídají záběry, na nichž má Alma límec nahoře, a záběry zezadu, kdy má límec dole. (Pyron)
  • Maskéři byli překvapení, s jakým nadšením Anthony Hopkins k postavě Hitchcocka přistupoval. Během příprav a nanášení masky se vůbec nehýbal, nevyřizoval telefonáty nebo nejedl a z maskérny a kostymérny nikdy nevycházel, pokud nevypadal na 100 % jako jeho předobraz. (Brousitch)

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

Anthony Hopkins je nejstarší muž světa

11.07.2012

Alespoň v novince Darrena Aronofskyho Noah. Natáčení biblického eposu, který má vyšší rozpočet než všechny dosavadní Darrenovy filmy dohromady (konkrétně 130 milionů dolarů), začalo před několika dny… (více)

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

Tom Hanks jako nenáviděný Walt Disney?

11.04.2012

Po Mém týdnu s Marilyn a právě natáčeném Alfred Hitchcock and the Making of Psycho se vynořil další projekt, jehož děj se točí kolem vzniku slavného filmu. Tentokrát se dozvíme, jak vznikala… (více)

Reklama

Reklama