Reklama

Reklama

Když se obyčejný domácí chameleon, který trpí krizí identity, střemhlav vřítí do klasického westernového městečka Prach, naskytne se mu jedinečná příležitost projít kompletní proměnou. Chameleon, který si začne říkat Rango a vybájí si spoustu mýtů o svých hrdinských kouscích, roztočí spirálu podvodu, která mu přihraje šerifskou hvězdu ve městě zmítaném krizí. Otázkou je, zda dokáže jeden nepřipravený chameleon bez sebemenší kvalifikace změnit budoucnost městečka k lepšímu? Animované pojetí westernu s chameleonem v hlavní roli je množná na první pohled poněkud zvláštní, ale zábavný mix parodie, zajímavých postav a sofistikovaného humoru dělají z filmu Rango skvělou podívanou. (HBO GO)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 051)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Mám právo alespoň na jeden film v roce, který nepochopím. A bohužel to vyšlo na film Rango. Přitom všechno u filmu funguje. Animace je dokonalá, vtipy rozesmívají, dobrodružství se odvíjí, napětí graduje, láska vykvete, odkazy na klasiky žánru fungují, příběh zajímavě roztříštěný, zlo prohraje a dobro vítězí. Jednotlivé ingredience jsou fajn, ale film Rango na mě působil dojmem, že někdo tyto ingredience hodil do mixéru a udělal z toho jakousi kaši. Možná tato kaše časem vykvasí a přemění se v něco dokonalejšího. Zatím jsem k tomu dost skeptický. Chvílemi to byla docela nuda. A teď váhám mezi lepší trojkou nebo horší čtyřkou. Dobře, dávám čtyři. Rozhodl o tom malý moment ve filmu, kdy tvůrci odkázali na oblíbenou "dvojku" z filmu Strach a hnus v Las Vegas, kdy se silnicí hnal cadilac s novinářem Hunterem Thompsonem a jeho přítelem Gonzem. Pro něž musel být chameleon se smajlíkem místo hlavy připlácnutý na jejich přední sklo něčím strašným v jejich drogové schíze, zvlášt když projížděli uzemím zvaném "bat country". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Špagety, chorizo a chilli. Výborná kombinace. Ujetější a dospělejší než pixarovky, přitom neméně zábavné a konzistentní po emocionální stránce (od smíchu přes strach až k dojetí). Hyperbolizací žánrových konvencí, sklony k sebereflexivitě a množstvím odkazů ke konkrétním filmům Rango oblažuje mysl otupělou splývající mainstreamovou produkcí natolik, že jsem si jej napoprvé hlavně užíval a byl z něj nadšený, namísto analyzování, z čehože a proč jsem tak nadšený. Z animované tvorby mne posledně srovnatelně nadchly Divoké vlny, jež by s „vyprahlým“ Rangem mohly tvořit vybalancovaný dvojprogram. 95% Zajímavé komentáře: DaViD´82, KarelR ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Výborné jednotlivosti, které samy o sobě ční (Clint), podtržené efektním vizuálem (Deakins), hravou hudbou a hordou narážek, citací a parodií, bohužel ve výsledku dávají dosti nesoudržný slepenec, u kterého nevadí ani tak fakt, že oťukává vícero žánrů, jako spíše to, že mu chybí opravdová vtipnost, jež by možná přinesla (paradoxně!) trocha dětinskosti ve Verbinského autorství, jehož absenci ale na druhou stranu po pirátské trilogii docela chápu. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: John Logan | Hudba: Hans Zimmer | Produkcia: Gore Verbinski, Graham King, John B. Carls | Distribúcia: Paramount Pictures | Rozpočet: 135 miliónov $ | Tržby: 242,605,737 $ || Akčná smršť podopretá Zimmerovskou istotou, s obrazovou nápaditosťou a sem tam s emočným podfarbením. Nekompaktnosť celku podkopáva celkový zážitok, no Rango je fenomenálny vtom, že si vňom každý nájde to svoje vďaka svojej rôznorodosti. Samozrejme, aj tý starší. Eastwood rulez! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Skúste stráviť tri dni v konskej zdochline a piť vlastný moč. To chlapa zmení.“ To, že sú hrdinami zvieratá, je v podstate jediná originálna vec v tomto inak veľmi neoriginálnom scenári (zaskočilo ma, keď som sa o ňom v niekoľkých recenziách dozvedel, že je unikátny). Inak vec, ktorá ničím neprekvapí a skôr nudne, než vtipne, glosuje westernovými žáner nezaujímavými odkazmi (Clint Eastwood, hodiny odbíjajúce 12). Vývoj deja neoriginálny, nečakané zvraty nie sú nečakané (útrpne som odratúval minúty, kedy Rango prizná, že nie je kovboj). A aj keď budem možno za hlupáka, trocha mi prekážalo, že nesamozrejmé veci boli brané samozrejme (prečo krtkovia lietajú na netopieroch a ODKIAĽ majú minirotačné guľomety?). Potiaľto 40%. Našťastie čo-to vylepšuje ohlušujúca hudba, dobré akčné scény, vzhľad jednotlivých postavičiek skvelý, detto celá vizuálna stránka snímky. Navyše film nie je úplne detský (sem-tam zakopneme o mŕtvolu) a „vodná zápletka“ mi pripomínala ČÍNSKU ŠTVRŤ s Jackom Nicholsonom (!). Potešili ma tiež dialógy („Prečo by som sa mal báť štrkáča Jakea? Je to môj brat.“ – „Brat? Veď si chameleón a on had.“ – „Naša mama bola spoločenská.“) a spievajúce „vrabce“. Ale raz mi to vidieť stačilo. Bohato. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (19)

  • Keď Rango (v pôvodnom znení Johnny Depp) manipuluje so zásobníkom svojho revolvera, vidíme, že má výklopný valec (vyklopí ho do strany). Jednočinné revolvery na divokom západe však mali valec pevne zasadený v tele. Zásobník sa nabíjal odklopením klapky, pričom bolo treba vyhodiť každú nábojnicu zvlášť a nahradiť ju novým nábojom. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Oscar 2012 - výsledky

Oscar 2012 - výsledky

27.02.2012

84. udělování zlatých sošek, ke kterým se po letech vrátil Billy Crystal jako průvodce, bylo ve znamení tradice. Jedna z nejočekávanějších a nejsledovanějších televizních show roku se vrátila ke svým… (více)

Oscarové nominace 2012

Oscarové nominace 2012

24.01.2012

84. udělování výročních cen Americké filmové akademie se blíží. Ať už se vám to líbí nebo ne, pořád jde o nejsledovanější a z jistého pohledu i nejprestižnější filmové ceny na planetě. Takže, kdo se… (více)

"Spravedlivé" Zlaté glóby

"Spravedlivé" Zlaté glóby

16.01.2012

Zatímco v rámci nominací na letošní Zlaté glóby se jasní favorité rýsovali, samotné ceny žádného drtivého vítěze nepřinesly. Nicméně za obrovský úspěch se dají považovat tři Zlaté glóby pro… (více)

Reklama

Reklama