Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 4 (2016) (série)


Krtek a Lao-C' (S04E05)

(epizoda)
  • angličtina The Little Mole & Laozi (festivalový název)
Česko, 2016, 1 h 5 min (Alternativní 64 min)

Obsahy(1)

Návštěva čínského prezidenta v Praze a českého štábu v Číně jako východisko úvahy o velkých a malých zdech moci... Režisér Filip Remunda se v dalším dílu série Český žurnál zamýšlí prostřednictvím současných česko-čínských vztahů nad podobami politické moci v obou zemích. Linie jeho situační úvahy tvoří nedávná pompézní návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze a družební cesta předsedy Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěcha Filipa na mezinárodní konferenci v Číně. Tam se Remunda setkává s loajalitou k režimu v podání pedagoga a studentů bohemistiky anebo zavítá do kadeřnictví, kde se nejen střihá, ale také cvičí a hovoří podle určitého vzoru.

Tajné hotelové setkání českého štábu s místní perzekvovanou spisovatelkou pak zpřítomňuje situaci nedodržování lidských práv, což je téma, kterému se i v rámci pobytu čínského prezidenta u nás věnuje český aktivista, jenž svojí činností úspěšně podporuje představitele čínského disentu. Spolu s ním se stávají aktéry pražské linky filmu účastníci vítacích i protestních demonstrací v souvislosti s čínskou státní návštěvou, mezi nimiž za účasti či přihlížení policie dochází k verbálním i fyzickým střetům. Leitmotivem snímku jsou pak archivní policejní a televizní záběry ze socialistického Československa, které navzdory svému stáří překvapivě zapadají do mocenské choreografie současnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě příliš povrchní, v podstatě zaměřeno na jednu konkrétní akci, jež sice ukázala děsivou oddanost čínského lidu, ale stejně, jako celý dokument, klouže po povrchu základního tématu, které se dokumentem line. Lidská práva. Základním argumentem všech vystupujících Číňanů je tvrzení, že tyto práva jsou porušována všude na světě, ovšem každý Čech ví, že Tibet...no jo, co vlastně s tím Tibetem...v českých rukou to vypadá spíše jako provokace, něž protest. Postupem let se heslo Free Tibet svého klišé také nepochybně dočkalo. Vše shrnuje tibetská disidentka, která, zřejmě jako jediná, má etické právo postavit se s tibetskou vlajkou do cesty čínskému prezidentovi. Žijeme ovšem v zemi s možností svobodného projevu, takže když chce někdo se vší krásou přivítat čínského prezidenta uděláme co? Zabráníme mu v tom? To už je na posouzení české policie, která v tomto případě nepochybně konala dle přesně předem určených pravidel. Celá absurdnost této (ne)vítací akce by byla dokonána, kdyby proti Číňanům "protestovali" naši pomatení holohlaví spoluobčané, kteří by raději žili v Německu ve třicátých letech. Nechám již polemik o právu jedince v davu a přistoupím raději k vysvětlení zmíněné povrchnosti. Ten nejzásadnější a nejbizarnější paradox ohledně čínského trhu, je využívání absence lidských práv v Číně západními korporacemi, jež v této obrovské zemi s nevyčerpatelným počtem obyvatel rozjeli tak obrovský a odporný business, že půjde jen těžko někdy zastavit. Muži, ženy i děti jsou v asijském světě doslova otrockou výrobní silou, pracující v podmínkách a za výdělek, který si lze jen těžko v středo-západním světě představit. Více napoví např. dokument Der preis der Blue Jeans. O této zásadní spolupráci Číny se "svobodným" západním světem zde není ani zmínka, přitom proplesknutí diváka pomocí hesla "Víš, odkud jsou Tvé šaty, elektronika či auta..." by většinu diváků možná přimělo k zamyšlení. Ono totiž, ohánět se tibetskou vlajkou a poté si koupit cokoli made in China, je velmi kontraproduktivní, ale pevně věřím, že toto se českým vlajkonošům vyhýbá. ()

Reklama

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Škoda, že neukázali další figury co si zadávají s Čínou, u V. Filipa to těžko může někoho překvapit. Stejně tak je škoda, že krom Tibetu nezmínili Ujgury ani Čínskou republiku (Tchaj-wan). A také, ať si proboha pořídí někoho kdo umí aspoň trochu anglicky, Remundovy pokusy o středoškolskou angličtinu jsou horší než zobrazená chinglish. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sorry, ale tohle je hrozně málo. Jednou z toho může vylézt cenná připomínka něčeho, co se dělo, ale dneska tam pro mě o moc víc není. Když se vrátím k úplně první epizodě, tak Tanvald jde na malém prostoru ohromně hluboko a nastoluje poměrně dost nepříjemných otázek. Tady extrémně rozsáhlý téma, ale hluboko nejdeme nikde. Na co, se mám ptát po Krtkovi? Kam mě ta hoďka posunula? ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Pěkně to ta disidentka vystihla, Číně už nestačí potlačovat svobodu projevu u sebe doma, teď už ani v Česku nemůže nikdo mávat tibetskou vlajkou aniž by mu jí nějaký "náhodou" vedle stojící asiat nevytrhnul z ruky nebo aspoň nepřekryl ještě větší Čínskou vlajkou. Tfuj tajbl a Čínou okouzlený soudruh Filip k tomu. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama