Reklama

Reklama

Smrt člověka na Balkáně

(festivalový název)
  • Srbsko Smrt čoveka na Balkanu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Osamělý hudební skladatel spáchá ve svém bytě sebevraždu. Výstřel z pistole zalarmuje obyvatele okolních bytů. Jako první do bytu dorazí soused Aca, který se coby svědek události rozhodne vyčkat příjezdu policie. Ochránci veřejného pořádku však vzhledem k dopravní zácpě stále nepřijíždí. Sousedé si tak čekání krátí, jak to jde, a v bytě se postupně vystřídá celá řada nejrůzněji v „případu“ zaangažovaných postav, z jejichž chování režisér nenápadně skládá mozaiku balkánské mentality i lidských charakterů obecně. Veškeré dění v pokoji je divákům zprostředkováno webkamerou, již skladatel před svou smrtí umístil na stativ a namířil doprostřed pokoje. Originální nízkorozpočtový snímek, vynikající trefnými dialogy, je celý natočen v jednom záběru. Režisér zvolenou metodu komentuje slovy: „Natáčel jsem příběh v jednom záběru, abych vytvořil hyperrealistický obraz doby a místa, v němž žiji.“ (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod musím konstatovat, že jsem vděčný za zdejší kategorii Oblíbení, protože nebýt jí, vůbec bych o některých filmech nevěděl, a to by pro mě byla i v tomto případě škoda. Tahle záležitost byla opravdu zvláštní a hlavně minimalistická. Jedna místnost, kamera jakou znám jen z amatérských pornovideí, několik herců- to nezní moc lákavě. Jenže je tady taky solidní scénář, výborný neprvoplánový humor a hezky vykreslené charaktery jednotlivých postav. No, a pak je tu taky kvalitní práce režiséra, pod jehož vedením to všechno pěkně fungovalo. 4*+ ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Rozhodne zaujímavý film, ktorý sa celý odohráva pred "očami" skrytej web-kamery. V podstate úplne jednoduchá a nenáročná produkcia, ktorá v konečnom dôsledku slávi úspech. Celý film je v podstate postavený najmä na sledovaní správania a dialógoch prichádzajúcich ľudí do bytu zosnulého. V podstate je to tragikomédia a hoci sa všetci navzájom obviňujú z neúcty, každý pôsobil svojim spôsobom sebecky. Takže to celkovo zároveň vytvorilo akúsi sondu do ľudského podvedomia a správania v bezprostrednej následnosti po takejto tragickej udalosti. ()

Reklama

drackula 

všechny recenze uživatele

Originálne natočená a skvele vygradovaná smutno-smiešna sonda do mentality a zvykov ľudí na Balkáne. Je jasné, že na plátne je vidieť naozaj silný koncentrát ľudského sebectva, predstieraného záujmu a sileného zármutku, avšak napriek tomu si dovolím tvrdiť, že tento snímok nie je príliš odtrhnutý od reality. Počas celého sledovania som sa skvele bavil a herci, ktorý pracovali ako keby v divadelných podmienkach, boli skvelí. Úžasná bola najmä mozaika osobností a ich vyrovnávanie sa zo smrťou, postupný vývin a zlom, ktorý nastal pri objavení kamery. Pre mňa ide o veľmi príjemné prekvapenie, ktoré ma potešilo okrem myšlienky aj originálnym spracovaním. 85 % IFF Bratislava 2012 ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Experimentální film, který zachycuje, jak si hudební skladatel Nikola Kojo vezme život, natočí to na webkameru, která pak celou dobu zůstane zapnutá. Sledování těch postaviček vstupujících do skladatelova bytu jsem vnímal jako oslavu barvité a neskutečně složité balkánské duše. Dobrá práce, bratři, jen tak dál! 80% ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Smrtí nic nekončí. Sousedi vás dál budou pomlouvat, prolezou vám celý byt, sní pizzu, kterou jste si objednali... Miroslav Momcilović přichází s jednozáběrovou tragikomedií komentující s jistou dávkou cynismu, a především s neskutečnou upřímností, společnost, pro kterou není nic překážkou. Nakonec - i sebevražda je pouhou společenskou událostí, vzrušivým elementem v životě lidí, kteří nemají co na práci, možností, jak si popovídat o zemřelém sousedovi bez skrupulí, jak vytvořit plastickou fiktivní osobnost, kterou zemřelý mohl a nemusel být, jak poukázat na všechny odvrácené tváře lidí a vykreslit bez servítek a s netypickým humorem znuděnou, chladnou, sobeckou a chamtivou společnost věčně lačnící po senzaci. ()

Galerie (14)

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama