Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1907 se Wyatt Earp v hotelu Fairmont v San Franciscu schází s novinářem, který se ptá na jeho legendární kolt. Povídají si o tom, jak se stal šerifem a jak se k němu dostal. Postarší Earp začíná vyprávět svůj příběh. Když mu bylo dvacet sedm let, působil jako šerif v Dodge City a miloval zdejší zpěvačku a herečku Doru. Bratři Kennedyové, kteří měli nevyřízené účty se starostou Dodge City, ho chtěli v noci zastřelit. Starosta byl ten večer mimo město a v jeho domě byla ubytována Dora se svou kamarádkou. V noci tam přijeli bratři Kennedyové a začali střílet. Místo starosty však zabili Doru. Když se to Earp dozví, žádá o zatykač, aby mohl bratry uvěznit. Soudce se zdráhá, protože je s otcem bratrů Kennedyových jedna ruka. Proto si Earp sundává šerifskou hvězdu, sežene nejlepší pistolníky a vydává se s nimi na trestnou výpravu. (TV Nova)

(více)

Recenze (26)

honajz 

všechny recenze uživatele

Televizní westernová inscenace, v níž stárnoucí Wyatt Earp v podání odulého Vala Kilmera vzpomíná před novinářem na jednu historku... V roce 1878 se odehrála - a jak nám titulek na úvod filmu připomene, jde o příběh podle skutečné události - vražda herečky z Dodge City. Šerif Wyatt Earp se svými pomocníky skoro detektivním způsobem určí dráhy střel, podle otisků počet mužů, kde se skrývali a kam jeli, a svědeckými výpověďmi přijde na to, že za vším stáli vražední bratři Kennedyové. A tak se vypraví s dalšími kolegy na trestnou výpravu. Mj. proto, že byl do herečky zamilován. Na filmu je skutečně znát televizní produkce - jednoduché lokace, jedno westernové městečko a příroda, ale hlavně i kašírované souboje jak z představení podobných westernových městeček, a tak pomalé rozvíjení řídkého děje, až bolí. Herecké výkony nijaké, vždyť není co hrát. Nehledě na to, že tvůrci počítají s genialitou diváka, kterému neposkytují všechna vodítka a nechávají na něm, aby si domyslel, proč vlastně Kennedyovi kde stříleli a proč koho zabili - někdy se zdá, že to sami nevědí. Také historicky je příběh trochu nevěrohodný, zvláště pokud se o Wyatta Earpa zajímáte - rozhodně nešlo o ušlechtilého, poctivého muže s laskavým srdcem a detektivními schopnostmi. ()

cukorek 

všechny recenze uživatele

Tak na toto sa mi fakt ťažko hľadajú slova, pretože mi tento western "vyrazil dych". Bol to malý kamienok na ceste, ale vážil asi metrák a keď spadol do vody, rozmútil ju a vytvoril obrovské kruhy na filmovej hladine. Všetko čo sa objavilo na obrazovke stálo za to s úspešným zmyslom pre detaily, ktoré ma úplne dostali (keď Spike namieril kolt na hlavu chlapa a snímanie kamery ponúklo jeho vystrašený pohľad, alebo keď pri zisťovaní dráhy streli sa dôsledne záber zaostril na niť a v pozadí ostalo svetlo preražajúce z dierky po guľke). Tak isto výprava a zábery z prírody pracovali dôkladne a k tomu výborne hudobné ozvučenie so mnou nie raz zamávali. Nie je to akčný western ako Vlak do Yumy, ale niečo na spôsob True Grit, ktorý majú spoločne aj to, že príbeh je vyrozprávaný jednou osobou. Dobre dotiahnutý bol aj koniec, keď víťazstvom šerifov sa to neskončilo, ale podstatou príbehu bolo, že Cony bol chlapec z príbehu a zároveň zvedavý novinár, ktorý chcel poznať pravdu o vražde svojho otca. K úplnej dokonalosti mi chýbalo lepšie a reálnejšie podanie zvuku výstrelov a trocha amatérske vykreslenie pästných súbojov. Vôbec mi nevadilo, že Val Kilmer, nedržal obraty a neúčinkoval s koltom pri pase, skôr ma to potešilo a aj to, že priestor dostali mladí herci. Dávam 80%, ale váhavo pretože som uvažoval nad 90%. ()

Reklama

curil

všechny recenze uživatele

Mám rád westerny a asi budu staromilec, když uvedu, že právě takové filmy natáčené stále dokola na stejné téma příběhu a života Wyatta Earpa u mě nenaleznou příliš přízně. Stejný večer jsem viděl Fort defiance, western o více než šedesát let starší, a strčí s přehledem Kilmera do kapsy. Exteriéry "Odplaty" jakoby byly natočeny někde v mém okolí, třeba ve dvacet kilometrů vzdáleném Opárenském údolí. Příběhu chybí především originalita a trochu té westernové patiny, úcty ke klasikům. ()

Acrobat odpad!

všechny recenze uživatele

"Mystická" legenda Wyatt si televízne spracovanie svojej osobnosti nezaslúži. Navyše keď všade hrajú mužské ženy, ktoré režisér dáva do takých absurdných pozícií pri odfláknutej streľbe až to bolí. Formálne nezvládnutý príbeh, ktorý v iných rukách by pokojne mohol byť legendou. Takto len horko zaplačú fanúšikovia westernu a ostatní stratili kus filmového života. Amatérske video. (videné 30.1.2019, DajTo archív) ()

doctor20 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo nízke hodnotenie. Od začiatku je jasné, že sa nejedná o žiaden blockbuster, a mňa osobne film veľmi príjemne prekvapil. Príjemne, pomaly sa odvíjajúci, priamočiaro jednoduchý film o zločine, vášni, pomste a spravodlivosti v krásnych exteriéroch ,,divokého západu,,. Vyzdvihujem hlavne spôsob sprevádzania dejom cez rozprávača (Kilmer), ktorý ideálne dopĺňal pohnútky a myslenie hlavných postáv. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně v 56. minutě je Sam (Steven Grayhm) střelen, a to opět ze zadu. Když však doktor střelu vyndavá, je rána na přední straně v oblasti klíční kosti. (Terva)
  • Ve scéně v 54. minutě, kdy Sam (Steven Grayhm) ujíždí na koni, je střelen ze zadu. Když však pozdějí utíká a snaží se schovat se, má ránu nad kolenem, kam jej střelec zasáhnout nemohl. (Terva)

Reklama

Reklama