Reklama

Reklama

Ospalá díra

(seriál)
  • USA Sleepy Hollow (více)
Trailer 6
Fantasy / Thriller / Dobrodružný / Drama / Mysteriózní
USA, (2013–2017), 46 h 21 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Washington Irving (kniha)

Hrají:

Tom Mison, Nicole Beharie, Orlando Jones, Katia Winter, John Cho, Nicholas Gonzalez, Clancy Brown, John Noble, Jill Marie Jones, Matt Barr, Amandla Stenberg (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(62)

Ichabod Crane je ve válce za nezávislost zraněn bezhlavým jezdcem. Následně se ocitá v jednadvacátém století v městečku Sleepy Hollow. Jezdec tu právě zabil místního šerifa. Jeho podřízená Abbie přizve Ichaboda, aby jí pomohl vraždící nestvůru dopadnout... (TV Prima)

Videa (172)

Trailer 6

Recenze (208)

strougy 

všechny recenze uživatele

Důvod obliby vaření dortu Pejska a Kočičky mezi současnými tvůrci seriálů mi není jasný, ale jinak si jejich lásku k patlání všeho možného do jednoho celku vysvětlit nedokážu. Motivů se zde vystřídá, že by to člověk nespočítal, vykradlo se zjevně všechno, co jim zrovna přelítlo před nosem, takže tu jsou démoni, čarodějnice, zombie George Washington (že oni četli novou sérii Deadpoola, ha), Moloch, duchové, Smrt či třeba Golem. To vše je porůznu vkládáno do jinak konzistentní struktury jednotlivých epizod, od úvodních čas od času i trefných glos reflektujících současnou společnost, přes zjevení netvora, který bude soupeřem dnes, a postupné hledání klíče k jeho zničení spojené se zjišťováním, čím jsou oba hlavní hrdinové propojení, až k závěrečné likvidaci nepřítele provedené nesmírně laciným způsobem (vrchol je zneškodnění Smrtě, za to by tvůrce poslal do pekla i jeho jinak nejsympatičtější obraz) a následnému mudrování nad tím, že potřebují Katrinu. A aby se divák náhodou nenudil, tak celé je to přeplněno množstvím patosu a „mouder“ obvykle pronášených Abbie, co následně nahodí svůj asi jediný herecký výraz a to „drsný“ pohled s „cool“ sevřenými rty. Jediný klad, co mi to ve výsledku přineslo, bylo vzpomenutí si na knihu Zrození očistce, kterou si už dlouho chci přečíst. Děkuju! ()

Sagara 

všechny recenze uživatele

Veľkou devízou seriálu je práve dvojicha Ichabod (Tom Mison) a Abbie (Nicole Beharie). Obaja veľmi sympatickí a ich chémia je skutočne pretekajúca z každej scény. Práve vďaka nim a dobre napísaným postavám aj humorným vsuvkám seriálu odpustíte šablónovitosť zápletiek (objaví sa problém, nazrieme do kníh, skúsime vyriešiť, nazrieme do kníh dôkladnejšie, problém vyriešime). Mytológia seriálu je ďalšie plus. ()

Reklama

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Seriál rozpracovává legendu o bezhlavém jezdci, nicméně přenáší ji do pro filmaře nejlevnějšího období - současnosti. Ichabod Crane tudíž není konstábl, jenž svou náklonností k technice předběhl dobu a na čarodějnice odmítá věřit (jak tomu bylo v Burtonově Ospalé díře), ale je v úplně opačné pozici - ví o nadpřirozeném původu Bezhlavého jezdce, nicméně svět plný techniky okolo něj je pro něj nepochopitelný (tím však veškeré podobnosti či souvislosti s Burtonem končí, nebylo by fér ani možné porovnávat, která Sleepy Hollow je lepší). Len Wiseman dělá v podstatě to samé, o co se již snažil v Underworldu - vzal nadpřirozenou historickou legendu a hodil ji do současného světa, zatímco upíři a vlkodlaci byli tenkrát přirozeně integrovaní (neboť v onom světě neustále byli), tentokrát je po více než dvou stech letech oživen Bezhlavý jezdec, který nemá problém téměř okamžitě zahodit sekyru a popadnout brokovnici, zatímco jeho údajná nemesis Ichabod Crane s údivem zjistí, že černoši už nejsou otroci. Situace po pilotním díle je částečně ve prospěch tvůrců, nyní bude záležet na tom, jakou mají připravenou databanku nových postav a jak zpracují nadpřirozené podloží, na kterém začali stavět. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Seriálové novinky sezóna 2013/2014 - Rozkoukáno: 33 Dokoukáno: 16+1 Zahozeno: 21 _ Na tohle jsem se byl docela zvědav, téma mám rád a na papíře to vypadá dobře. Provedení mi moc nesedlo a většina herců byla děs a hrůza a nemohl jsem je vystát. Jediný kdo za něco stál byl Tom Mison díky přízvuku a pak ke konci samozřejmě výborný John Noble. Ten v druhé sérii má být povýšen na hlavní postavu, tak tomu možná dám ještě šanci kvůli němu. Jinak mě to vůbec nebavilo a ty herci mě odrazovali od sledování. Jinak triky byly povedený. Celkově mi to ale přišlo jako nepovedená vykrádačka Grimm. 50% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Předně, Tim Mison jako Ichabod Crane je boží. Už od začátku mi byl neskutečně sympatický, pak promluvil tou krásnou královskou angličtinou a bylo to. Ono vůbec Ichabodovo vtipné přizpůsobování současnému světlu je to nejlepší na tomhle seriálu. Zbytek... hmmm, zbytek mohl mít potenciál - vyšetřování nadpřirozených zločinů, kterým se jako červená nit line příběh bezhlavého jezdce a možné příchozí apokalypsy. Jenže tvůrci svoji příležitost promarnili a jejich případy jsou neoriginální, bez šťávy a někdy ani nedávají smysl. A to naštve nejvíc, ten příslib něčeho, co mohlo být skvělé (temně vtipná nadpřirozená fantasy se sympatickou ústřední dvojkou), který ale stal v rukou průměrných tvůrců buřtgulášem bez výrazné chuti. Na ukrácení času dobré, ale nic, co bych musela mít ve svém top výběru. ()

Galerie (1 070)

Zajímavosti (4)

  • Když ve čtvrté epizodě Ichabod Crane (Tom Mison) ukazuje Abbie (Nicole Beharie) v knize vyobrazení Molocha, jedná se o obraz "The Great Red Dragon and the Woman Clothed in Sun" anglického malíře Williama Blakea. Stejný obraz měl velkou roli ve filmu Červený drak (2002). (p3tris)
  • Seriál se inspiroval povídkou "The Legend of Sleepy Hollow" od amerického spisovatele Washingtona Irwinga. Ta vyšla roku 1820 v povídkové sbírce "The Sketch Book". (Yardak)

Související novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Reklama

Reklama