Reklama

Reklama

Angliština Engliština

(festivalový název)
  • Indie English Vinglish (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Shashi (Sridevi) je vzorná manželka a matka dvoch detí, ktorá sa vo svojom voľnom čase zaoberá výrobou typických indických sladkostí - laddu. Pre svoju rodinu sa však denne stáva terčom vtipov a kritiky kvôli tomu, že nevie po anglicky. Shashi bola totiž vychovávaná v tradičnom konzervatívnom duchu a tento nový jazyk, ktorý sa v Indii používa čoraz častejšie, nikdy príliš nepotrebovala. Avšak časy sa menia aj v tradičnej krajine ako je India a Shashi tento nedostatok na sebe začína pociťovať. Jej problémy vyvrcholia cestou do New Yorku, kde sa má konať svadba jej netere. (lilina133)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (50)

italka63 

všechny recenze uživatele

Takové milé, velmi půvabné, pohlazení pro duši a oči. Krásná Shashi v Indii, se svojí rodinou, úspěšným manželem a dětmi, je brána tak trochu jako inventář rodiny, co funguje jako perpetuum mobile, čili jsem tu furt a makám pro všechny, to je přece normální. Miluje svoji rodinu ale cítí, že se vkrádá nespokojenost a lítost, zvlášť když dcerka tatínkův přístup zdatně odkoukala. Do toho přijde pozvání na svatbu z New Yorku od své neteře a let prvně v životě sama je křest ohněm, zvlášť když anglicky vlastně neumíte. Trapné situace ji donutí se zapsat na měsíční kurs angličtiny, kde je osazenstvo vskutku mezinárodní. A ten krásný úsměv Francouze...Jak říkám , pohlazení pro duši ...Máte oči jako dvě kávové kapky na bílé mléčné pěně... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JE TO VÁŠ PRVNÍ VÝLET DO USA? PRVNÍ ZKUŠENOST JE ZVLÁŠŤ VÝJIMEČNÁ. TAK SI UŽIJTE! S JISTOTOU, S ROZHODNOSTÍ A SEBEVĚDOMÍM!“ .… /// Rozjíždí se to zdlouhavě, až běda. Naštěstí Shashi to v Indii balí a valí do Ameriky. Situace, kdy je vržena do cizího prostředí (navíc vole N.Y.!) bez znalosti angličtiny mi nepřijde 2x vtipná, spíš normální, to se prostě stává každýmu. Třeba tehdy u těch Eskymáků jsem …. ale nebudu vodbočovat. I dál jde místo salv smíchu spíš o dramatický zjišťování, že by mohla bejt jako žena sama sebou, a to nejen v tý Americe. Protože manžel a parchanti tam doma … - tomu by mohli rozumět lidi středního věku (ty vole, sem ještě střední věk, do důchodu daleko!), možná že stejně jako ti, co tápou v cizí zemi bez jazyka. Znalosti jazyka. Pak je tu taková skrytá romantika s výhledem na New York a poučení, že rodina by měla bejt místem lásky a úcty. Jde to i bez přemíry tanečků (písničky budou, neboj!) a duše jemnocitné, nechť se obrněj krunýřem, páč přijde útok na jejich city. A přestože s ledasčím souhlasím, dávám tomuhle dramatu, který se snaží (občas zdařile) schovat za úsměvný a milý situace ,,jen“ 3*. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chtěl bych vidět ,,Aadmi topi dhup ki chap“. (To je takový překladatelský oříšek…). 2.) Čekám, až mi někdo (doma) řekne něco hezkýho. 3.) Thx za titule ,,fredikoun“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Moderní Bollywood v nejlepší formě: podmanivá a civilně podaná zápletka, antilokální charakter, obratný mix emocí a opravdu jen mírně podbízivé komiky, poměrně organické a děj rozvíjející písňové vložky, silné senzuální působení, v němž si tentokrát na své přijdou i chuťové buňky (chci alespoň jednou v životě ochutnat opravdové Laddu s šafránem!). I když se film vedle nepříliš zajímavého rozjezdu nevyhne občasným excesům (například poměrně banální zvraty, v nichž je zranění kolene či pád mísy se sladkými kuličkami téměř podán ve stylu katastrofického filmu) a karikaturní pitvornosti, je těžké se jeho bezelstné spontánnosti ubránit. Zvláště když na naše emoce působí scény tak těžkého kalibru, jako je neúspěšné objednávání kávy v cizím jazyce či nečekaně bolestivé údery ze strany nejbližších. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

"UNCLE SAM WANTS YOU TO SPEAK ENGLISH!" - Znalost angličtiny je v Indii tou nejvyšší životní metou? Neumíš anglicky, a tak tě může manžel ponižovat a vlastní děti se k tobě mohou chovat sprostě? A všechno se jako mávnutím kouzelného proutku změní ve chvíli, kdy se ukáže, že už to umíš? Myslím, že tenhle film pro mne znamenal jenom ztrátu času. Ale ne tak docela: Dozvěděla jsem se, že Amerika je prostě úžasná, že všichni jsou tam happy a gayové jsou taky lidi, jen trošičku jiní než my. - - - Kuličky laddu nemůžou být sladší než tohle dílo. Kdyby na závěr nebylo té oslavné řeči o rodině a kdyby hlavní hrdinka podlehla svodům, nedala bych ani tu třetí hvězdičku. Takhle horko-těžko, no, máte ji mít! ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Ukápla slza? SPOILER Tak to mne skutočne nehrozilo, viac mi zdvihol mandle fakt, že Shashi žila s manželom, ktorý ju zanedbával a ponižoval až sa to od neho naučila aj ich staršia ratolesť. Bez kúska rešpektu či úcty, alebo len obyčajnej ľudskej lásky sa miesto rozvodu, alebo aspoň jednoduchého rozhovoru s manželom rozhodla navštevovať kurzy angličtiny, len aby tým dvom zabednencom, ktorý ju podceňovali a posmievali sa jej dokázala, že za niečo stojí. Tam jej do života vstúpil muž, ktorý v nej videl všetky jej prednosti ba možno si nejaké aj sám domyslel, každopádne k nej zahorel horúcou láskou a usilovne sa snažil získať si Shashiinu priazeň, tá však ovplyvnená rokmi vymývania mozgu, ktoré úzko súvisia s postavením žien v indickej spoločnosti, jako aj strachom, že by musela snáď sama skutočne pracovať a rodina by ju vydedila, sa pokorne vrátila do manželovho náručia, naďalej pripravená s úsmevom na tvári submisívne hrať rolu vzornej domácej paničky. Jediný dovod, ktorý rešpektujem ako plnohodnotný, že neopustila svojho manžela je ten, že by jej samozrejme vzal deti. Inak si myslím, že muž, ktorý sa ku svojej žene nespráva s úctou, ba čo viac, ktorý svoju ženu vníma ako samozrejmosť, si ju jednoducho nezaslúži. Vzhľadom k tomu, že je však na svete obrovské množstvo sliepok typu Shashi, si tento fakt muži asi nikdy neuvedomia. Takže pre mňa indický horor prezlečený za sladký romantický gýč. Strata času. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (3)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v New Yorku a v indickom meste Pune, ktoré sa nachádza neďaleko známeho veľkomesta Bombaj. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama