Reklama

Reklama

Šest cizích lidí ve vězení budoucnosti, které tvoří nekonečná řada vzájemně propojených cel ve tvaru kostky. Psycholožka, policista, profesionální zloděj a dospělý autista netuší, kde jsou a jak se tam dostali. Ale brzy zjistí, že každý z nich má schopnosti, které jim mohou pomoci k úniku. Napětí však vyvolává konflikty a jejich společné úsilí dostává trhliny. Přežijí, jen když odloží stranou vzájemnou nevraživost a začnou spolupracovat. Je to jediná cesta ke svobodě. Spojí své síly nebo zahynou? Kdo se dostane ven? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (675)

Thomick 

všechny recenze uživatele

*SPOILER* --- "Co je tam venku?" ... "Bezmezná lidská hloupost ..." --- Přiznejte se, kdo z vás vydal při prolézání místností ticha byť sebemenší zvuk? :) Já teda seděl jak přikovaný. Celý film mě tak nějak konsternoval. Nemůžu říct, že by mě dvakrát bavil a udivoval vývoj všech postav, na druhou stranu mou pozornost upoutala takřka kompletní absence hudebního podkladu, i bez něhož mi při sledování Kostky nebylo zrovna do zpěvu. Stačilo k tomu jen vědomí, že se vše odehrává na pár metrech čtverečních. Svým dílem k tomu přispěla i postava policajta, která mě často dokázala vytočit. V tom, jak tak koukám, nejsem sám. Už jsem se chtěl zasmát nad tím, že jím vyhozený Worth pád z velké výšky přežije, zatímco potom on, velký drsňák, rovnou zahyne. "Naštěstí", a skutečně to nebylo šťastné rozřešení celého příběhu, se pak zmátořil a ještě úplným závěrem ztropil pořádnou neplechu. Neplechu, jejíž vyvrcholení (snad s bohem Kazanem či co?) jsem absolutně nepochopil. Právě ona prapodivná pointa ubírá Kostce ze slušných čtyř hvězdiček na stejný počet poněkud upatlaných hvězdiček. 75%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Z neznámých důvodů v neznámém prostoru. Parta vzájemně neznámých lidí, různých názorů, hodnot, profesí. Neví proč, jen jim dochází, že tohle kostkovité bludiště má určité zákonitosti, které přináší krutou smrt i ztrátu zdravého rozumu. Logické uvažování tu hraje první housle, zajímavosti přidává i fakt, že víme a kalkulujeme jen s tím, s čím samotní uvěznění hrdinové (jen s výjimkou toho, že oni tam bojují o holý život). Na festivalech četně oceňovaný sci-fi thriller navíc disponuje skutečnými rébusy, na kterých se podílel i matematický expert, tudíž zápletka má hlavu i patu. Minimalistický snímek upoutá i relativně promyšlenou kamerou, absolutně neznámí herci – v mých očích i dosti nesympatičtí – svůj prostor ovládli docela dobře, nicméně nemůžu upozornit na místy „šílené“ dialogy, naopak „potěší“ stresová zátěž, která se ukáže stejně nebezpečná jako smrtící pasti. Přes všechny klady na mě tahle nízkorozpočtová hra nefungovala tak, jak bych si představoval, tak ani příliš nepřekvapí, že jen co zbyvší postava v posledním záběru zmizí z obrazu, i film prostě zmizí z hlavy. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že pokud je k dispozici zajímavý a originální scenář, klidně stačí, aby se celý film odehrával třeba na záchodě a divák bude spokojen. No, to jsem možná přehnal, ale asi tak jako tvůrce tohoto filmu, když přišel s nápadem situovat celý film do jedné krychle. A ono mu to vyšlo! Za celých devadesát minut mi nedal šanci se nudit a čtyři* nedám jenom proto, že se mi hodně nezamlouval konec. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že hlavní doménou filmu měla být psychologie postav. Ta se však okamžitě vytrácí s jejich demencí. V týmu nesmí chybět drsňák, pan Tajemnej, doktorka, hrozně chytrá holka a jeden kretén + pár postradatelných lidí. Napětí sem nenašel žádný. Když to shrnu, zabil jsem tím filmem hodinu a půl života. Pokud se chcete podívat na něco podobnýho, ale mnohem lepšího, sáhněte po Saw 1. ()

Okara 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou snad v každém mysteriózním filmu/seriálu snad prostě musí figurovat čísla. Kostka mi připomíná jistou formu prequelu Sawčka, možná dokonce originálnější. Naprosto perfektní nápad a mysteriozní a tak dokonale zpracované prostředí Kostky, až jsem koukal, to se opravdu povedlo. A ještě je navrch okrášleno místy psychedelickou hudbou a rozličnými charaktery. Obrovským mínusem tohoto snímku jsou herci, když by Natali šáhl po hercích jinam a povedlo se mu to, měli bychom jistě tu čest s jedním z nejpovedenějších hororů. Postavy samozřejmě vedou místy naprosto nepodstatné až trapné dialogy, z čehož plyne další mínus, špatný scénář. Taky mi trošku vadila nízká úmrtnost, z potenciálů místností se určitě dalo vymáčknout víc, snad se toho dočkám v dalších dvou pokračování. A pár nelogičností, tak obrovskou budovu by se pravděpodobně nepodařilo skrýt, já osobně bych nikdy nelezl první nebo závěr samotný. Ale i přes těchto pár záporů jsem byl mile překvapen a v žebříčku mých TOP mysteráků se Kostka vyhoupla celkem vysoko. Změna: Zpětně, když si zrekapituluji dojem z filmu, zvyšuji hodnocení o jednu hvězdičku, i přes mnoho záporů ve mně zkrátka zanechal silnější zážitek, než jsem čekal. 90% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (19)

  • Většina filmu byla natočena ruční kamerou. (Kulmon)
  • Film se natáčel v jediné místnosti o velikosti přibližně 4x4 metry, ve které se pouze měnilo barevné obložení zdí. (Piggsy)
  • Náklady na výrobu byly 365 tisíc kanadských dolarů. (NIRO)

Související novinky

Neuromancer má lepšího režiséra

Neuromancer má lepšího režiséra

10.05.2010

„Bible kyberpunku“ z pera Williama Gibsona se už pěkných pár let chystá na plátna kin. Když bylo ohlášeno, že ji bude režírovat Joseph Khan (tvůrce šílenosti Torque – Ohnivá kola) a hlavní roli si… (více)

Reklama

Reklama