Reklama

Reklama

VOD (1)

Rok 117 našeho letopočtu. Římské impérium se rozprostírá od Egypta k Španělsku, na východě sahá až k Černému moři. Jen v severní Británii se nedaří dobýt území obývané divokým a krutým kmenem Piktů, bojujících proti organizovaným římským jednotkám partyzánskými metodami. Quintus (Michael Fassbender), který jako jediný přežil piktský útok na římskou pevnost, táhne spolu s legendární Devátou Legií pod vedením generála Virila (Dominic West) na sever, aby splnili jasně znějící rozkaz – sprovodit Pikty ze světa a zničit jejich vůdce Gorlacona. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (859)

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Schématická lesní honička bez větší dávky napětí a výraznějších postav. Nevím proč, ale tentokrát jsem to Marshallovi prostě nevěřil. Jeho typická režijní osobitost se nedostavila a nebýt těch několika krvavých výstřiků, domníval bych se, že se jedná o začátek historické televizní minisérie z dílny Hallmark. Průměrné a lehce zapomenutelné. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Soudný den v historickém kabátě. Je to stejně jednoduché (pro někoho až blbé) a naprosto brutální, ale Neil Marshall to ani nijak neumí. A režijně to opět zvládl na jedničku, celé to rychle uteče, akce je správně drsná a navíc je i mnohem lépe sestříhaná než v případě Soudného dne. Což je velké plus. Záda Marshallovi navíc kryje ultradrsňák Michael Fassbender, kterýmu věštím zajímavou budoucnost. Ten svým výkonem nechá zapomenout i na neuvěřitelně prkenou a vtipnou Olgou Kurylenko, která při bitvách působí opravdu k smíchu, ale aspoň že nemluví. Jenom je škoda, že ke konci tomu trochu dochází dech a bylo to malinko blbé už i na mě. I tak ale celkem slušný historický nářez. 70% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Po ultimatnim Soudnym dnu me timhle Marshall trochu zklamal. Problem je, ze to je proste neco jinyho, nez jsem podle traileru cekal. Hlavni particka totiz neni zadna ultra nabusena banda, ktera by ve stylu Conana zmasakrovala, co jim pride pod ruce, ale vetsinu casu jsou na uteku. Coz zaroven znamena, ze tu neni moc souboju, nerek bych vylozene malo, ale proste ne dostatecne. Aspon, ze ty jsou svizny a hlavne krvavy, clovek se ani nezorientuje v bitve a uz je zem pokryta telama a krvi. Akorat mi prislo, ze Marshall netoci jakoze samotny souboje, ale vzdy se zameruje jen na jednotlivy zasahy, tudiz kamera rychle striha na ruzny bodnuti a podobne, takze to je na jednu stranu svizny a vtahne to do bitvy, ale na stranu druhou lehce zmateny. Co se tyce hercu, zadnej mi nepride jako typ nejakyho drsnaka, ale do svejch roli skvele padnou a to prekvapive vcetne Kurylenko. Takze celkove solidne natoceny, pekne krvavy, ale bohuzel nic vic. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nuda ve starověké Británii, tak by se dal výstižně parafrázovat obsah filmu Centurion natočený volně na motivy nikdy neobjasněného faktu zmizení tzv. deváté římské legie (přesněji Legio IX Hispania). Slabý scénář, okatá ahistoričnost (Proč tu třeba není dodržován patriarchát? Ženy měly výsadnější postavení možná u Vikingů, ale rozhodně ne u Britů. Nemluvě o tom, že všechny barbarské bojovnice jsou jen a pouze současné modelky, ženy ale tehdy vypadaly výrazně jinak atd.), přes míru levných efektů založených na digitálně ztvárněné krvi stále dokola, to jsou poznávací znaky scenáristické i režijní práce Neila Marshalla. Zajímavé je snad jen to, že coby potomek dávných britských bojovníků straní římské straně. Podobné filmy: Vikingové ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Neil Marshall .. Jednorázová jízda po vlně digitální krve, ale také syrově vyobrazené divoké Británii se solidní partou bojovníků, kdy efektivní krvavé bitky spojuje prostý scénář. Přesto, na Marshalla, lehčí zklamání s minimální trvanlivostí a nulovým důvodům se do tohoto světa vracet. Ale jen ať si tu filmařinu piluje, jeho velké hvězdné chvíle (snad) přijdou. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (20)

  • Zbroj filmových centurionů byla vyrobena ze sklolaminátového materiálu. (Conspi)
  • Natáčení filmu probíhalo ve Skotsku a v Anglii. Také v studiích Shepperton a Pinewood. (topr harley)
  • Děj filmu se odehrává v roce 117 za vlády Julia Agricola. Ten ale zemřel už v roce 93. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

Neil Marshall a další bitva o Západozemí

09.07.2013

Pokud nás tvůrci čím dál sledovanější Hry o trůny něčím rozčilují, určitě je to vyhýbání se velkým bitevním scénám. Když už ale náhodou k nějaké akci dojde, stojí to za to. I proto byla epizoda… (více)

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

Neil Marshall vypluje s Bayovými piráty

04.09.2012

Tvůrce Pádu do tmy, Soudného dne či Centuriona si loni odskočil do televize a bitevní epizodou Blackwater si vystřihl zdaleka nejlepší hodinku druhé série Hry o trůny. Není divu, že o jeho služby v… (více)

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

Neil Marshall: Profesionálové nebo emzáci?

30.03.2011

Skotský béčkař, od něhož jsme naposledy viděli (pseudo)historickou řezničinu Centurion, dlouho snil o celovečerním remaku kultovního seriálu Profesionálové. To už neplatí. Film se pořád připravuje,… (více)

Jana Eyrová jako gotický horor

Jana Eyrová jako gotický horor

23.11.2009

Ano, všechno teď bude goth a emo. 260 miliónů za první víkend je 260 miliónů za první víkend (vy víte, o kterém filmu je řeč). Dokonce i klasika Charlotte Brontëové bude v nové filmové adaptaci… (více)

Reklama

Reklama