Reklama

Reklama

Roland Deschain (Idris Elba), poslední z řádu rytířů, vede odvěkou bitvu s Walterem O'Dimem, známým též jako Muž v černém (Matthew McConaughey) a je odhodlaný zabránit mu ve zničení Temné věže, která svou existencí drží pohromadě celý vesmír. Dobro a zlo se tak ocitají v souboji, který rozhodne o osudu všech světů, protože Roland je jediným, kdo je schopen Temnou věž před Mužem v černém ochránit. (Falcon)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (618)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Herecké osadenstvo je celkom schopné zaujať, ale problém nezáživnosti je v deji. Matthew McConaughey je prirodzene charizmatický a jeho pokoj a sebavedomý úškľabok podporujú dojem neporaziteľného zla. Za touto postavou sa asi skrýva viac, ale jeho príbeh viac rozvedený nie je, o jeho motívoch sa nič nedozvieme. Temná veža totiž viac než film pripomína pilot seriálu. Pilot, po ktorom by som asi moc nemal chuť pozerať na ďalšie diely. Je tu vytvorených strašne veľa vecí, ktoré by sa v ďalších epizódach alebo sezónach mohli riešiť. Temná veža je strašne banálny príbeh, ktorý aj napriek svojim iba 95 minútam dokáže prekvapivo často totálne nudiť. Predovšetkým prostredná tretina s putovaním po púšti je vyložene zničujúca a plná prázdnych dialógov, nudných záberov a nezaujímavého bľabotania. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kingofilové brojí proti filmu, nesnáší každou jeho pasáž, i kdyby byla sebelépe natočená a chlapíka Arcela posílají zpět do jeho Legozemě, aby z populární stavebnice už nikdy nestavěl žádné Temné věže. A jak se to má s filmem u normálního diváka, který chce vypnout? Věc se má tak, že vecpat oblíbenou Rathovu sedmičku, čili sedm Kingových knih do devadesáti minut jednoho celovečeráku, je zhola nemožné. Podnikly se ústupky, mnohé obsáhlé se podstatně zredukovalo, neřkuli vypustilo, až z toho vyšel film prostý ambicí, který ovšem uspokojí příznivce fantasy světů, akčních hrátek a klasického souboje dobra se zlem. V podstatě se přetahujeme o jednu přisprostlou věž, která kdyby padla do nepovolaných rukou, napáchala by strašlivě ukrutné události. Muži v černém má tomu zabránit poslední z (černých) Gunslingerů, pistolník Roland. Na jeho cestě za pomstou je mu nápomocen chlapec pln temných vizí, nočních můr a malovánek, který za ním přeleze ze světa lidí prostřednictvím portálu. Únosy dětí, četná úmrtí, i bližních, na přístupný rating slušná dávka negativismu, přiměřeně akce, solidní akční finále. Nebavil mě jen málo charismatický chlapeček, málo známý Tom Taylor, a způsob, Spoiler Alert// jakým se přišlo, že bude zlikvidován, do té doby nezdolatelný, mág//. Matthew McConaughey je elegantní padouch, Idris Elba trochu v jeho stínu, měl ale vše potřebné, co mají mít kladní hrdinové. Dán Nikolaj Arcel trochu více na odiv dává svoji technicky vytříbenou režii, patrně si vědom, že jedině tak zabrání blábolení scenáristy Akivy Goldsmana a jeho týmu, u něhož je znám sklon k mišmaši, kterým zahltí film, až nejednomu dramaturgovi šedne vlas. Výsledkem je příjemný mix, který má prvky westernu, umí pracovat s akčními pasážemi a disponuje solidními obrátky, takže výpadky z tempa nejsou časté. Seriál, který vzniká dodatečně k filmu, možná objasní vše podrobněji, půjde o prequel. Film postihly neuspokojivé tržby. 8/10 ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

"Radšej tu s nikým nehovorte." Prepadák (rozpočet 60 miliónov, tržba na celom svete 113). Vyzerá to ako mix (seriálovej) Hviezdnej brány, Xeny a Nekonečného príbehu 3, do ktorého nejaký šialenec na konci natáčania nečakane narval 14 miliónov navyše a tak sa narýchlo dorobilo pár trikových scén. Ako udalosť roka (a prvý stavebný kameň ambiciózne naplánovaného univerza - filmy, seriály...) to nevyzerá ani omylom. Nesympatický McConaughey, nijaký Elba a jeden chalan. Akoby nevedeli, ako to hrať a tak sa len motajú pred kamerou, odrapocú texty a idú do šatne (prinajhoršom do prívesu) a vy ste radi, že ich konečne nevidíte. Podozrivá minutáž (hodina a pol?) naznačuje, že sa v zákulisí museli diať nechutné veci. Nie je to úplne zlé a občas sa objaví zaujímavý nápad (hlavne Rolandove makačky s búchačkami vám otočia čočkami). Ale ako celok by som to zhodnotil nasledovne: zlý režisér, zlí herci a zlý scenár. Z toho dobrý film neurobíte ani zázrakom. P.S. – Môžete argumentovať tým, že za 60 miliónov sa vizuálny zázrak neurobí. Potom si spomeniete na 30-miliónový District 9. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu jsem nečetl, ale film na mě působí jako mdlé akční béčko s chaotickým dějem a absencí momentů, hodných zapamatování. Idris Elba i Matthew McConaughey jsou fajn a víceméně díky nim jsem to dokoukal. Těšil jsem se i na svou oblíbenou Katheryn Winnick, ale ta zde neměla mnoho co nabídnout. 40%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Velké ambice jsou sice fajn, ovšem mnohdy vedou ke vzniku slabého filmu. Temná věž platí přesně za ten typ snímků, které si do poznámkového bloku prostě nezapíšu. Obavy se v mnohém potvrdily. Tvůrci nakousnuli řadu témat, ovšem jejich epický svět plný jiných dimenzí a monster si mě prostě nezískal. Chybí tomu jakýkoliv dramatický oblouk. Výsledkem je obyčejná fantasy, která i přes krátkou stopáž nudí, skáče od jednoho k druhému a je plná prázdného plkání. ()

Galerie (99)

Zajímavosti (21)

  • Portál vedúci na Zem je označený číslom 14-08. Toto číslo je odkazom na ďalšiu Kingovu novelu Izba 1408 (2007). (Duby)
  • Když přijdou vyhodit do vesnice el. generátor, točí se na něm dvě hřídele - vertikální od motoru a od ní horizontální. V dalším záběru těsně před explozí se ale už horizontální netočí a přitom by měla až do exploze. (fcapab)
  • Ve scéně, kde má Jake (Tom Taylor) sezení s psychiatrem, je vidět na stolku zarámovaná fotka hotelu Overlook z filmu Osvícení (1980). (Damarus)

Související novinky

Temnou věž čeká restart

Temnou věž čeká restart

22.03.2019

Nejspíš si ještě vzpomínáte na ambiciózní plány studia Sony, které si před pár lety zajistilo práva na adaptaci Temné věže od Stephena Kinga. Vedle prvního filmu měl vzniknout také seriál, který by… (více)

Raimi a Kronika Královraha

Raimi a Kronika Královraha

30.01.2018

Možná si ještě pamatujete, že se Sam Raimi motal kolem Hobita a Warcraftu. Nakonec by se ale měl vrátit k fantasy jinudy, upsal se totiž režii Jména větru, což je první kniha z kouzelnické ságy… (více)

Temnou věž čeká seriálový reboot?

Temnou věž čeká seriálový reboot?

21.10.2017

Stephen King je letos jednou nahoře a jednou dole. Zatímco nové To zabodovalo na všech frontách, Temná věž zklamala po kritické i po finanční stránce. Studio Sony pochopitelně chystalo další díly a… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama