Reklama

Reklama

Medvědí rodina a já

(seriál)
  • Velká Británie Bear Family and Me, The (více)
Velká Británie, 2011, 3x52 min

Obsahy(1)

Baribal – druh, který má mezi medvědy na svědomí největší počet útoků na člověka. Jsou tyto šelmy opravdu tak nebezpečné a nevypočitatelné? Dnes máme důvody se domnívat, že tomu tak není. Gordon Buchanan se jako kameraman a fotograf věnuje divoké přírodě. Chce zjistit pravdu o baribalech. Má v plánu natáčet jednu medvědí rodinu v průběhu tří ročních období. Ale musí se tak trochu stát jejím členem... Severní Minnesota leží na západ od Velkých jezer, u hranice s Kanadou. Nachází se tu jedna z posledních panenských divočin Spojených států. Oblast jen málo zasažená člověkem, je to rozsáhlé území pokryté lesy a jezery, které v Americe nikde jinde nenajdete. V jejím středu leží malé město Ely, z něhož se každoročně vydávají na výlety do okolní krajiny tisíce lidí. Je to země medvědů. V lidských představách jsou nebezpečné to a krvelačné šelmy a patří ke zvířatům, s nimiž se chce v lese potkat málokdo. Gordon Buchanan říká, že do okamžiku, než se s jedním z nich ve volné přírodě sám setkal, myslel si to také. Doktor přírodních věd Lynn Rogers se zde zabývá medvědy už přes 40 let. Přestože jich tu ale žije spousta, v lese jsou mnohdy jako neviditelní. Lynn naštěstí nasadil deseti medvědům na krk obojky s vysílačkami, které nám pomohou je najít. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Když jim donesete pamlsky, jste kámoš. Dojdou-li zavrčí, kámoš už nejste, ale dovolí vám zůstat v patřičné vzdálenosti. Můžete pak být součástí jejich intimních, životních chvilek a sdílet jejich příběh. P.S. některé id(píííp)ty s nerózním ukazováčkem na spoušti u pušky a s gumou místo mozku, bych nechala svléknout do naha a strčila bych je do medvědího brlohu jako hračku chlupáčům ... ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Snah dokumentaristů zachytit lidskou chamtivost a krutost vůči zvířatům je hodně. Taky jim lidé dávají hodně podmětů: v Japonsku se loví delfínia velryby pro "vědecké účely", v Kanadě stahují z kůže tulení mláďata atd. atd. Síla tohoto dokumentu spočívá v tom, že ochránci mají silné vztahy s konkrétními medvědími jedinci. ()

Reklama

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Kdyby aspoň ten hroznej chlap opravdu natáčel medvědy a ne sebe, to by se dalo o vyšším hodnocení aspoň uvažovat... Ale ať se mi nikdo nesnaží namluvit, že to, co tam sleduje, jsou divoce žijící medvědi, ty si půjčili někde z manéže, zasadili do lesa a natočili rádoby studii za vydatného krmení hrozny nebo mlékem v plastové misce, i ty dramatické zápletky (ztráta mláděte, ztráta medvědice) mi přijdou prostě zahrané. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

To bolo naozaj stretnutie blízkeho druhu, dostať pusu od medvedice s mláďaťom. Kameraman odvádza dobrú prácu, potláča svoj pud sebazáchovy zobrať nohy na plecia veľmi statočne. A ešte lepšiu prácu odvádzajú biológovia, ktorí to všetko umožnili a starajú sa o vzájomné rešpektovanie človeka a medveďov v divočine. V druhej časti si Gordon privedie k medvedici aj celú svoju rodinu, manželku a malé deti, čo už dosť veľké bláznovstvo. Pre záujemcov odporúčam aj predchádzajúci dokument o vzťahu samotného Lynna Rogersa k medvedej rodine Medvede baribaly v Severných lesoch. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

.. jenom prosím vás, pokud náhodou potkáte někde v lese divokou medvědici s mládětem (nebo klidně i bez), nechoďte k ní .. nevolejte na ni: .. "ahoj medvěde .. to jsem já" .. (tedy samozřejmě, jenom pokud to tu nechcete zabalit opravdu originálním a v případě, že mají medvídci málo potravy, i poměrně užitečným způsobem) ... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (1)

  • Pri nakrúcaní medvedica Lilly jemne pohrýzla kameramana a herca Gordona Buchanana do stehna ako výstrahu, aby sa nesnažil dotýkať jej mláďaťa. V zábere to však nie je, pretože kamera snímala mláďa a ruku Gordona. (Autogram)

Reklama

Reklama