Reklama

Reklama

Vražda

(seriál)
  • Česko Zločin (více)
TV spot 6
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Dánsko / Norsko / Švédsko / Německo, (2007–2012), 38 h 5 min (Minutáž: 54–58 min)

Tvůrci:

Søren Sveistrup

Hudba:

Frans Bak

Hrají:

Sofie Gråbøl, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave, Michael Moritzen, Søren Malling, Nicolaj Kopernikus, Bent Mejding (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Seriál se zabývá jediným případem vraždy. Dvacet dílů je rozloženo do dvaceti dnů vyšetřování. Studentka Nanna Birk Larsen je nalezena mrtvá v autě na dně řeky. Soudní pitva prokáže, že dívka byla před smrtí mučena a znásilněna. Vyšetřování se ujímá komisařka Sarah Lund. Měl to být její poslední den v kodaňské mordpartě. Má se stěhovat za přítelem do Švédska. Na oddělení je už její nástupce Jan Meyer. Lund však obětuje své soukromí, je odhodlána najít vraha. Pátrání přivádí vzájemnou antipatií trpící dvojici Lund-Meyer mimo jiné na kodaňskou radnici, kde je v plném proudu volební boj o post primátora. Protože podezření padá i na politiky z radnice, získává případ politickou dimenzi. Dalším okruhem podezřelých je rodina mrtvé dívky a zaměstnanci špeditérské firmy jejího otce. Vrah může být i mezi spolužáky a učiteli. (wero1000)

(více)

Videa (9)

TV spot 6

Recenze (144)

bllm 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě jeden z nejlepších detektivních seriálů. Neskutečně brutálně napínavej, měla jsem velkej problém se vůbec odpoutat a nepustit si další díl. Musím říct, že mě to úplně pohltilo, a to detektivky nepatří k mým nejoblíbenějším žánrům. Ikdyž jsem věděla, že podrzřelý z 6. dílu nejspíš nebude pachatelem, vůbec to na napínavosti neubralo, spíš naopak. Ze začátku mě politická linie moc nebavila, (ikdyž Lars Mikkelsen je neodolatelný skoro jako jeho bratr) nakonec i tohle prostředí mě vtáhlo a mylsím, že to politické pletichaření mezi stranami a jejich představiteli bylo docela autentický. Trochu přitažené za vlasy mi ale přišly machinace s bytem a nahrávkymi, které se odhalily na konci seriálu. Kromě napínavosti oceňuju, že se autoři nezaměřili čistě na detektivní práci policie, ale podrobně sledují i rodinu oběti a ostatní podezřelé. Herecký výkony všech postav jsou moc dobrý a perfektní je i hudba. A na závěr musím souhlasit s Shedlo, hned jak jsem ten odpornej ksicht poprvní uviděla, jsem věděla, že to musí být on (ikdyž od půlky jsem měla dost pochybnosti). ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to opět jeden z velmi vydařených seriálu ze severské kinematografie. Sarah Lund s Janem Mayerem byla moc sympatická volba a ostatní herečtí protagonisté rozhodně nezůstali o nic pozadu. A navíc seveřani zkrátka umí navodit tu správnou ponurou atmosféru, která se linula celým dějem. Místy zajímavě propletené, někteří podezřelí odpadají, aby je vzápětí nahradili jiní, takže nuda to rozhodně nebyla a co určitě chválím, je skvělý český dabing. Finální část byla asi nejzajímavější a možná pro mnohé příjemným, nečekaným zakončením první série. Měla bych jen dvě menší připomínky, kde se jedna tak trochu týkala Sarah. Nemohu si pomoct, ale chvílemi mně připomínala svou přílišnou emancipovaností Julii Lescotovou z francouzského seriálu, ale to byla jen malá vada na kráse. Ale i tak to byl další moc příjemný zážitek letošního roku. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Průběžně mě informujte." Až doteď jsem nechápal, co k nám mráz se severu přináší tak úctyhodného (viděl jsem dvě verze Mužů, co nenávidí ženy a četl jednoho Nesboa), ale tenhle hřebíček uhodil přesně na moji hlavičku. Zločin jako psychologický rozbor příčin, následků, falešných stop a ztráty cenného, to vše se nepohybuje ve vakuu, takže sledujeme i dánskou společnost - s vírou, politikou a multikulturalismem a nejzakousnutější policistkou široko daleko. K tomu poslouchám typický soundtrack, nechávám se unášet na rychlém tempu vyprávění a cítím se jako před deseti lety, kdy jsem seriály vyloženě sosal. A zajímavé je zjištění, že na americkém remaku si udělal jméno autor ceněného Temného případu. Megaspokojenost. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sarah Lund a její nevyčerpatelná zásoba hnusných huňatých severských svetrů jako spojovací články dvacetidílné série o dvacetidenním vyšetřování vraždy kodaňské středoškolačky. Případ, kde nic není jak se zdá; a ne sovy v tom tentokrát žádnou roli nehrají, byť právě Twin Peaks bývá ve spojitosti s tímto seriálem často (neopodstatněně) zmiňováno. První řada (ano, je i samostatně stojící druhá desetidílná) sází na „jinakost“ a skoro až zastydlost v postupech, které se na seriálovém poli nosily před desítkami let. Tohle je spíše než standardní kriminálka politické a lidské drama hodně pracující s pocity (postav i diváka). Jedna z mnoha zvláštností pramení z toho, že děj je takřka výhradně sledován z pohledů čtveřice postav. Komisařky Sarah Lund (vyšetřování a obětování osobního života; nečekejte drsňačku s bouchačkou, tohle je taková „Wallanderová“), hvězdného politika na vzestupu Troelse Hartmanna (politické čachry a intriky před nadcházející volbou primátora; zpočátku nápadně podobné Palmerově linii z první řady 24 a později State of Play) a rodičů zavražděné manželů Birk Larsenových (dopad na rodinu, vyrovnávání se s tragédií, reakce okolí, touha po pomstě). Což má za následek, že devět z deseti pro děj zásadních událostí se odehraje mimo obraz. Nejmarkantnější to je v krimi lince, kde samotné vyšetřování nemá skoro žádný prostor; Sářin parťák vše oddře, nalezne, vyslechne, dopadne, ale my z toho nic nemáme, jelikož se to vše dozvídáme až z jeho telefonátů Sarah. Ona vůbec ta kriminální část bude paradoxně pro mnohé největším úskalím série. S vědomím, že to má dvacet epizod souvislého děje je od prvního momentu jasné, že podzápletky na dva či tři díly ve stylu „další podezřelý co to už určitě nade vší pochybnost udělal“ nikam nevedou. Tvůrci příliš otálejí s vyjevením toho, co je divákovi stejně dávno jasné; je-li od počátku polovina stopáže každého dílu o politice, radnici a volbách, tak těžko někoho překvapí, že se tam vyšetřování nakonec neodvratně stočí. Stejně tak není problém záhy odhalit kdo je vrah či zůstávající pachuť, že i po finálním odhalení přetrvá dost aspektů, kde logika při zpětném pohledu úpí... Přes veškeré tyto výtky se to však nerozpakuji označit za jedno z nejzajímavějších novodobých seriálových kriminálních dramat ze staré školy. ()

pauliecze 

všechny recenze uživatele

Po třech dílech totální zažranost. Nutné v originále (s titulky), a i z řeči postav lze cítit tu severskou mrazivost a bezútěšnost. A jak už tady někdo poznamenal, že by Lundovou za spolupracovnici nechtěl, tak se ani moc nedivím :-) Edit: konec série - pár zvratů a pár výčitek. Poslední tři epizody jsou návykovější než kvalitní matroš. ()

Galerie (251)

Zajímavosti (7)

  • Tvůrci seriálu se při natáčení rozhodli neprozradit vraha ani samotným hercům. Vzhledem k tomu, že se seriál natáčel díl po díle, nikdo do poslední chvíle nevěděl, kdo je pachatelem, a to ani samotný pachatel. (luciasce)
  • Novelizace založená na první sérii s názvem „The Killing: Book One“ byla vydána Macmillanem v roce 2012. Knihu napsal britský spisovatel David Hewson. Následovaly „The Killing: Book Two“ v lednu 2013 a „The Killing: Book Three“ v únoru 2014. (Trajektt)
  • Seriál pojednává o jednom případu v průběhu celé série, protože tvůrci se rozhodli natočit kriminální seriál více podobný situaci v Dánsku, na rozdíl od americké koncepce, kde připadne jeden případ na jeden díl. Tolik vražd by totiž dánské publikum nepřijalo jako uvěřitelné, protože Dánsko je jedna ze zemí s nejnižší kriminalitou. (luciasce)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama