Reklama

Reklama

Mission: Impossible - Ghost Protocol

  • USA Mission: Impossible - Ghost Protocol (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Oscarový režisér Brad Bird (Ratatouille) natočil svůj hraný debut v podobě čtvrtého pokračování mimořádně úspěšné série Mission Impossible. Bombový útok v Kremlu vrhne na IMF podezření z mezinárodního terorismu. Prezident následkem toho vyhlásil tzv. Ghost Protocol a obvinil Ethana Hunta (Tom Cruise) a jeho tým ze spiknutí s cílem rozpoutat jadernou válku. Ve snaze očistit jméno agentury se Ethan rozhodne sestavit nový tým, aby za využití všech kouzel moderní technologie, která mají v zásobě, odhalili pravdu. Tentokrát jsou v tom ale sami a pokud budou zajati, celý svět se ocitne v děsivé noční můře, z níž se nelze probudit. (Cinemax)

(více)

Videa (43)

Trailer 3

Recenze (1 203)

JFL 

všechny recenze uživatele

Jak příznačné, že potřebný svěží vítr do akčního žánru propadajícího post-bourneovskému stylu kinematografie chaosu, přinesl režisér, který předtím působil na poli animace. Birdovy pixarovky oplývají úžasnými akčními sekvencemi, které staví na přehlednosti scény, dlouhých záběrech a provázání akce s prostředím a jeho elementy. Stejné kvality Bird přináší i do "Ghost Protocol". Vystřídání animace za hraný film pak vede jen k umocnění předností média, což znamená navrat atrakce fyzické akce. V době, kdy blockbustery představují spíš animáky s naklíčovanými tvářemi živých herců, tak Bird nechal Toma Cruise lézt po průčelí nejvyšší budovy světa. Podobně zdejší bravurně rozvržená a neustále prostorově přehledná honička v písečné bouři představuje výmluvný protipól vůči nepřehlednému bordelu scén skládaných z enormně krátkých záběrů roztřesených kamer, které v posledních letech zaplavily vysokorozpočtovou akční produkci. Navíc oproti potemnělosti, vypjatosti a sofistikovanosti konkurence v čele s komiksovými bijáky, přináší "Ghost Protocol" kýženou velkou dávku nadsázky a odlehčení. Bird navíc všechny řečené elementy dokáže spojit do bravurních sekvencí hýřících nápaditostí, šarmantním humorem, fyzickou akcí, hravou interakcí herců i nevážným nadreálným upgradem technologických hračiček. Jestliže ze třetí "Mission Impossible" v paměti diváků zůstaly hrátky s očekáváními a budování napětí, ale naopak žádné akční sekvence, čtvrtý díl se sice neuchytí svými zvraty či peripetiemi, ale všechny jeho akční pasáže (nejen Burj Dubai a robotické parkoviště, ale i sekvence z vězení či chodby v Kremlu) náleží k naprostým špičkám žánru. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Jo, tohle mi tu už chybělo nějakou dobu. Pořádná špionážní akce okořeněná eye-candy záběry, high-tech vybavením, pořádnou akcí, a taky velkou nadsázkou, vtipností a skěle fungující partou. Prostě IMF je zpět v plné síle. Tom Cruise ne a ne začít pořádně stárnout, Patton vypadá hlavně na konci filmu naprosto úžasně, Pegg je typický komediant a skvělá technická podpora (no, ty rukavice...) a snad budoucí nová tvář série Renner správně tajemný a nakonec i dobře padnoucí do motivace a příběhu.. Druhá strana barikády je trochu odbytá, Nyqvist byl značně nevýrazný a mohl dostat více prostoru, ale na druhou stranu to vyvažuje závěrečná ne a ne skončit bitva v nadzemních garážích. A rozhodně si nemyslím, že poslední část mise byla zbytečná a ztratilo to tu předchozí propracovanost. Pravda, tvůrci si to Dubajskou akcí zavařili, protože mrakodrapová lítačka (venku i uvnitř) byla od začátku až do konce potěcha pro oko a nadšením jsem se musel pohupovat. Ale na druhou stranu, líbilo se mi, že to bylo vygradované až do posledního momentu. Úplný závěr jsem tak zcela nepochopil, ale jinak tedy po dějové stránce prospělo s vyznamenáním. Hereckou stránku jsem už zmínil, Seydoux by byla úžasná i jako bondgirl, taková elegance, chlad a sexy vražednost jsem už déle neviděl. Holloway mohl setrvat na plátně déle, a Kříž definitivně :) Jelikož nejsem Pražák, ani k ní necítím nějaké supervlastenecké pocity + znám jen to nejznámější, většina Budapeště či Moskvy nevadila (Hrad jsem poznal :)). Co se týče té high-tech části, vynálezy jsou správně přitažené za vlasy a rozhodně tu nechybí velká dávka dělání si srandy ze sebe. Nejlepší bylo to promítání chodby. Po technické stránce tedy vládne taky spokojenost, lepší audiovizuál si ani neumím představit, a Brad Bird na Abramse má. Odkazů se tu taky pár najde a prostě, další ze zástupců krásné akce, která baví, neznechutí blbými pokusy o humor a valí si to dopředu jako tank v Zlatém oku. A ted Skyfall. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že MI serie je jedna z mála, kde má každý díl naprosto rozdílný režijní rukopis. První díl byl nejvíce špionážní jízda, druhý akční poetika (mnozí nedocení), třetí fyzično a kinetická akce. Je zajímavé sledovat, jakým směrem se ubírá díl další, aneb pro Brada Birda to byla velká výzva jak chce tuhle hru vlastně hrát. Čtyřka se daleko nejvíce podobá trojce. Přesto nejsem přesvědčem, že dosahuje jejích kvalit. Cruise je magor. Jeho kaskadérské kousky jsou over the top. Akce je DOKONALE natočená, předeveším pak adrenalinové "finále" v dubaji a akční scéna mezi auty (vše útržkovitě v traileru). Fyzično je i zde, ale na rozdíl od trojky spíše v detailech a polocelcích. Necítím jí "nasáklý" celý film a to trochu zamrzí. Přece jen Abrams je Abrams. Maximální důraz je zde kladen na tým (výborné obsazení, výtečná chemie) a to je dobře. Po čtvrté sám proti všem - to už by nebylo ono. Camea jsou ok (Sawyer i Ving Rhames na konci jsou trefa do černého). Je to jízda. Zřejmě nejrychlejší akční film roku, Tom ve vrcholné formě. Možná trochu moc mainstreamové (BMW, iPhone), ale tak s tím se v dnešní době marketingu tak nějak musí počítat. Zašel bych do kina i znovu. Není to tak "opravdové" jako předešlý díl, ale zdatně mu sekunduje. Ethan Hunt na téhle vlně - to je naprosto v pořádku. PS: Sekvence v Dubaji - možná nejvíce strhující kaskadérská scéna ever. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vaše mise. Rozhodněte se ji přijmout.“ - „Jdu do toho. Vážně. Žádná mise přece nemůže být těžší než tahle. Bomba...může?!“ Nevím, jestli těžší, ale určitě hůř zpracovaná než ta předchozí. Jestliže jsem se u třetího dílu rozplýval nad tím, k jakému posunu vpřed směrem od dvojky došlo, u Ghost Protocolu mám pocit, že je to zas nějaký ten krok zpět. Sice mi tvůrci vyšli vstříc s tím, že tentokrát nenechali zmizet postavy z předchozích dílů bez jediné zmínky, ale jinak je ve všech ohledech čtyřka o něco málo horší. Peggova postava jako jediná nabízí humor, ovšem už ani zdaleka tolik neperlí, absurdních akčních scén naopak přibylo (exhibice na hotelu, výbuch plynu, písečná bouře a mnoho dalších), záporák se jeví oproti tomu minulému výrazně chaběji, a ženská spoluhráčka je co do charismatu/jiskry zatím asi tou nejslabší ze série. S hodnocením se tedy vracím zpátky na průměr, doufám a věřím, že další díl půjde s kvalitou zase nahoru. „Takže budu skákat...do pece. Víceméně.“ - „Jo. Víceméně. Ale...já tě chytím.“ - „Bezva.“ ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $145miliónovTržby USA $209,397,903Tržby Celosvetovo $694,713,380Tržby za predaj Blu-ray v USA $47,974,684 //počet predaných kusov 2,256,234Tržby za predaj DVD v USA $24,154,410 //počet predaných kusov 1,576,395║ __Pecka!!!__ Režisér Brad Bird potvrdzuje svoje kvality a nechal zaspomínať na starý dobrý seriál, nechýba hi-tech akcia, ale fakt nadupaná, príde aj na najlepšie bojové sekvencie od Jasona Bourna, krásne to je vyvážene s troška odľahčenými scénkami, ktoré fakt hrajú s dejom, tímovka funguje, Paula Patton doslova na zjedenie(a to nehovoriac o akcii v Mombaii), na záver nechýbajú silné emócie, jednoznačne najlepšia Mission: Impossible, miestami som strácal dych, sila. /videl v kine: 95%/ ()

Galerie (90)

Zajímavosti (53)

  • Ani během natáčení na nejvyšším mrakodrapu světa Burdž Chalífa se Tom Cruise (Ethan Hunt) nenechal zastupovat kaskadérem. (Kroup4)
  • Automobil s futuristickým designem a velkými prosklenými plochami, který ve filmu používá Ethan Hunt (Tom Cruise), je koncepční vůz BMW i8 s přeplňovaným, tříválcovým, dieslovým motorem. (syphonn)
  • Agent Ethan Hunt (Tom Cruise) má dlouhé vlasy vždy v každém sudém díle série. (korbitch22)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Režisér Johna Wicka vyhlíží nový projekt

Režisér Johna Wicka vyhlíží nový projekt

04.03.2020

Chad Stahelski má momentálně plné ruce práce s přípravou čtyřky Johna Wicka, jakmile ji však dokončí, je zřejmě připraven zkusit něco nového. A podle všeho už si dokonce i vybral, co to bude. Server… (více)

Co chystá režisér Úžasňákových?

Co chystá režisér Úžasňákových?

22.06.2018

Režisér Brad Bird se proslavil zejména svými animovanými filmy Železný obr nebo Úžasňákovi, má na kontě ale třeba i čtvrtou Mission: Impossible – Ghost Protocol či dnes již zapomenutý Tomorrowland.… (více)

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

Zemřel Michael Nyqvist, padouch z Johna Wicka

28.06.2017

V pouhých 56 letech nás v úterý opustil Michael Nyqvist, švédský herec, jenž se v poslední dekádě dočkal mezinárodní slávy. Ačkoliv vám jeho jméno možná nic neříká, tvář určitě znáte. Nyqvist se… (více)

Reklama

Reklama