Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1.-Šikana - V obávaných kambodžských věznicích využívali za vlády Rudých Khmérů děti k mučení vězňů. V porovnání s dospělými jsou totiž schopny daleko větší krutosti. A právě krutost a klesající věk agresorů je důvod, proč se šikana na školách stává poslední dobou tolik diskutovaným tématem. Poprvé se o ní u nás začalo hovořit koncem osmdesátých let, i když existuje od pradávna a patrně je stejně stará jako škola sama. V posledních letech snad neexistuje školní zařízení, v němž by se nějaká forma šikany neobjevila. A málokdo se s ní ve svém okolí nesetkal. Téměř nikdo ale nechce o podobných zážitcích hovořit. Oběť se stydí a ani agresor se do zpovědi nehrne. Líbě Markové a Aleně Derzsiové se podařilo rozpovídat obě strany.
2.-Kněžky lásky - Prostituce je často nazývána nejstarším řemeslem světa. Existovala ve starém Babylonu i ve starověkém Římě. V 15. a 16. století byly veřejné domy po celé Evropě a prostitutky měly dokonce status jakýchsi ochránkyň manželských svazků, protože omezovaly cizoložství. Věra Chytilová se nikdy nebála provokativních témat, a tak jsou hrdinkami jejího dokumentu prostitutky. Klade si jednoduchou, ale zásadní otázku: "Je vůbec možné, pověsit tohle řemeslo, když už se s ním jednou začne, na hřebík?" A dotýká se i dalšího trendu současné doby - studentek, které si chtějí při škole jen tak trochu a hlavně dočasně přivydělat.
3.-Nepřítel státu - Možná, že největší noční můrou mladého soudce je odsoudit nevinného. Řada z nich ale časem okorá a myslí si, že před soudem není nikdo takový. Vždyť vina a nevina v justici neexistují, jen jiný právní názor. Jenže i spravedlnost je někdy slepá, i když u nás přesná evidence justičních omylů neexistuje. V USA bylo za 28 let od znovuzavedení trestu smrti popraveno tisíc vězňů. Z cel smrti bylo na poslední chvíli propuštěno 122 lidí, neboť spravedlivý soud se fatálně zmýlil a čekali na smrt bez viny. Také u nás jsou lidé, kteří skončili z ničeho nic za mřížemi, a to bez jediného důkazu. Jejich život po propuštění už nikdy nebyl stejný jako ten původní.
4.-V péči bíleho pláště - Každý den se v nemocnicích operuje, tisíce lidí čeká a věří, že jim lékaři pomohou a jejich život se vrátí do normálu. Ale někdy se lékařský zákrok nemusí povést. A pak místo navrácení zdraví je kvalita dalšího života rovna invaliditě. Bohužel to málokoho zajímá. Nemocnice se snaží zbavit odpovědnosti tím, že se soudí a odškodnění pro poškozeného pacienta je v nedohlednu. Obvykle tito lidé ztrácejí kromě zdraví i výdělečnou činnost a vleklými soudními spory také psychickou rovnováhu. Přiřknuté odškodnění soudem bývá nakonec velmi ostudné.
5.-Útěkáři - Výchovné ústavy jsou plné mladistvých delikventů. Mnozí z nich jsou notoričtí útěkáři. Zaslouží si hříšníci z pasťáků mříže nebo svobodu?
6.-Drogy - Za první republiky jste si v Československu mohli na černém trhu koupit hašiš, morfium, heroin či kokain. Po druhé světové válce a nástupu komunismu to pašeráci vzdali. Z černého trhu tak klasické tvrdé drogy na dlouhých čtyřicet let zmizely. Ani represivní metody totalitního státu však nedokázaly potlačit lidskou touhu po dosahování slasti. Když se tvrdé drogy do Česka po pádu železné opony vrátily, měli jejich uživatelé na co navazovat. Jak si píchnout jed do žíly jim ukazovali toxikomani, kteří za totality získávali omamné látky tak trochu kutilským způsobem.
7.-Jizvy na duši -Podle odborníků je v současnosti v České republice týráno kolem 40 000 dětí. Nejčastěji se to odehrává v rodině a díky tomu se děti nedovolávají pomoci a své trýznitele často kryjí. Na následky týrání u nás v průměru zemře jedno dítě týdně. Přitom by tuhle otřesnou statistiku mohla zvrátit větší pozornost a všímavost nás všech. Jsme totiž sousedé, příbuzní a známí těchto obětí a máme nejen morální, ale i právní povinnost podezřelé jednání oznámit. Katka a František měli štěstí a dospělosti se dožili.
8.-Malí lidé -Naše společnost je schopna přijmout lidi s nejrůznějšími postiženími. Ale co se týče malých lidí, nemá na to správný metr, jak se postižení domnívají. Kohokoli z nás může potkat situace, že se mu narodí dítě s růstovou vadou. Odborníci z metabolického centra tvrdí, že genetická porucha často vzniká náhodně až u pětaosmdesáti procent zdravé populace. Lidé s vrozenou poruchou kostí - achondroplázií se potýkají vedle zdravotních problémů s velkými společenskými překážkami. Ani jejich rodiče nejsou připraveni na takto postiženého potomka. Čtyři naprosto odlišné životní příběhy malých lidí, které spojuje to, že se všichni narodili zdravým, vysokým rodičům a mají zdravé, vysoké ourozence,
9.- Můj dům, můj hrad -V poslední době narůstá počet případů vykradení a narušování soukromí. A protože s tím policie nedokáže ve většině případů nic udělat, mnoho lidí se rozhodlo bránit svůj majetek a život sami. Bohužel praxe ukazuje, že z původních obětí se nakonec mohou stát pachatelé.
10.-Zpřetrhané lásky -Jsou rodiče schopni se o své děti adekvátně postarat po materiální stránce? To je otázka, kterou pravidelně řeší jak sociální pracovnice, tak nezávislé soudy. Rodin, které se ocitly za hranicí bídy, totiž neustále přibývá. Člověk by řekl, že na takovou otázku se těžko hledá jednoznačná odpověď. Soudům je to ale jasné. Dětské domovy jsou plné a u Evropské unie jsme za to pravidelně terčem kritiky. Kvůli chudobě končí v ústavech stále více dětí a řada z nich zbytečně. Jejich rodiče se o ně totiž v rámci možností rádi a dobře starají. Jedinou pomoc, kterou chudým rodinám příslušné úřady často nabídnou, je odvoz dětí do dětského domova.
11.- Sojky -Kdo umí nejlépe rozkrývat korupci? Jsou to sojky. Lidé, kteří upozorní na nekalé praktiky na svém pracovišti nebo v jiném prostředí, kde jsou "doma". V Česku to ale whistleblowers mají těžké. Přicházejí o práci, často jim také hrozí stíhání za pomluvu nebo vyzrazení tajných informací. Odradí je tyto zkušenosti definitivně od podobných akcí?
12.-Anorexie - Mentální anorexie je závažná nemoc, která se plíživě usadila v naší společnosti. Postihuje především dívky a ženy, ale přibývají i muži anorektici. Udává se, že touto nemocí trpí 3 procenta populace, ale tento údaj je zkreslený, protože zahrnuje jen lékařský evidované pacienty. Šedesát procent mladých žen se obává nadváhy, k čemuž přispívají reklamní symboly krásy, které nabízejí štíhlost jako jedinou možnost uplatnění v životě. Někdy je těžké určit, kde končí dieta a kde začíná problém zvaný anorexie. Zaváhání v této oblasti může mít ale fatální důsledky. Hlad se stane smyslem života. Psychika postižených je jako rozjetý vlak, jehož cesta v mnoha případech končí celkovou devastací až smrtí.
13.-Síla myšlenky - Jak neuchopitelnou věcí se zdá být lidská myšlenka! Je neviditelná, je nehmatatelná. Každopádně je faktem, že ve spoustě zemí, zejména ve Spojených Státech a v Rusku probíhaly a stále probíhají oficiální i tajné výzkumy, které se tímto fenoménem zabývají. Také v bývalém Československu od roku 1973 existovala Psychoenergetická laboratoř. Jakou má myšlenka sílu? Můžeme jí působit na dálku, nebo dokonce nahlédnout do budoucnosti? Můžeme její mocí opravdu někomu ublížit nebo naopak pomoci? Můžeme skutečně pouhou myšlenkou někoho ovládat? Myšlenka se prý dá měřit, dá se předvídat, dá se i vnutit a prý je to ta nejmocnější energie na světě! Je na tom celém kousek pravdy?
14.-Celibát -Celibát je pro katolickou církev dodnes tabuizované téma. Souvisí nějak pedofilní skandály, které se v poslední době v souvislosti s církví provalily, s povinností římskokatolických kněží dodržovat celibát? Přinášíme dosud nezveřejněné příběhy kněží, kteří se rozhodli pro radikální změnu.
15.- Čekání na spravedlnost -Svět soudů a spravedlnosti je svět sám pro sebe. Má určitý rytmus a vlastní řád. Najít spravedlnost není vždy jednoduché. Problém ovšem je, že to někdy trvá příliš dlouho. Aktéři našich příběhů už ztrácejí trpělivost, čekají totiž desítky let. Smutné prvenství drží paní Bucková - soudí se neuvěřitelných 31 roků.
16.-Nařízerá láska -Statisticky se u nás rozpadá každé druhé manželství a děti tak žijí jen s jedním z rodičů. Co se stane, když se státní úřednice rozhodnou, že dítě má milovat oba rodiče stejně? Proč zdravé české děti končí v psychiatrických léčebnách?
17.-Snílci a vizionáři -Co dělat, když váš tatínek stále miluje robota Emila, co se živí železem? Když zdědíte velmi zvláštní sbírky, co s nimi?
18.-Mezi Bohem a ďáblem -Přesto, že se o České republice často tvrdí, že jsme zemí ateistů, je u nás registrováno 32 církví a na 200 nejrůznějších náboženských společenství. V materiálním světě totiž stále přibývá těch, pro které jsou různé náboženské hodnoty protikladem konzumu a spotřební společnosti.
19.-Porody podomácku - V Česku se pro porod doma rozhodne ročně nějakých 500 žen. Z celkového počtu porodů jde o zanedbatelný počet, přesto by se atmosféra kolem domácích porodů u nás dala krájet. Zatímco v západní Evropě si ženy běžně volí, zda budou rodit v porodnici, porodním domě nebo doma, u nás je situace složitější. Životní příběh odsouzené porodní asistentky Ivany Königsmarkové. Byli jsme u jejího posledního domácího porodu.
20.-V pasti -Jsou lidé, které voda připravuje při každé povodni o majetek, proteče jim domem a zanechá zkázu. Proč se neseberou a neodejdou? Co je to za sílu, která jim nedovolí odejít?
21.-Z decáku do života -Jsou jich tisíce, opuštěných dětí, o které se nestarají rodiče a kterým české soudy určily náhradní domov, ústav. Do 18 let jim zdánlivě nic nechybí, stát se o ně stará a organizuje jim téměř každý okamžik jejich života. Často se materiálně mají lépe než děti z běžných rodin. Pak je ale bez milosti vypustí na ulici. Starejte se sami. Jaké to je, začít sám s pár tisícovkami v kapse?
22.-Přežil jsem svou smrt -Je možné přežít svou smrt, a jak nám zážitky z blízkosti smrti mohou změnit život? Opravdu v momentě smrti všechno končí nebo je ještě něco dál? Tyto podivuhodné zážitky z blízkosti smrti potvrdily stovky lidí. Je to realita nebo jen zkrat, který vznikne v kritickém okamžiku v mozku? Je tedy možné přežít svou smrt? Otázka, kterou si lidstvo pokládá odnepaměti.
23.-Stíny města -Mladí muži, kteří se živí prodejem svého těla. Byznys, který se přesunul z Hlavního nádraží do obchodních center a luxusních hotelů. Svého prvního zákazníka si pamatují celý život.
24.-Těžký život básníků -Pokud se rozhodnete uvařit maďarský perkelt a nemáte na maso, pak vám dnes ukážeme, jak na to. Stačí vyběhnout na zahradu, sesbírat pár plžů, sehnat jednu papričku, rajčátko. Ne, nezměnili jsme se na pořad o vaření. Tímhle jídlem se u nás totiž živí básníci, dokonce i takoví, co sbírají významné literární ceny a učíme se o nich v učebnicích. Na západ od nás měli možná s básníky podobné problémy a tak aby jim pomohli, zavedli v některých státech instituci městského básníka. Jeho úkolem je provázet verši významné události země nebo města. Tato původně anglická tradice je spojena s odměnou 5 000 euro. Možná by tímhle institutem nepohrdli ani naši básníci.
25.-Orgány na prodej -Žijeme ve společnosti relativního blahobytu a sociálního zabezpečení. V krizových situacích se domáháme pomoci od státu či charitativních organizací. Přesto jsou mezi námi lidé, kteří v nouzi za peníze směňují části svého těla. Ledvina na prodej, plazma k odběru, děloha k pronájmu. Je jejich nouze taková, že opravdu není jiného východiska? Kde je mravní hranice rozprodeje vlastního těla? A kde je zákonná hranice a finanční? A stojí to vůbec za to?
26.-Tajemná místa -Působí mysticky už z dálky. Místa opředená různými legendami, pověrami a pověstmi. Ale jsou i místa, kde se jen necítíme dobře. Teprve později zjistíme, že jde o místa rituálních vražd, masakrů nebo o místa spojená s různými tragickými příběhy. Statek Pohádka takovým místem údajně je. Přenocovali jsme tam. Jak dopadla naše měření moderní technikou?
27.-Kšefty s obrazy -Český trh s uměním se rozrůstá o další a další aukční síně. Přitáhnout a zaujmout zákazníka nějakým výtvarným dílem je stále těžší. A tak přicházejí ke slovu obrazy autorů zvučných jmen s nejasným původem, které můžete koupit za zlomek ceny. Ne vždy to ale pro nové majitele znamená radost z nákupu. Vyrobili jsme padělek. Jak jsme dostávali falzum na náš výtvarný trh a jak obtížné to bylo?
28.-Rodina bez předsudků -Naše společnost se opravdu bouřlivě vyvíjí. Láska osob stejného pohlaví se táhne dějinami tisíce let, ale ještě nikdy se nepokusila stát opravdu rovnoprávnou ke vztahu muže a ženy. Hlavní, co dělí rodinu normální a rodinu stejných pohlaví, jsou děti. Dnešní společnost se pokouší, tento tisíce let odmítaný model, pozdvihnout do právní reality. Může takový vztah opravdu fungovat? A je taková rodina základ státu?V řadě zemí Evropské Unie jsou k homosexuálním párům a jejich dětem vstřícnější. Například v katolickém Španělsku lze uplatnit tzv. second parent´s adoption. To v praxi znamená, že v rodném listě dítěte mohou být zapsáni rodiče stejného pohlaví se všemi právy a povinnostmi.
29.-Ztracenci -Vidíme je všude okolo nás. Lidi, kteří nemají kde bydlet a těžko seženou práci, bezdomovce. Téměř 90% z nich trpí nějakou chorobou či postižením. Většina z nich má hlad a kvůli nedostatečné hygieně nepříjemně zapáchají. Každoročně jich na ulicích zemřou desítky. Přesto to byli otcové od rodin, matky a v mnoha případech původně normální lidé jako vy nebo já. Pak se ale něco stalo a všechno je jinak.
30.-Děti ve vězení -Říká se jim zapomenuté děti. Mají rodiče ve výkonu trestu. Počet matek za mřížemi stále roste. Mají se kriminálníci stýkat se svými potomky?
31.-Krása bolesti -Bolesti se většina z nás bojí. Jsou ale lidé, pro které je bolest a utrpení radostí a vyhledávanou součástí života. Jedni ji potřebují k sexuálnímu uspokojení, druzí k sebepoznání, jiní pomocí bolesti překonávají úzkost
32.-Setkání s UFO -Někteří lidé prý mají důkazy o neznámých létajících předmětech i o setkáních s mimozemšťany. Tato setkání s UFO probíhají v panelácích i v přírodě. Dozvíte se, jak takové setkání probíhá a jací mimozemšťané nás navštěvují...
33.-Válečná daň -Život po nasazení ve vojenských misích. Zahojí válečná vyznamenání zraněné tělo nebo duši? Co čeká válečné hrdiny po návratu do civilu ?
34.-Život s cejchem -Pokud se vám v noci zdají sny o znásilnění, příčinou prý může být enormní tlak v práci, jak říkají vykladačky snů. Co když se ale sen stane skutečností? Lidé s tímto zážitkem jsou často poznamenaní na celý život
35.-Děti, co mají děti -Každoročně u nás porodí před dovršením plnoletosti přibližně 1000 žen. V průměru dvacet jich to stihne ještě před patnáctými narozeninami.
36.-Tělo na míru -Ženská krása se cenila vždy a ženy pro ni byly ochotny podstoupit mnohé. Dobrovolně se trápily ve šněrovačkách či korzetech, dokud koncem 19. století nebyly patentovány první podprsenky. Ale skutečnou revoluci přineslo až minulé století s počátkem plastické chirurgie. Kdo a proč nejčastěji využívá estetickou chirurgii dnes?
37.- Smrt na silnicích -Naše silnice často připomínají hřbitovy, jsou lemovány křížky a pomníčky, za kterými se skrývají tragické příběhy lidí, kteří přišli o život.Za těmito smutnými místy se ale skrývají i příběhy lidí, kteří nikdy nechtěli nikomu ublížit, přesto zabili. Jaký je pohled těch, kteří přišli o své blízké a mohou někdy odpustit?Na silnicích se odehrávají každodenně příběhy připomínající slavný Dostojevského román Zločin a trest. Lidé tam umírají, potkávají se tam slabí a silní, kteří si myslí, že mohou překračovat všechny meze.Pozůstalí očekávají trest a až trest často přináší vykoupení.
38.-Konec porna v Čechách -Změna totalitního režimu u nás po roce 1989 měla i negativní stránky. Uvolnila se prostituce, drogový trh a začal se rozvíjet výdělečný pornoprůmysl. V tomto odvětví jsme se totiž během několika let vypracovali až na úplnou světovou špičku. Proč se dnes nad tímto dříve tak výnosným podnikáním stahují mračna?
39.-Umění za hranicí -Žralok naložený ve formaldehydu se vydražil za dvanáct milionů dolarů, jako umělecké dílo se prodala i hnijící kravská hlava posetá živými mouchami. Co všechno se dá považovat za umění a existuje hranice, za kterou se umělci ještě nevydali?
40.-Síla obrazu -Obrazy vyzařující energie prý vznikají pro pohlazení duše. Nesou různé energie, mohou dodávat sílu, zlepšovat sebevědomí, působit na psychiku a dokonce prý pročišťují prostor i vztahy. Že by snad na příběhu mladého nestárnoucího románového hrdiny Doriana Graye, za kterého stárnul obraz, přeci jen něco bylo? Jak a proč vznikají energetické obrazy?
41.-Za katrem -I lidé, kteří si ve vězení odpykávají svůj trest za ty nejtěžší zločiny, zůstávají, ať chceme nebo nechceme, i nadále součástí naší společnosti. Otevřené výpovědi vězňů, kteří byli odsouzeni za vraždu, přináší další díl dokumentární série Pološero s názvem „Za katrem“. Nahlédneme do cel lidí, kteří stráví velkou část svého života ve vězení. Ivan Jonák tam žije již 16 let, Boris Ingr zabil svou ženu spisovatelku Simonu Monyovou nedávno, za vraždu důchodce bude žít za mřížemi Karel Pata dvacet let.
42.- Bič na otce - Matky dvojčat, trojčat a čtyřčat se většinou obtížně srovnávají s náročným těhotenstvím a většina těchto dětí se rodí předčasně, s nevyvinutými orgány a vrozenými vadami. Většina partnerů si pak klade otázky, jestli vůbec bude v jejich silách více dětí zvládnout. Už jedno dítě v těch začátcích po porodu je pro každý partnerský vztah velkou zátěží, natož pak dvě, tři nebo čtyři, je už nad lidské síly a psychologové se shodují, že většina mužů to nezvládá a ze vztahu co nejdříve vycouvá.Rodiče, kteří čekají narození tří nebo více dětí mohou uvažovat i o redukci životaschopných plodů pouze na dva. Tento zákrok prý zvyšuje pravděpodobnost, že matka porodí jedno nebo dvě zdravé děti namísto možného potratu nebo předčasného porodu tří nebo více dětí. Jde ale samozřejmě i o psychologický problém. Zvažování rizik a výhod je u každého rodičovského páru jiné, nicméně pro všechny vždy nesmírně zodpovědné a těžké.
43.-Česká gheta - Pokud na stejném místě začnou společně bydlet dlouhodobě nezaměstnaní, obtížně přizpůsobivá komunita bez sousedských vztahů, můžeme hovořit o zrodu gheta. Vznikají ve městech i obcích, úplně ve všech krajích, bez výjimky. Nejvíce novodobých chudinských ghet vyrůstá v severočeském a severomoravském pohraničí. Jak se tito lidé i proti své vůli dostali do těchto míst?
44.-Muži v maskách - Graffiti, jsou ho plná města a málokdo v té nepřehledné houšti znaků nalezne zalíbení. Přitom se výrazně podepsalo na reklamní kultuře a je dobrým výdělkem jak pro výrobce drahých sprejů, tak pro firmy zabývající se jeho odstraňováním. Často ilegální umění spadá pod paragraf poškozování cizí věci. Současně je ale legálně vystavováno v oficiálních galeriích. Graffiti je plné paradoxů, majitelé domů a radnic ho nenávidí, ale jeho vizuální útočnost si snadno získává oblibu druhých. Jaké kontroverze může graffiti přinášet?
45.-Byznys v bílých pláštích - V lékové politice se točí velké peníze, jen v Česku se ročně  předepíše  léků za 35 miliard korun. Ti, kteří rozhodují o tom, jaký lék bude na trhu úspěšný, a který se naopak v prodejích propadne, jsou lékaři. Proto se farmaceutické firmy snaží doktory přesvědčit, aby předepisovali právě ten jejich přípravek, a ne konkurenční. Výlet k moři, vybavení ordinace nebo hotovost na ruku. To vše může být odměna pro lékaře za předepsané léky.Je to nebezpečná korupce, která plýtvá veřejnými financemi a zdražuje léky, nebo normální obchod?  Dokáže drobný dárek či dovolená skutečně ovlivnit lékaře k tomu, aby ordinoval pacientovi lék, který nepotřebuje? A může tedy podobné chování doktorů a farmaceutických firem ohrozit zdraví pacientů? Spirála úplatku ve zdravotnictví se roztočila i v Česku natolik, že jí hodlá řešit Ministerstvo zdravotnictví. Otázka je, zda lze miliardový byznys v bílých pláštích vůbec zastavit.
46.-Někdo se dívá - Tvůrci se rozhodli na konkrétním příběhu demonstrovat, co všechno lze v dnešním světě informací a internetu o člověku zjistit. Diváci pak dostanou nejen možnost nahlédnout pod pokličku fungování pražského Městského kamerového systému, ale dozví se též o pocitech mladé ženy, která má kvůli zážitkům z minulosti pocity, že ji někdo sleduje. Pozornost však upoutá také vyprávění bývalé političky o době, kdy se od novináře dozvěděla, že se na ni detektivové dlouhodobě snaží zjistit kompromitující informace nebo zpověď muže z Karvinska, jehož neoprávněně zavřeli do vězení s nepravdivým důvodem, že si ilegálně obstarával hudbu. Mnohdy skoro až neuvěřitelné příběhy doplní názory od odborníků. Ti diváky upozorní, že je třeba si soukromí a informační bezpečí chránit a že s rostoucím pokrokem soukromé informace dostávají hodnotu zlata.
47.- Políbení tmou - Tma je prezentována jako symbol zla, nebezpečí a nevědomí. Naopak nově používaná terapie tmou patří k neobvyklým metodám sebepoznání. Temnota, ticho, několikadenní izolace, nepřítomnost vnějších podnětů vyvolává nezvyklé duševní, energetické i spirituální zkušenosti a dokonce prý léčí.
48.-Češi v Ganze - Jednou za  12 let se v severní Indii koná Kumbh Mela - jeden z nejsvětějších svátků všech hinduistů. Poutníci věří, že pokud se v určitou přesně stanovenou dobu vykoupou v posvátné řece Ganze, získá jejich duše nesmrtelnost. Stejně tak tomu věří i několik desítek Čechů, kteří se letos v únoru do Illahabádu vydali. Malá skupina Čechů se letos v únoru vydala do severoindického města Illahabádu, aby se zde vykoupala v nejposvátnější řece všech hinduistů - Ganze. Společně s nimi se během 55 dnů vykoupalo na tomto místě neuvěřitelných 100 miliónů poutníků. Došlo k tomu v rámci slavnosti, které se říká Kumbh Mela, což v překladu znamená slavnost poháru. Indičtí poutníci věří, že pokud se v Ganze během tohoto svátku vykoupají, získají nesmrtelnost. Jejich duše budou zachráněny a ve svých příštích životech se stanou opět lidmi. Věří na něco takového i několik desítek Čechů, kteří sem přijeli za svým guru svámím Mahéšvaránandou? Proč je hinduismus se svými - pro Evropany zvláštními zvyky - pro ně tak přitažlivý? Proč věří, že je koupel v jedné z nejvíce znečištěných řek světa může očistit a dát jim nesmrtelnost?
49.-Porody podomácku - Úmrtí novorozence při domácím porodu vždy otevře vášnivé debaty nejen v odborných lékařských kruzích, ale i u veřejnosti. V Česku se pro porod doma ročně rozhodne nějakých 500 žen. Poslední rozruch způsobil případ odsouzené, dnes amnestované porodní asistentky Ivany Königsmarkové. Byli jsme u jejího posledního domácího porodu.
50.-Když bolí duše - Duševní poruchy jsou u nás druhou nejčastější příčinou pro přiznání invalidity. Duševně nemocní lidé velmi strádají a trpí. Ztrácejí schopnost sebekontroly, schopnost orientovat se v životě, zažívají zmar. Jak žijí tito lidé a jejich blízcí, kteří jim s nelehkým osudem pomáhají.
51.-Nepřítel státu - Když člověk skončí v kriminále, je to vždycky zlé. Co když se tam ale ocitne, aniž by se jeho vina někdy prokázala? Jak se ze slušných občanů stávají nepřátelé státu.
52.-Zvířecí chůvy - V díle Zvřecí chůvy vám představíme několik žen, kterým nutkání pomáhat zvířatům výrazně ovlivnilo život. Jen jedna z nich je profesionálka s odborným vzděláním. Její třicetiletá tvrdá práce kolem záchranné stanice zvířat z volné přírody není oceněna a padesátiletá žena je na pokraji osobního krachu. Lépe jsou na tom pečovatelky o psy a kočky, protože jejich práce má odezvu. Zvířata umísťují do nových domovů a spíše získají podporu soukromých sponzorů.
53.-Nerovný boj - Každému desátému pacientovi lékaři v nemocnici ublíží, přesto vinu nepřiznávají. V poslední době ale přibývá případů, kdy soudy dávají za pravdu poškozeným lidem.
54.-Já hacker - Jejich pravou identitu nikdo nezná, ale oni se o nás mohou dozvědět téměř vše. Hackeři, internetoví piráti, kteří překonávají zisky mafie obchodující s drogami.
55.-Na stránkách bulváru - Celebrity, nevěra, sex, drogy, havárie, smrt. To jsou témata, která se v bulvárních denících dostávají na titulní stránky. Proč patří bulvár k nejprodávanějším tiskovinám a kdo jsou jeho typičtí čtenáři?
56.-Závod o slast - První dávky pervitinu se u nás vařily v Praze na Malvazinkách. Skupina středoškoláků, studentů chemie se dostala k recepturám látek, které používali za války němečtí piloti. Vaření prvních drog u nás bylo záležitostí uzavřené skupiny, tzv. zlaté mládeže. To se ještě drogy neprodávaly, jejich užívání bylo trestné a nikdo v té době netušil, že způsobí smrt tisíců lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

Le artist nova 

všechny recenze uživatele

Po prvním dílu jsem ihned spěchal na ČSFD s vroucím očekáváním Vašich komentářů a diskuze. Popravdě, brada mi padla až jsem o ní zakopával, řekl jsem si: hmm, asi to chce čas. Dnes jsem viděl všechny díly až na ty, které tu strhávají některé diváky k emocionálně vypjatým sdělením, až mám někdy pocit, že se zde rozjela soutěž o komentář s co možná nejbohatější skladbou peprných slov. Doznám se - mě moc neberou takové polemiky s "UFO" tématikou a mističnem, já mám rád věcnou debatu. Je totiž dosti možné, že to jak "Pološero" nedokáže oslovit ve věcích neexaktních, mi s velkou úlevou odhalilo, že je stále alespoň poskrovnu médií, která dokáží odpovědět na otázku i z toho všednodeního světa. (Otázky typu: "Byznys v bílých pláštích", "Česká ghetta", život skutečných vězňů v našich věznicích, "Smrt na silnicích", "Válečná daň", "Děti ve vězení", "Anorexie". Jen z mála toho, čemu by bylo zahodno věnovat v médiích více prostoru.) ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hodnotím díl Konec porna v Čechách. Vcelku zajímavý dokument, byť informační přínos není nijak slavný - celá myšlenka tohoto dílu se dá nacpat do jedné věty (ekonomická krize a internet převálcovaly klasickou DVD porno produkci) a většina materiálu ve filmu je jen obsahová vata, byť relativně koukatelná, vzhledem k atraktivnímu (?) tématu. Vzato kolem a kolem, nikdy mě nepřestane udivovat, co je ten Rosenberg za člověka - jeho výstup je to nejzajímavější na tomto díle, a skýtá celou řadu podnětů k přemýšlení. Jsou-li i další díly podobné jako tento, pak je to podle mě docela obstojný formát, byť se podle mě hodně překrývá třeba s cyklem "Ta naše povaha česká". ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele

UFO. Viděl jsem jen tento díl-setkání s UFO. Ačkoliv sám jsem něco viděl jasně a zřetelně (něco vzlétlo v Brně u Kampusu, stejné jako zde: http://www.stream.cz/uservideo/338305-ufo-zachyceno-pri-rannim-vysilani-bbc ), netvrdím ovšem, že mimozemšťany, tak se o tuto tématiku velice zajímám. S vírou v UFO jsem tak 10% ano a 90% ne. Ovšem při sledování tohoto pořadu jsem měl opravdu dojem, jakobych se díval na spoustu bláznů, kteří si vymýšlí, aby byli v tv. Velmi nevěrohodně zpracováno. ()

Radko

všechny recenze uživatele

K 32 dielu: Na fotkách z posledného obdobia mám v rohu takú čiernu bodku. Doteraz som si myslel, že je to vada optiky alebo nejaký škrabanec, až diel s názvom "Setkání s UFO" ma ukľudnil. Jednoducho patrím k tým šťastlivcom, ktorým sa neustále darí zdokumentovávať prítomnosť mimozemských civilizácií. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

V tomto pořadu mne zaujala epizoda Z chlívku do postele, pojednávající o malých prasátkách coby domácích mazlíčcích. Sama takového mazlíčka mám i když není tak docela můj. Žije na ranči v koňské maštali a je to moc roztomilý a přítulný tvoreček. Pohybuje se ve stáji, kde má svůj pelíšek a pobíhá pod nohama koní, kteří s ním dobře vycházejí. Nepotřebuje postroje, protože se mnou chodí po boku jako pejsek. Přesně jako v dokumentu, deklarovanou váhu 15 kg už dvakrát překročil a bude hůř. Je to moc chytré stvoření, dokáže si otevřít šatnu i skříňku, vytáhnout z ní baťůžek s jídlem, rozepnout si čumákem zip a pochutnat si na svačině. Už máme zákaz ho krmit, ale já neodolám a nosím u sebe v tašce stále pytlík piškotů. Výstižný dokument. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama