Reklama

Reklama

Laputa: Nebeský zámek

  • Česko Laputa: Zámek v oblacích (více)
Trailer

Chlapec z hornického městečka a dívka, jejíž původ je zahalen tajemstvím, jsou zataženi do honby za pokladem ukrytým v bájném létajícím městě Laputa. Během krkolomných dobrodružství, razantních honiček i dechberoucích odhalení musejí čelit nejen hamižným vzdušným pirátům, ale také armádě a tajným agentům. Celosvětově uznávaný režisér a scenárista Hajao Mijazaki do snímku promítl svou fascinaci létáním, vášeň pro klasickou evropskou dobrodružnou prózu a pro fascinující epochu konce 19. století, která s sebou přinesla rozmach letectví a vzducholodí. Díky těmto vlivům se Laputa: Nebeský zámek vyznačuje výrazně evropským, až verneovským nádechem, ale současně si uchovává kvality charakteristické pro produkci Studia Ghibli i japonskou animaci obecně. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Rozmýšľal som, ako by na mňa tento snímok pôsobil pred takými 20-25 rokmi. Fantastická akcia a kulisy, pripomínajúce verneovku, s nonstop dobrodružstvom, by mi z veľkou pravdepodobnosťou pripravili jeden z najväčších filmových zážitkov môjho dovtedajšieho života. Dnes je situácia o čosi iná, zo svetovej kinematografie mám toho napozerané habadej, ale nič sa nemení na tom, že ide o viac ako vynikajúci kúsok a o Mijazakiho najväčšiu pecku. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Ach, jak já závidím Miyazakimu tu jeho fantazii a představivost. Po delší době jsem si od něj zase něco pustila a opět mě dokázal zasněnou, ohromenou a okouzlenou zanechat v jeho Laputě. Tam by byl asi krásný život. Jinak naprosto skvělí byli vzdušní piráti v čele s tetkou, kdy mě Hayo dokázal přesvědčit, že radši k pirátům než k policii. Jsou férovější a mají dobré srdce. Dalších 5* pane Miyazaki:) ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,708,533║ Nezbavím sa pocitu u tohto Miyazakiho snímku pripomínajúceho mi v mnoha ohľadoch bravúrnu Nausicaa, len tu to akosi až tak všetko až na ten záver nepôsobí tak vyprávacký veľkolepo ako u spomínanej Nausici, príbeh je na danej dĺžke až nepekne uvlečení, je tu strašne moc fádnych vyprávačiek a nič čarokrásne nevšedné neponúka, okrem záhadnej dievčiny Sheeta s jej čarovným kameňom. U Miyazakiho len priemer. /70%/ ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Laputa patrí medzi tie ghibliovky, ktoré ma až tak nenadchli, no stále tu je cítiť rukopis majstra Mijazakiho a nebyť príliš prepálenej dĺžky (miestami som sa dosť nudil), šiel by som s hodnotením pokojne vyššie. A tak tomuto počinu dávam silnejšie tri za príjemnú stereotypnú animáciu, veľmi sympatické postavy a za veľkú originálnosť, ktorá už je v tvorcových počinoch zvykom. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nebeský zámek byl asi 4. snímek, který jsem z dílny Hayao Miyazakiho viděl. Nebeský zámek je zároveň první film z dílny Hayao Miyazakiho, u kterého bych si troufl říct o příběhu, že se mi docela líbil. Pravdou zůstává, že animace je už neskutečně zastaralá a naštěstí její nedostatky částečně kompenzuje pěkně zvolená hudba. Možná, že moje hodnocení ovlivňuje i fakt, že jsem tento film viděl v orginálním znění - tedy v japonštině, zatímco 3 snímky předešlé jsem trpěl v našem mateřském jazyce. V té japonštině to přeci jenom má jakýsi zvláštní náboj. Můj šálek kávy však Nebeský zámek ani jiná kreslená tvorba Miyzakiho rozhodně není a s tou nejvyšší možnou pravděpodobností ani nikdy nebude, i když poprvé u Miyzakiho filmu mohu prohlásit, že jsem při sledování jeho díla netrpěl. Slabší 2*. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu bylo použito 381 barev. (HellFire)
  • Jelikož je Hajao Mijazaki fanouškem německých válečných zbraní, jsou všechny uniformy, zbraně a vozidla mixem německých a britských návrhů. (HellFire)
  • Svět, ve kterém se příběh odehrává, je světem čerpajícím z předchozí, vyspělejší civilizace. Obrázky pod titulky na začátku filmu přibližují historii: „Byl vítr. Lidé začali jeho sílu využívat. Dolovali. A vznesli se do vzduchu. Stavěli stále větší a větší stroje. Vzduch byl plný létacích strojů. A vzdušných zámků. Přišly bouře. Zámky se hroutily a lidé se vrátili na zem. Byl vítr. Ale lidé už neuměli jeho sílu používat.“ (Jirka_Šč)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama