Reklama

Reklama

Impérium - Mafie v Atlantic City

(seriál)
  • USA Boardwalk Empire (více)
Trailer 11
USA, (2010–2014), 52 h 34 min (Minutáž: 47–72 min)

Tvůrci:

Terence Winter

Předloha:

Nelson Johnson (kniha)

Hrají:

Steve Buscemi, Dabney Coleman, Paz de la Huerta, Stephen Graham, Kelly Macdonald, Aleksa Palladino, Michael Pitt, Michael Shannon, William Hill (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(56)

Nový americký seriál s originálním názvem Boardwalk Empire, realizovaný v produkci HBO, se odehrává v době prohibice ve dvacátých letech minulého století. Na gangsterské kronice uváděné pod českým názvem Impérium - Mafie vAtlantic City,spolupracoval renomovaný Martin Scorsese. Jeden z nejuznávanějších amerických filmařů se podílel na scénáři i na produkci seriálu a režíroval jeho úvodní epizodu. U příležitosti zářijové premiéry díla na amerických obrazovkách Scorsese prozradil, že o spolupráci s HBO uvažoval už dávno. Mnohé ze seriálů z produkce HBO označil za “inteligentní, promyšlené a brilantně realizované”. Podle Scorseseho znamenají “nové možnosti pro vyprávění příběhů.”
Hlavní postavu pochybného politika Enocha “Nuckyho” Thompsona, inspirovaného skutečnou postavou E.N. Johnsona (1883 - 1968), který byl nekorunovaným vládcem podsvětí Atlantic City, ztvárnil Steve Buscemi. Ten prohlásil, že jde o jednu z nejlepších rolí jeho kariéry. Podle jeho slov byl Johnson “dvojjakou postavou s temnými stránkami, ale i se spoustou humoru a dobrým srdcem”. Seriál oživuje i postavy nechvalně proslulých gangsterů, jakými byli například Lucky Luciano, či Al Capone. Scénář dramatu, inspirovaného stejnojmennou knihou Nelsona Johnsona, napsal Terence Winter, autor slavné mafiánské ságy Rodina Sopránů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (98)

Trailer 11

Recenze (669)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Rok 2010 v mé paměti zůstane jako ten rok, kdy mě ohromně překvapil dost podceněný seriál The Pacific a právě Boardwalk Empire zůstal daleko za mými očekáváními. Takhle, nechci nějak ubírat tomuto seriálu kvalitu, kterou on rozhodně má, ale během celého seriálu mi jednoduše přišlo, že takovýhle projekt s takovými charaktery (jsem zvědavý na vzestup Al Pacina) a takovými jmény (první díl režíroval Scorsese, pak zde hraje skvělý Buscemi a drsný Pitt s ještě drsnějším Michaelem K. Williamsem) má navíc. Nicméně když končil finální díl první série, tak mi došlo, že tohle je ohromný příslib do budoucnosti a rozhodně budu ve sledování seriálu pokračovat. Zatím zde nechám 80 % a doufám, že na konci druhé série zde nebudu muset váhat nad plným počtem. A doufám, že právě Williamsovi dají mnohem větší prostor. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době jsem se zase jednou vrátil k seriálům. U Boardwalk Empire mě nalákalo hlavně Scorseseho jméno, jež se skutečně stalo zárukou kvality. Pokud je tu něco vyloženě špatně, je to jen stala režisérů se Martymu až moc podobat, což někdy dost bije do očí a jistá sázka na jistotu co do vývoje postav i děje. Ty ovšem musejí být odpuštěny velké většině seriálů, protože co si budeme nalhávat, cílem jedné epizody je primárně nalákat na tu další. Vznikl každopádně výborný seriál s takřka filmovým vzhledem, který táhne silný dohled a Buscemi. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Provizorní hodnocení po první epizodě. Formálně samozřejmě dokonalé (co jiného taky od Scorseseho čekat), žánrově mě to však míjí dost velkým obloukem. Takže přesně jak jsem čekal. Mile mě ovšem překvapily občasné mírně humorné vložky. Šanci tomu ještě dám, ale nemyslím si, že by měl Boardwalk Empire šanci nějak výrazně mě zaujmout. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Doba prohibice a zlatá éra sílícího organizovaného zločinu jsou sice ve filmu a televizi důkladně zmapované, HBO ale dokazuje, že návraty ke zdánlivě provařené látce mohou být maximálně úspěšné, pokud se to zkrátka umí. Pro mě se z Impéria nakonec vyklubalo jedno z nejpříjemnějších seriálových překvapení posledních let. Steve Buscemi je charismatický šéf zločineckého klanu, nikoliv jednorozměrný, ale hodně složitý lidský charakter. Paz de la Huerta je správná mafiánská rajda a postava sympatické Kelly Macdonald je zajímavě rozkročena mezi dvěma světy a postavena před řadu těžkých rozhodnutí. Dílo z podobného prostředí můžete natočit buď ve stylu Neúplatných jako souboj kladných hrdinů s padouchy, nebo jako komplexní obrázek společnosti, který ukazuje fungování zločinu ve všech jeho podobách a patrech. Impérium je to druhé a výborným způsobem ukazuje, jak byl zločin pevně ukotvený v tehdejší sociální struktuře Spojených států. Můžete sledovat korupční praktiky politických špiček, stejně jako drobné pouliční zlodějíčky, děvky v bordelech a pěšáky na hrubou práci. Tady nejsou ani tak kladné a záporné postavy, jako spíš lidé s rozdílnými zájmy v různých odstínech šedi. Celkový dojem: 95 %. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Autori sa priblížili divákovi vložením postáv skutočných mafiánov 20. storočia. Patrí medzi nich predovšetkým chicagský mafián Johnny Torrie alebo jeho brutálny nástupca Al Capone. Lucky Luciano, ktorý bol jedným z najmocnejších mužov v dejinách organizovaného zločinu a stál za zrodením modernej mafie a obchodu s heroínom. Meyer Lansky, spolupracovník Luckyho Luciana a gambler Arnold Rothstein. Osudy všetkých týchto postáv organizovaného zločinu sa v 20. storočia skutočne mnohokrát preťal a spoločne sa seriálovým príbehom vytvorili predstavenie, ktoré stojí za pozretie. ()

Galerie (924)

Zajímavosti (34)

  • Původním záměrem bylo natočit pouze první sérii. Vzhledem k vysoké sledovanosti se ale tvůrci rozhodli v natáčení pokračovat. (Amroth666)
  • Skutečný Enoch Johnson sice také přišel o svou první ženu, kterou si bral v jejích 17 letech, avšak podruhé se oženil až v roce 1941, 10 dní před nástupem do kriminálu, tedy nikoliv v roce 1921, jak je uvedeno v seriálu. Jeho druhá žena byla americká Švédka. (insurgentes)
  • Tommy Darmody (Travis Tope) střelil Nuckyho (Steve Buscemi) stejným způsobem, jako Nucky zabil jeho otce Jimmyho Darmodyho (Michael Pitt). Oba to schytali do levé tváře. (P. J. D.)

Související novinky

Arkham Asylum nabírá režiséra Ďábla

Arkham Asylum nabírá režiséra Ďábla

27.10.2022

Jen den po jmenování Jamese Gunna a Petera Safrana do rolí šéfů nově přejmenované divize DC Studios studia Warner Bros. tu máme také novinku ohledně dalšího chystaného spin-offu Batmana. Seriál… (více)

Sylvester Stallone míří do televize

Sylvester Stallone míří do televize

07.12.2021

Herec Sylvester Stallone, jehož Rocky v roce 1976 vyhrál Oscara, a který má za sebou role v komiksových blockbusterech Strážci Galaxie Vol. 2 a Sebevražedný oddíl a čerstvě dotočil i čtvrté… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Kdo si zahraje Vránu?

Kdo si zahraje Vránu?

17.03.2015

Legendární comics Jamese O'Barra byl zfilmován už v roce 1994 a nezůstalo jen u toho. Následovaly tři pokračování a seriál, nelze však říct, že by z nich byl někdo nadšený. Vrána teď ale dostane… (více)

Reklama

Reklama