Reklama

Reklama

Australané v první světové válce nebojovali jen na Gallipoli, ale i v hlubokém evropském podzemí. Příběh filmu australského režiséra Jeremyho Simse vychází ze skutečných událostí. V roce 1916 se první světová válka dostala do patové situace. Fronta se táhla od kanálu La Manche až ke švýcarským Alpám. Miliony životů byly ztraceny. V zoufalém pokusu o průlom byli do tunelů a šachet pod nepřátelskými liniemi povoláni civilní důlní inženýři a horníci. Tím začala tajná, tichá podzemní válka. Jedním z těchto mužů byl i Australan Oliver Woodward, který sloužil u 1. australské tunelářské roty a zúčastnil se proslulé bitvy o messinský hřeben. Za svou službu byl vyznamenán Vojenským křížem 1. stupně a stal se tak jedním z pouhých čtyř Australanů, kteří toto vysoké vyznamenání obdrželi. Film, sledující válečné osudy Woodwardovy jednotky, získal celou řadu cen. (Česká televize)

(více)

Recenze (170)

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Kdo by si byl pomyslel, že Australané podchytí atmosféru první světové na "západní frontě" tak fundovaně. Film, od kterého jsem nejdřív čekal kýbl nudy v jakýchsi šachtách a kecání o bitvě tam venku, mě z tohoto očekávání vyléčil hned v prvních minutách. Nyní je Beneath Hill něco, co každému vyprávím a vypadám pak jako člověk, který se vyzná i v těch nejmenších detailech strategie zákopové První světové války. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Copak o to film není špatný, co se mi ale zajídalo je ,,Válečný zákoník práce,,. Špinavé, mokré a hlučné prostředí, neplacené přesčasy a velké množství pracovních úrazů. Dokonce mluvili o tom, že tam byla nějaká fronta. Co na to krucinál odbory ??? Myslím, že válka by se měla vést pouze Po-Pá od 8:00 do 16:00 s pauzou na oběd a v kancelářském prostředí, samozřejmě bez front. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Podzemná vojna ma neoslovila a moja averzia k vojnovým filmom sa prejavila naplno, keď sa v tomto filme svetlé exteriéry bojiska vymenili za uzavreté chodby so zhasínajúcim plameňom blikajúcej sviečky. Záverečný pársekundový výbuch tiež nijako neoslní, skôr vyvolá otázku, či to bolo už naozaj všetko? Jednoducho dvojhodinová nuda. (13.11.2013) –––– Ani na druhýkrát po rokoch ma film nijako nepresvedčil o tom, že by mohol byť pre mňa čímkoľvek zaujímavý. (17.9.2019) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Film vychází z historické skutečnosti, kdy se spojenecké síly australských vojáků podkopají, podminují a nakonec vyhodí do luftu belgický Hill 60 i s fricky, kteří se zrovna připravují k útoku. Snímek je zajímavý tím, že se zde prezentují různé fígly a finty, jenž se za 1. světové války mezi důlními inženýry používaly a také vychytávky mezi pěšáky. Natočeno velmi uvěřitelně, děj v zákopech se prolíná s flashbacky hlavní postavy šéfa tunelářů Olivera Woodwarda. I když se to povedlo a celá akce trvala pár měsíců, stejně se po čase Němčouři na kopec vrátili a znovu ho obsadili. Nesmyslnost válek nezná mezí. ()

Teabag 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně se jedná o jeden z nejlepších válečných filmů vůbec. Neutěšená atmosféra bojiště první světové války je vykreslena tak věrohodně, že mi připravila pár velmi neklidných chvil. K tomu ten neustálý klaustrofobický pocit při scénách z podzemí! V Evropě vcelku neznámý Brendan Cowell svou roli vystřihl na jedničku... To, že scény z domova nepůsobily pateticky, má na svědomí snad právě on (pravda - i Bella Heathcote byla velmi dobrá). Beneath Hill 60 považuji za vynikající film, ačkoli nejsem primárně fanda žánru (pro ty to totiž musí být naprosté zjevení!). ()

Galerie (27)

Zajímavosti (7)

  • Pri útoku na Červený dom drží Morris (Gyton Grantley) svoju pušku Lee-Enfield na ľavej strane. Všetci britský vojaci počas prvej svetovej vojny boli trénovaní strieľať z Lee-Enfield pravou rukou, pretože uzáver je vpravo. Držanie v ľavej ruke by znamenalo pri prebíjaní komplikovanú manipuláciu. (Dajman)
  • V čase detonácie bolo na určenom detonačnom mieste umiestnených takmer 450 ton výbušnín. K odpalu niektorých náloží však nikdy nedošlo. Tieto neodpálené nálože disponujú približne 68 tonami trhaviny, ktoré dodnes spočívajú pod povrchom niekoľkých fariem a blízkych ciest. Detonácia Hill 60 a ďalších miest zabila približne 10 000 nemeckých vojakov. Zvuk detonácie bolo údajne počuť až v Londýne a Dubline. (Dajman)
  • Oliver Woodward, kterého hrál Brendan Cowell, byl za službu v První australské rotě vyznamenán vojenským křížem prvního stupně. Stal se jedním z pouhých čtyř Australanů, kterým bylo toto vyznamenání přiděleno. (Terva)

Reklama

Reklama