Reklama

Reklama

Český žurnál - Série 4 (2016) (série)


Výchova k válce (S04E02)

(epizoda)
  • angličtina Teaching War (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Jsme připraveni na případný válečný konflikt? Co vědí dnešní mladí lidé o zbraních? Uměli by se v případě ohrožení postavit na obranu své vlasti? Konflikt na Ukrajině, uprchlická krize a častější teroristické útoky začaly nejenom v české společnosti budit otázku, jak se chovat v případě ozbrojeného konfliktu. Na jaře minulého roku Českou republikou projíždí americký armádní konvoj. Znovu si pokládáme otázku, jestli bychom šli tentokrát bojovat, s kým, proti komu, a především za jaké hodnoty? Film Adély Komrzýové, studentky třetího ročníku katedry dokumentární tvorby FAMU, zkoumá, jak se stát, skupiny lidí i jednotlivci, s různými ideovými záměry připravují na potenciální ozbrojený konflikt. Režisérka se především zaměřuje na děti, kterým je ve formě branné výchovy předkládána pragmatická podoba nového světa dospělých. Kde je hranice mezi přípravou na válku a jejím podněcováním? (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Branná výchova je přesně to, co tu potřebujeme. Ne, že bych nepodporovala, aby mezi encyklopedickými znalostmi škola občas nepřišla i s tím, co se v životě opravdu hodí vědět/umět, ale takových užitečnějších okruhů informací by se našlo daleko více. Proč radši děti neučíme troše finanční gramotnosti - jak hospodařit v domácnosti, co si ke mně zaměstnavatel může a nemůže dovolit, co se stane, když si vezmu úvěr. A pokud to vypadá jako moc velká nuda pro dospívající chlapce a děvčata, pořád tu zůstává široká škála působnosti o tom, jak zabránit otěhotnění, jak moc je v sexuálním vztahu důležitý oboustranný souhlas, co se stane s mým tělem, když si na záchodě šňupnu speed atd. atd. Zkrátka a dobře se domnívám, že se ve svém životě zcela obejdu bez informace o tom, jak účinně zastřelit jiného člověka. A nářky postaršího pána nad tím, že dnešní mládež neumí poslouchat a dělá si, co chce? Tak to je snad to nejlepší, co se nám mohlo stát. Pokud svojí činností neomezuji práva jiného člověka, pak opravdu nevím, proč bych měla srazit paty, zasalutovat a zahlásit "ano, pane". Nehledě na to, že česká armáda sama o sobě by nás v současné době opravdu neuchránila... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Adéla Komrzý poutá moji pozornost výjimečným talentem vyhmatávat neuralgická a tabuizovaná témata naší společnosti a předkládat syrově observované ke konfrontaci, k tázání a k následnému posuzování, aniž by sama sklouzávala k vlastní interpretaci či hodnocení, zároveň ale aniž by dávala ruce pryč od vědomí etické stránky věci a komukoli usnadňovala práci v popasování se se všemi aspekty fenoménu, na nějž nám zaměřila pozornost, a těmi morálními zvlášť. Její přístup je poctivý i provokativní najednou, a to je něco, co se sejde málokdy. Jí se to daří především proto, že provokace, stejně jako vyvolávání pocitů trapnosti, neadekvátnosti či absurdity, tu není prvoplánovým záměrem, ale přirozeným efektem, který nastává ve chvíli, kdy nám někdo cíleně a zručně podstrčí k reflexi jevy či jejich aspekty v naší společnosti záměrně nereflektované. Adéla Komrzý pro to má nebývalý cit a umí s ním pracovat. Bravo! *~ ()

Reklama

hous.enka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu si nemyslím, že hraní akčních her a střílení z pušky na pouti ponouká dětem vizi, aby narukovaly do armády. Výchova k válce mohla být zajímavá, ale sklouzla k lacinému zesměšňování armády a prezentaci extrémisticky laděných pánů, kteří usínají s pistolí v nočním stolku. Motiv branné výchovy mě ale zaujal a stálo by za to se k němu po pár letech vrátit. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jako ukázka panoptika doktora Chocholouška, určitě vzácná psychologická práce. Krásná paní režisérka postavila svůj hrádek na duševní studii zmatených dětí, výběru armádních buranů a psychicky vyšinutých jedinců. Sama pak, bez skutečné znalosti problematiky obrany a přehledu v oblasti mezinárodní bezpečnosti, spíše jen neobjektivně předjímá, zesměšňuje a provokuje. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Až příliš mnoho lidí se v týhle zemi až příliš mnoho nudí, tak se radši chystají na válku. Upřímně řečeno mě to nějak extrémně nepohoršuje - kdyby to nedělali, dělali by jiný pitomosti a nutili svejm dětem jiná nesmysly. Jinak je ale tenhle díl Českého žurnálu (z těch, co jsem viděl) asi nejplnohodnotnějším dokumentárním filmem, který toho řekne nejvíc a nejsrozumitelněji. 3 a 1/2 ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama