Reklama

Reklama

Dobrodružství mladšího a chytřejšího bratra Sherlocka Holmese

  • USA The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother (více)

Obsahy(1)

Píše se rok 1891 a najslavnějším detektivem Británie je Sherlock Holmes. I proto mu královna svěří vyšetřování případu ztracené listiny, která v nepovolaných rukách může Británii přinést dost zla. Sherlock, aby odpoutal pozornost zločinců, kteří ho pronásledují, předstírá že i s Watsonem odcestovali případ řešit do Paříže. Zároveň požádá svého nejmladšího bratra Singerse, aby se ujal jeho případu vydírané operní zpěvačky. Singers toužící po slávě svého staršího bratra, se případu ujme spolu s excentrickým členem Scotland Yardu a naráz začíná sprška šílených gagů a nepředvídatelných událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Gene Wilder je naprosto geniální, Marty Feldman a jeho kukuč tradičně snad ještě lepší. Pár zábavných situací a hlášek, skvělá dobová atmosféra i zápletka točící se okolo listin neznámého obsahu. Fajn parodie, ale bohužel jako celek žádný zázrak. Díky hercům fakt stojí za to, ale v konkurenci bohužel příliš neobstojí, ačkoliv špatná ani náhodou není. Jen mohla být geniální, nakonec má k tomu ale daleko, což je opravdu škoda. 60 %. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Zabudnite na Leslieho Nielsena a hlavne ho prosím nespomínajte, akoby ho Wilder kopíroval. Leslie komédie len pozerával, keď v nich Gene už dávno exceloval. Dobrodružstvo... atď. je ešte o to vzácnejšie, že si ho Wilder sám napísal a zrežíroval a film má tie nádherné znaky zlatej doby Mela Brooksa, ktorú ja osobne milujem. Trojica Wilder-Feldman-Kahn(ová) je navyše dokonalou komediálnou zostavou pre zážitok plný smiechu, bláznivých gagov a paródie. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný absurdní humor, žel občas poměrně nevyvážený - některé scénky a fóry jsou zde geniální, některé tak trochu nijaké až trapné. Ale celkově to drží pohromadě, není to blbé, dokonce je zde i pár věcí ve druhém plánu (třeba odchod Sherlocka z divadla) a výtvarně se mi hodně líbí finále v tom divadelním skladu, tam se Wilderův smysl pro absurditu pěkně vyřádil. A umírněný Feldman zde rovněž baví. Jinak film sám by obstál i jako vážně míněný, takže sám o sobě parodií není, ale pár scén zde parodických je - například na jeden Hitchcockův film s činely. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv mám Gena Wildera rád, především za Willy Wonku (a taky trochu za Mladého Frankensteina), tak tohle se mu nepovedlo. Potenciál je docela velký a některé situace jsou skutečně vtipné, ale jako celek je film především lehce zapomenutelná nuda, kterou si asi hned tak nezopakuju. A Marty Feldman je tu fakt na pěst. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nádherná blbina, ze které jako přízrak vystupuje širokoúhlý pohled Martyho Feldmana, uhlazený komický šarm Gena Wildera (jehož vážnost skutečně evokuje Leslieho Nielsena), několikero opravdu nádherných skečů a situací... no a snad ještě ta ukrutná muzikálovo-operní hudba, která nás celým filmem provází. Zdráhám se tohle dílko nazvat parodií, protože, vzato do důsledku, film paroduje spíše sám sebe... Velká škoda, že úroveň značně kolísá od hluchých míst, ze kterých se vytrácí nadheld, až k opravdu excelentním pasážím, ve kterých je kde jaká blbina prodávána s briskou vážností a odměřeností. Vliv britské humoristické školy se prostě nezapře a to je moc a moc dobře. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Film bol natáčaný v Anglicku. (Svadbos)
  • Režijní debut Gena Wildera. (HellFire)
  • Ve filmu si zahraje cameo Albert Finney jako divák na opeře, který si stěžuje na zpěváky, a také Mel Brooks, toho uslyšíme jako „dámu“, která mluví za červenými dveřmi. (HellFire)

Reklama

Reklama