Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin

  • Japonsko 進撃の巨人 (více)

Obsahy(1)

Před sto lety se na Zemi objevili titáni. Pro lidstvo to znamenalo jediné – téměř úplné vyhlazení. Přeživší se schovali za vysoké hradby, přes které by se žádný titán neměl dostat, ale opravdu to tak je? Po mnoha letech, kdy se lidé nemuseli obávat o své životy, se situace mění, když jsou hradby prolomeny. Kdo se těm obrovitý zabijáků postaví?! (Zíza)

(více)

Recenze (59)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nakonec to není tak špatné, jak všichni odborní japonští recenzenti deklarují. Prostě špinavá fantasy antiutopická rvačka s efekty, na který chudý japonský rozpočet mohl dosáhnout. Na filmu, oproti manze a anime, se mi líbí, jak jde krásně vidět všechna na bída a špína – doslova. Nemá smysl vůbec srovnávat, co je oproti předloze jiné a co chybí, protože to je přeci logické, že to bude jiné; do dvou filmů prostě nejde nacpat všechno, co všichni fanoušci Titánů tak milují (zdravíme Leviho). Přesto mi v tomto prvním filmu přišlo, že příběh není zrovna ta nejsilnější stránka. Zdálo se mi to poměrně nevyrovnané, uvidíme co přinese druhý díl. Co se hereckých výkonů týče, v podstatě nemám co vytknout kromě Harumy ztvárňujícího Erena. Jeho ztvárňování některých emocí mi prostě vůbec nesedí a buď je to mnou, nebo prostě není moc dobrým hercem. Pokud bych to vzala z druhé strany, tak musím se všemi souhlasit – nejlepší byla Išihara Satomi, ta si tu roli snad pekelně užívala, protože takový charakter už snad ve své herecké kariéře nedostane; jaká to škoda! No a speciální pochvalu ode mě dostává závěrečná píseň, která se ke filmu sice moc nehodí, ale já si ji pouštěla asi desetkrát za sebou. Jsem zvědavá, jak se s tím, co načali, poperou v druhém filmu. Doufám, že to brzy zjistím. Velká škoda, že to tu neběželo v kinech, stříbrné plátno si to zaslouží. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Když jsem zjistil, že je tohle venku, byl jsem hodně nadšený, protože tahle manga mě docela baví, i když má svoje hluchá místa. Škoda, že se filmoví tvůrci rozhodli v podstatě jen pro akční jízdu, která je trikově skvělá. Neskutečně se mi líbilo, jak se podařilo manga obry převést digitálně na plátno. Vypadají skvěle a jsou věrni předobrazům. ()

Reklama

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Neodolal jsem a přestože nejsem kdovíjaký fanoušek původního seriálu, tak jsem si nenechal filmové zpracování Titánů ujít. No a docela to ušlo. Co považuji za opravdu velmi povedené je prostředí a atmosféra. Špína, tíseň, zoufalství, prostě opravdu povedená kulisa... Docela se mi líbili i někteří herci a herečky a sám jsem překvapen, že nejvíc se mi asi líbila Mikasa. V původním seriálu na mě působila jako osobnost s největšíma "koulema" a testosteronem, tady působila po celou dobu opravdu žensky a docela příjemně a já docela chápal, co na ní ten Eren vlastně vidí. Dál se mi líbila Hans, trhlá vědkyně s opravdu uvěřitelným zápalem a i nenažraná Sasha mi přišla docela fajn. Z pánů se mi nejvíc líbil Shikishima, který sice v původní předloze není (nebo si ho nepamatuji) ale jeho zdejší role mi přijde tajemná a zajímavá a určitě zaujal. Eren ani Armin mě neštvali a už to samo o sobě je obrovský úspěch. Obrovská škoda je, že se do děje nevešly některé další postavy jako třeba Erwin, nebo Levi. Co se titánů týká, tak ti už byly slabší, nějak mě neděsili tak jak by měli a to jak vypadali, snad až na toho velkého co rozbil zeď a Erena v jeho "lepší podobě", mě spíš bavilo, než aby mě to děsilo, "...působili - jako vysmátí magoři" jak se píše v jednom ze zdejších komentářů a tohle tvrzení klidně podepíšu... Hudba mi přišla docela přijatelná. Co bylo opravdu dost slabé byl samotný příběh, docela slušně pozměněný a opravdu hodně osekaný, z kterého se vytratila spousta tajemných a zajímavých aspektů i když ta základní kostra vlastně zůstala. Takže zkrátka co je u Erena ve sklepě se asi zase nedozvím, ale proč se mu občas stává ta nepříjemná záležitost s přeměnou na své "zajímavější já" se možná ukáže... Co se efektů týká, tak něco ušlo a některé byly opravdu hodně slabé, ale kritizovat za to autory, kteří měli jen omezený rozpočet a tedy si to co páni v Hollywoodu prostě dovolit nemohli, rozhodně nebudu. Výsledný dojem není špatný, ale na víc než na 5,5/10 to prostě nevidím, ale na pokračování se určitě podívám. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Osobně bych se přiklonil k negativním japonským kritikám. Film sice vypadá dobře, včetně ztvárnění Titánů, a je i patřičně drsný (Titáni chroupou lidi a vyděšený dav pod nimi zkrápí vnitřnosti), ale v druhé polovině je až bolestivě nekonzistentní a mění se v pouhý sled akčních scén, ve kterých jakoby si tvůrci odškrtávali ze seznamu "povinných" ikonických momentů ze seriálu. Aby to drželo pohromadě, člověk vůbec mohl začít chovat sympatie k hlavním postavám a nebylo mu fuk, kdo bude v následující scéně sežrán, a seznámil se s mytologií střetu lidí s Titány, film by potřeboval tak půlhodinu navíc, počítaje v ní výcvikovou část, která mi tu dost chyběla. Nehodlám spekulovat, nakolik to je omezeným rozpočtem, nakolik produkčními zásahy (na nemálo místech se očividně stříhalo), ale film mě směrem ke konci až unavoval. Zlatý seriál. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem Japonskou šílenost a dostal jsem ji. Neznám anime a ani mangu, ale strašně mě zaujal námět a vizáž Titánů. Při pohledu na ně jsem měl skoro plno v trenclích a děs v očích, protože (i přes nadprůměrné CGI hnusy ) tak opdporné ztvárnění jsem vyhlížel už nějakej ten friday. Příběh o městu obehnaném hradbami, které už tisíc let ohrožují Titání avšak už se nějakou dobu neukázali, je čistě Japonskou záležitostí, s tím by usák či europan nepřišel ani za sto a jeden rok. Jednou nastal ale den, kdy Titáni prorazili opevnění a efektivně začali požírat obyvatelstvo. Střeva, krev, groteskní Titáni, všechno to bylo moc fajn. Pak se film přesunul do druhé válečné poloviny a nastala nuda. Plytké dialogy, nezajímavé postavy, debilita postav (na co asi máte ty vystřelovací lana vy blbci - radil jsem jim co minutu) a finále dojebané na kvadrát. Nevím jak moc se to drželo předloh, ale věřím, že anime bude lepší. Asi do něj půjdu, protože takové pojetí apokalypsy se mi moc líbí. 3* za originalitu, gore a Titány. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (1)

  • Původním záměrem produkční společnosti bylo obsazení režiséra Tecuja Nakašima. Prohlášení o jeho oficiálním obsazení se objevilo v roce 2011 z kraje listopadu, aby se jen měsíc nato objevila zpráva o jeho náhlém odchodu od rozpracovaného filmového projektu. Důvodem režisérova odchodu byla markantní rozdílnost v kreativním pojetí celé komplexity snímku se zástupci produkční společnosti. Následující rok se filmového projektu ujal režisér Šindži Higuči. Natáčení filmového snímku odstartovalo v květnu roku 2014 a bylo ukončeno téhož roku v srpnu. Mezi filmovými lokacemi se objevují výhradně japonské lokace, jako jsou ostrov Hašima, ležící v prefektuře Nagasaki, prefektura Kumamoto, prefektura Ibaraki a filmová studia Toho. (Conspi)

Reklama

Reklama