Reklama

Reklama

Milion let před Kristem

(festivalový název)
  • Velká Británie One Million Years B.C.
Trailer
Velká Británie, 1966, 100 min

Režie:

Don Chaffey

Scénář:

Michael Carreras, Mickell Novack (původní scénář) (více)

Kamera:

Wilkie Cooper
(další profese)

Obsahy(1)

Pračlověk Tumak je vypuzen ze svého divošského jeskynního kmene. Po strastiplné cestě krátce nalezne domov u jiného kmene, civilizovanějšího a žijícího u pobřeží. Avšak i ti ho nakonec vykážou. Nicméně Tumak tentokrát neodejde sám, ale se ženou jménem Loana. Tak jim nezbývá než bok po boku putovat nehostinnou krajinou a čelit mnoha jejím nebezpečím jako jsou pravěká monstra, nebo mohutné sopečné erupce. (ČSFD.cz)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

topi 

všechny recenze uživatele

Neandertálkyně v čele s nádhernou Raquel Welch vypadají jakoby vypadly z časopisu Playboy a někteří neandertálci moc divoce taky nevypadají. Jako Hammerovská fantasy a dobrodružství z daleké minulosti, kde se vyskytují různá pravěká monstra v trikové režii Raye Harryhausena je to pohodovka a některé souboje připomínají Zemanovu Cestu do pravěku. Celkově ale slabší Harryhausenovka. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Naivní pojetí pravěkých událostí, zabalených do primitivního oťukávání divošského pračlověka Tumaka a civilizovanější krásky Loany. Ta, jakoby neustále očekávajíc příjezd módních fotografů, se narodila v kmeni, který opustil jeskynní život a denně se na pláži se skupinkou lepých krasavic (dokonale vyfénovaných a pečlivě namalovaných) oddává civilizovanějším aktivitám. Do toho všeho souboje gumových pravěkých ještěrů, sopečné erupce a působivá výprava, nicméně tristnímu příběhu na nohy nic nepomůže. Jakmile se ale prokoušeme všemi peripetiemi mezi znesvářenými kmeny, bratry atp., nabízí se příjemně povrchní, atmosférická podívaná. A rozhodně volím raději půvabnou krásku Raquel Welch v droboučkých bikinách než ve stejný den viděnou, nákladnou pravěkou frašku 10,000 B.C. megalomana Rolanda Emmericha. ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Vysokorozpočtová áčková záležitost, která oplývá vynikající výpravou, působivými triky mága Harryhausena, ale také neomluvitelně tristním příběhem, který z režisérské stoličky kočíruje chronický erotoman se sklonem k fašismu. Silikonem vytvarovaná kráska Raquel Welch svými proporcemi zaujme hned, ale mnohem divácky atraktivnější (v rámci celkového pobavení) zřejmě bude dokonalá árijská pravěká společnost obdělávající záhony a honosící se dokonalým vzhledem, za nějž by se nemuseli stydět ani současné módní časopisy. Škoda toho vynaloženého úsilí, na tak neambiciózní látku je ho téměř škoda, jinak by to bylo absolut. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £422,816Tržby USA $8,000,000Tržby Celosvetovo $8,600,000▐ Som čakal hrôzu ale nakoniec v celku podarený historický dobrodružný akčný film, so slušnými trikmi(Ray Harryhausen sa viditeľne snažil), dobre vybraným prostredím a príbeh újde. /65%/ ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Režisérovo pojetí pravěku je zde neodolatelné ve své naivitě, což byl zřejmě záměr. Na jedné straně se tvůrci snažili o jakousi míru realističnosti, třeba i tím, že pravěcí lidé zde nemluví anglicky :o) a herci zgusta přehrávají ve snaze docílit co nejdivočejšího výrazu, na straně druhé jsou pravěké ženy krásně čisťounké, s vyfénovanými pěstovanými účesy a pořádnou vrstvou make-upu, s decentními podprdy, schovávajícími svá silikonová ňadra. Opravdu radost pohledět, úplně lituju, že jsem nežil v době kamenné :o) Nic proti Raquel Welch a jejím rajcovním koženým bikinám, ale to co dělá tenhle film opravdu zajímavým, jsou Harryhausenovy triky. Některé tradičně slabší (neskutečně trapná obří tarantule), některé naprosto vynikající (skvělý souboj pravěkých lovců s ještěří figurkou, rozpohybovanou pookénkovým snímáním - její interakce s živým okolím je v této scéně naprosto úžasná, hezký je též souboj ještěrů, který jako by ze Zemanovy Cesty do pravěku vypadl). Klasická Harryhausenova bolístka - okatá zadní projekce - je tu redukována na minimum. Slaboduchý děj je zde zcela překryt atraktivní formou, tj. záběry atraktivních vulkanických scenérií, zdařilými triky (pro Harryhausenovy fandy je tohle povinnost) a první pravěkou top-modelkou Raquel Welch :o) Za zkouknutí tenhle filmeček stojí. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (11)

  • Martine Beswick (Nupondi) uvedla, že kožešinové bikiny použité ve filmu byly velmi nepříjemné. Herečky byly neustále ve vodě, takže bikiny kapaly, lepily se na těla a velmi ztěžkly. (Marek06)

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

Zemřel trikový mág Ray Harryhausen

08.05.2013

V požehnaném věku 93 let opustila filmový svět obrovská legenda, trikový průkopník, král stop-motion animace a držitel Oscara Ray Harryhausen. Začínal už ve třicátých letech minulého století na… (více)

Reklama

Reklama