Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • USA Ford v Ferrari (více)
Trailer 1
Drama / Životopisný / Sportovní / Akční
USA / Francie, 2019, 152 min

V roce 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na absolutním vrcholu, vyhrál nejtěžší motoristický závod na světě 24 hodin Le Mans. Po největší triumfu tohoto neohroženého Texasana přijde drtivá rána – lékaři odhalená srdeční vada mu znemožní pokračovat v závodění. Shelby tak začíná novou kariéru jako velmi vynalézavý konstruktér. Spolupracuje s týmem, do nějž patří i vynikající zkušební jezdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nejen špičkovým závodníkem oddaným své rodině, ale je také nesnesitelně arogantní a naprosto neschopný jakéhokoliv kompromisu. A právě tento tým automobilových šílenců si najme Henry Ford II, aby pro jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodní auto. Ford se totiž rozhodně, že se pomstí Enzo Ferrarimu, za to, že nakonec odmítl domlouvané spojení své automobilky s Ford Motor Company. Vozy stáje Ferrari vítězí na okruhu v Le Mans nepřetržitě od roku 1960 až do roku 1965. Shelby, Miles a jejich malý tým jsou odhodláni tomu učinit s pomocí vozu Ford GT40 rázný konec. Proti nim stojí neporazitelné Ferrari, fyzikální zákony i jejich vlastní osobní démoni. Navzdory překážkám a omezením, které jim do cesty hází i samotný Ford, musí vyvinout revoluční vozidlo, které převálcuje každého konkurenta. Jejich úsilí si ale vybírá nemalou daň – těmto odvážným mužům to ale za vítězství stojí. (CinemArt)

(více)

Videa (21)

Trailer 1

Recenze (1 052)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

150ti minutový epos, u kterého se člověk nenudí ani sekundu. Herecký koncert, kterého se účastní několik výrazných automobilek. Ford v Ferrari je přesně ten film, který zahřeje u srdíčka automobilové nadšence a zároveň ohromí i ty, jež nemají ani řidičák. Podobně jako Rivalové. Ti však byli propadákem a já držím všechny palce pohrobkům od Foxů, aby tento stomilionový projekt uspěl. James Mangold od Logana skutečně chytil druhý dech a já věřím, že podobně šťastnou roku už teď bude mít konstantně. Dobrých námětů vždycky bylo a bude požehnaně. Christian Bale ve své poslední pohublé roli naprosto exceluje, s Damonem tvoří skvělou dvojku (ač jsem si nedokázal tyhle dva spolu při první fotce představit) a je to konstantní jízda od prvního sešlápnutí pedálu. Jízda v jistých momentech tak drásavá, smažící gumy i brzdy, podložená sedmi tisíci otáčkami a v těch dalších kamarádská a rodinná. Tenhle příběh šel zfilmovat mnoha různými způsoby, a ač jsem si reálie zjišťoval až po zhlédnutí, nedokážu si vůbec představit, že by to dokázal někdo lépe a věrněji. Le Mans '66 je přesně ten typ filmu, jež vás v závěru dostane do kolen a možná ne v tom momentu, ve kterém předpokládáte. Nic víc netřeba dodávat. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Nestava sa casto, ze mi dej filmu ubehne tak rychlo, ako pri tomto filme. Nevedel som presne, o co tam ide, takze som sa nechal dejom unasat a vysledok bol skvely. Christian Bale ako aj Matt Damon podali perfektne vykony, preteky boli neskutocne napinave, az dych vyrazajuce, pretoze som netusil, kedy moze prist k nejakej brutalnej havarii a mohol by sa Ken Miles v podani Ch. Balea zranit alebo zabit. Obcas som pri tych zavodoch myslel i na podobne napinavy film o Nikim Laudovi od Rona Howarda RUSH – RIVALOVÉ (2013). Avsak i v tomto filme boli krasne kamerove zabery pocas pretekov, dokonaly zvuk, ktory som v kine prezival, akokeby som bol priamo v centre deja. Ale nie je to len film o pretekoch. Pre mna jedno velke prekvapenie. ()

Reklama

nunka 

všechny recenze uživatele

Pekne sfilmovaná dráma Ford versus Ferrari. Ťažké americké autá versus talianske športové a nekompromisný súboj dvoch značiek, vynaliezavých konštruktérov a celého športového tímu ponúka film Le Mans ´66. Na čele s výborným Mattom Damonom a Christianom Baleom. Scenáristicky boli všetky postavy dostatočne prepracované, hlavná dejová línia plynie priamočiaro a záverečné minúty ponúkajú tie najdramatickejšie momenty. Závody boli napínavé, preniesli správnu dávku adrenalínu, obáv a emočné pnutie. Ten film je dobrá jazda s pedálom na podlahe, v maximálnom výkone, vyhovujúcom tempe a príjemnou hereckou posádkou. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Potěšitelný nášup k Rivalům, kteří ale měli zajímavější postavy i jejich vztah. I když se tady Bale převtělil do Milese stejně jako v Rivalech Brühl do podobného Laudy, Brühlův Lauda mě bavil víc, stejně jako mě víc bavil Hemsworthův Hunt, zatímco Damonův Shelby je nevýraznou postavou. Vztah Shelbyho a Milese je navíc bezproblémový, oba kopou za stejný tým a mají se rádi, zatímco vztah Laudy a Hunta definovalo jejich soupeření a rozdílný pohled na závodění i na život. A i děj byl u Rivalů pohrocenější (Laudova nehoda). Le Mans 66 dokáže vtáhnout, napnout, rozesmát i dojmout, ale Rivalové to bohužel zvládli dřív a líp. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Minimálne sa to vyrovná Rivalom (2013) ak nie viac. Dynamické, napínavé tak až sa vám gumička od trenírok začne sama krútiť, pútavé... A k tomu famózny Bale, ktorý si kradol pre seba všetku moju pozornosť. No stálo to za to. Nuž, nie darmo sa hovorí, že tie najlepšie príbehy píše život sám. Tiež o tom, že niekedy dokáže zabíjať aj vášeň. Jasný plný zásah, pre mňa rozhodne prekvapenie, pretože nemám rád pretekárske filmy, formule a pod. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (51)

  • Koordinátorem kaskadérů byl Robert Nagle. Jedním z řidičů kaskadérů byl potom třeba Derek Hill, syn závodníka Formule 1 i Le Mans Philla Hilla nebo Tanner Foust, který se už objevil jako kaskadér např. ve filmu Mistři hazardu (2005), několika filmech ze série Rychle a zběsile nebo v Need for Speed (2014) a je účastníkem převážně rallycrossových závodů. (J.F.B.)
  • Ford vytrvalostní závod 24 hodin Le Mans vyhrál čtyřikrát po sobě a to v letech 1966–1969. Tím se ale řadí až na 6. místo (spolu s Alfou Romeo) v počtu vyhraných závodů – 1. Porsche (19), 2. Audi (13), 3. Ferrari (9), 4. Jaguar (7), 5. Bentley (6). (Maulincio)

Související novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (více)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (více)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (více)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (více)

Reklama

Reklama