Reklama

Reklama

Katastrofa vzducholodi Hindenburg

(TV film)
  • Česko Hindenburg (více)

Obsahy(1)

6. května 1937 zažili lidé na letišti v americkém Lakehurstu - a spolu s nimi celý svět - šok. Před jejich zraky došlo k jedné z nejznámějších a nejtragičtějších nehod dopravní historie. 35 mrtvých se stalo tragickým mementem vzdušných obrů lehčích než vzduch.  S tradičně velkým zájmem očekávali obyvatelé New Yorku a státu New Jersey přílety německých vzducholodí firmy Zeppelin na východní pobřeží USA. Pohled na obry nebes musel být fascinující. I proto bylo 6. května 1937 na základně v Lakehurstu spousta lidí - příbuzní cestujících, zvědavci, novináři, kameramané filmových týdeníků a rozhlasový reportér. Díky zástupcům sdělovacích prostředků byla událost, ke které zde došlo, zdokumentována jako málokteré neštěstí v dějinách lidstva. LZ 129 Hindenburg patřil k tomu nejlepšímu, co mohli konstruktéři a technici od Bodamského jezera nabídnout. Délka 245 metrů, výška 41 metrů, luxusně vybavené interiéry. A 200 000 krychlových metrů vodíku, vysoce hořlavého plynu, který loď nesl. Dodnes nebylo stoprocentně zjištěno, co bylo příčinou oné spektakulární katastrofy, která proměnila pýchu německého techniky v hromadu ohořelých trosek. Rozhodně se na ní podílely vodíková náplň, statická elektřina a patrně i nátěr pláště opatřený hořlavou barvou. Neštěstí, jež na dlouhý čas odzvonilo plavidlům lehčím než vzduch, si vyžádalo třicet pět lidských životů. Britská dokumentární rekonstrukce přibližuje poslední fáze letu LZ 129 a vyšetřování příčin katastrofy, které proběhlo v USA krátce po tragédii. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Beagle 

všechny recenze uživatele

Pěkný hraný dokument, ale stopáž by mu slušela určitě tak o půl hodinky kratší. Opakování v tomto případě matkou moudrosti není. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Tak dokumenty mám už od mala rád, tento je velmi podařený, je to vlastně film, ale mistrovsky udělaný. Opravdu, věčte mi, není to ztráta času. ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Bol to film alebo dokument? Ak film, tak animácie na dosť biednej úrovni a často sa opakujúce zábery po chvíli omrzia. Ono je to aj logické, ak sa chce niekoľko sekundová udalosť natiahnuť na štandardnú hodinu a pol. Ale ak to bol zdramatizovaný dokument, výborne demonštroval udalosti, ktoré predchádzali, diali sa a nasledovali po onej nešťastnej udalosti. Zakomponovanie autentických záberov len umocnil pocit zo sledovania. Avšak ani ako dokument sa nevyhol naťahovaniu času na úkor scén viac menej nesúvisiacich. Záverečná reč a objasnenie jednotlivých únikov pred smrťou bola jedna z najsilnejších scén výborne zvýraznená hudobným doprovodom. Zimomriavky ma nenechali dlho na jednom mieste. Z dokumentu však vzišla na svetlo sveta jedna pre mňa dôležitá skutočnosť. SPOJLER (ale musí byť) Nelson Morris napriek tomu ze chlastal celú cestu, prežil. Odhadzoval holými rukami železné výstuže. Nádherný a historicky potvrdený dôkaz toho, že spitému sa málokedy niečo stane. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

BBC v žánru hraného dokumentu pravděpodobně nemá konkurenci, o čemž se můžeme přesvědčit i v tomto případě. Emoce, napětí a slusně vystavený děj jsou hlavní devízou tohoto dokumentu. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama