Reklama

Reklama

Strážce pořádku

(seriál)
  • USA Justified (více)
Trailer 2
USA, (2010–2023), 60 h 12 min (Minutáž: 42 min)

Předloha:

Elmore Leonard (kniha)

Hrají:

Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Jacob Pitts, Erica Tazel, Walton Goggins, Jere Burns, Natalie Zea, David Meunier, Jonathan Kowalsky (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(86)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou tohoto dramatického seriálu je příslušník US Marshals, Raylan Givens. Je prototypem klasického muže zákona, příliš nemluví a když jedná, tak to stojí za to. Jeho nekonvenční metody mu však způsobují problémy jak u jím vyšetřovaných osob, tak u jeho nadřízených. (matt85)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (113)

Nevada 

všechny recenze uživatele

Sympatická kriminálka, která neoplývá velkou akcí ani strhujícím tempem. Sází spíš na charismatického hrdinu a jeho odhodlání, průpovídky, neortodoxní způsoby vyšetřování a ochotu zastřelit každého, kdo poruší zákon. Po několika samostatných případech se objeví jednotná dějová linka, která celý příběh zvedá o notný kus výš. První série 80 %. Druhá série nastartovala ještě lépe než první. Jak jednotlivé případy, tak ústřední linie jsou výborné. A stejně jako před rokem, i tato série ve své druhé polovině téměř bez odbočky sleduje ústřední linii a zvyšuje tak kvalitu. Druhá série 100 %. Třetí série: Vítejte zpátky ve vidlákově, kde je atmosféra dusivá k zalknutí a uzavřené dohody se respektují až za hrob. Záporáků se vyloupne hned několik, což zbytečně tříští děj, ale vynahradí to Raylan přesně takový, jak ho máme rádi - pravidelně s rukou na pažbě pistole a k tomu naštvaný. Doplněno o tradiční hlášky a návrat některých starých známých. 100 %. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádná superrealistická rekonstrukce policejní práce (The Wire), ani konstantní napětí (The Shield), naopak Justified představuje poměrně pohodový (divoký) západ plný neomalených buranů a uprostřed jednoho kvalitního, avšak nikoli neomylného flegmatika s hvězdou šerifa a rychlým koltem u pasu. Příběh obsahuje spoustu zajímavých vedlejších postav, mezi nimíž kraluje unikátní Boyd v excelentním podání Waltona Gogginse. Bez něj by seriál upadl nebezpečně blízko průměru. Justified není extáze na hltání jednoho dílu za druhým, ale svou pohodovou atmosférou, barvitými charaktery a snad i špetkou suchého humoru dokáže vždy zpříjemnit večer... 8/10 ()

Reklama

ladynka 

všechny recenze uživatele

Justified vychází z detektivek, nicméně od těch vědeckých a přetechnizovaných z poslední doby se radikálně odlišuje. Hlavního hrdinu, US maršála stylizuje jako westernového hrdinu (oblečení, konflikty, souboje, přestřelky), seriál se pak odehrává převážně v zapadlých končinách. Protivníci mají punc venkovských křupanů. Většinu dějových linií jsou hlavní postavy osobně provázány mezi sebou a původně zločinec se často stane pomocníkem policisty a naopak. Právě posun ve vztazích a jejich osobní zangažovanost (otcovsko-synovské konflikty) se výrazně liší od ryze profesionálně laděných krimi.____Givens je svérázný maršál, který už leccos zažil a má cynický přístup k vymáhání zákona. Proto může v jedné chvíli přátelsky konverzovat s bývalým parťákem, aby ho vzápětí postřelil. Boyd je mistrem nevyzpytatelnosti, který umí jedinečným způsobem využít situace ve svůj prospěch. A nejen on ale i další postavy vynikají v pohybovaní se na pomezí zločinu, což se odehrává příjemně jednoduše - výhružka je opravdová a použití baseballových pálek či střelných zbraní tu vyznívá zatraceně drsně.____ Celkově je to hodně ukecané a pomalé, ale právě proto je to originální. 1. série (5*), 2. série (5*).____ 3. série ztrácí na hlavních záporácích, kteří zejména v osobě Quarlese představují jiný typ než předchozí dvě sezóny. Přesto je je finále podobně hutné, ale zároveň mnohem trpčí. Vyústění zřejmě do budoucna počítá s návazností na další díly, kde bude zachována kontinualita vztahu hlavních protivníků - Raylana a Boyda. 3. série (5*).____ 4. série postrádá nového záporáka a jednotlivé případy jdoucí mimo hlavní linii, která rozvíjí novou zápletku táhnoucí se z minulosti a zahrnující většinu dosavadních postav. Zpočátku to nevypadá nijak vyjímečně, ale po ekapádě Ellen May, vězeňské vsuvce a hledání Drewa nabere děj obrátky a dostane hrdiny do stejně krajních situací jako předchozí série. 4. série (5*). ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po první sérii. Hlavní oporou seriálu je bez pochyb Timothy Olyphant. Vědí to naštěstí i tvůrci, a tak Olyphant defacto nezmizí z obrazovky. Je ale škoda, že pro seriál s takovýmto námětem nebyl nikdo schopen vymyslet nějakou výraznější zápletku, která by spojovala všechny díly (jako je tomu třeba u Dextera, kde všechny díly spojuje jak hledání masového vraha, tak i vývoj Dexovy postavy). Takhle je to pouze seriál, jehož epizody spojuje jen hlavní postava, nikoliv příběh. Koukat ale budu dále, hlavně díky již zmíněnému Olyphantovi.____ V posledních třech dílech se ale situace dost vyhrotila a samotné finále v Bulletville (příhodné to jméno) bylo grandiózní. Proto zvyšuji hodnocení na 4 hvězdy.____ 2. a 3. série bezchybná, výběr vedlejších postav stejně geniální, jako byl výběro Olyphanta do hlavní role. 4. série ke vší dokonalosti přihazuje několik velice překvapivých událostí a slušnou porci nevybíravé brutality. Spolu s Homeland a Dexterem je Justified takříkajíc na bedně. ()

MI-380 

všechny recenze uživatele

Pěkný western: auta místo koní, mobily místo telegrafu, víc řečí, dobří střelci ale zůstávají. S01: 80% (594 hodnotících přede mnou je o jedno procento výš). S02: Když se tak hlouběji seznamuji s jednotlivými postavami tohoto kentuckého zapadákova a vidím, jak postupně ubývají, mám pocit, že by jejich vzájemná likvidace mohla probíhat rychleji: 70%. (625 hodnotících přede mnou posunulo skóre na 82%). S03: Olyphantovo kouzlo je zdá se nekonečné a tak jsem se s jeho pomocí probil i nebezpečně překombinovaným scénářem třetí série: 70% (661 hodnotících přede mnou se vrátilo na 81%). ()

Galerie (709)

Zajímavosti (16)

  • V úvode epizódy je spomenutý známy westernový seriál vychádzajúci z pôvodne z rozhlasovej hry Gunsmoke (od r. 1955) a Utečenec (od r. 1963). (Real Tom Hardy)
  • Postava Raylana Givense se již jednou na televizních obrazovkách objevila. A sice v TV filmu Pronto. (DaViD´82)

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Quentin Tarantino zřejmě míří do televize

Quentin Tarantino zřejmě míří do televize

17.11.2022

Pokud se nějaké zprávy ze světa filmu jen stěží dají brát vážně, jsou to právě informace o tom, co by se mohlo stát dalším projektem režiséra Quentina Tarantina. Třetího Kill Bill ani eRkového Star… (více)

Strážce pořádku hlásí návrat

Strážce pořádku hlásí návrat

15.01.2022

Fanoušci drsných mužů v kloboucích pozor, kabelovka FX má pro vás totiž dobré zprávy. Čerstvě totiž odmávala po sedmi letech pokračování seriálu Strážce pořádku, jehož nová série ponese název… (více)

Reklama

Reklama