Reklama

Reklama

Producent Guillermo del Toro a režisér Jorge R. Gutierrez uvádí strhující animovanou komedii s jedinečným vizuálním stylem. Mladík jménem Manolo, rozpolcený mezi očekáváním rodiny a touhou vlastního srdce, se vydává na velkolepé putování, aby se znovu setkal se svou skutečnou láskou a bránil svou rodnou vesnici. Tohle není obyčejná pohádka. Kniha života je nádherné a fantastické dobrodružství plné kouzel, hudby a legrace! (Bontonfilm)

(více)

Videa (23)

Trailer 1

Recenze (164)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak potenciál tam byl, v určitých chvílích mě to i bavilo a špatné to taky není. Škoda jen, že celá první polovina je jen prachobyčejný milostný trojúhelník a když už se v druhé polovině dostaneme do světa vzpomínaných, využívá to svůj potenciál snad jen 10 minut a pak to upadne do přeplácanosti. Vůbec celý ten film je úplně zbytečně přeplácaný a vlastně i nedomyšlený - SPOILER třeba když umře Manolův táta, což je sice "strašná sranda", když se objeví v té aréně, ale co se proboha stalo s těma dvěma dětma? Ten lupič/bandita je tam nechal v jeskyni? Protože po zbytek filmu se už neobjeví. KONEC SPOILERU A takových momentů by se tam dalo najít víc. Ani mi nesedlo, že celá zápletka je jen vyprávěný příběh pěti dětem (btw, byl to školní výlet, takže to byla nějaká soukromá škola, že mají ve třídě tak málo žáků? Málo děcek chtělo na výlet nebo co?) v muzeu, přičemž to tam ale nemá žádnou nepostradatelnou roli a celá Kniha života mohla být jen tím příběhem a nic by se nestalo. Ale aby to, že je to vlastně vyprávění dětem, nepůsobilo tak samoúčelně, tak se na konci dozvíme - bacha, velké překvapení! - že jim to nevyprávěla průvodkyně a uklízeč, ale La Muerte s Xibalbou! To tomu hned dodalo grády, že... Vlastně čím víc nad tím přemýšlím, tím míň se mi ten film líbí. A i když má místa, kde mě bavil docela dost, ve finále nemůžu dát víc, jak slabé tři hvězdy. A možná časem půjdu i níž. Ale zase je zajímavé vidět, kde se nejspíš inspirovali tvůrci Coco, protože některé scény a "zvraty" jsou nemlich to samé. Ale ruku na srdce, Coco je sice fajn, rozhodně je lepší než Kniha života, ale i tak se nejedná o nic extra. Sotva slabé 3* ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Mexický svátek mrtvých zní jako parádní námět na animák a la Tim Burton. Bohužel se nic takového nekoná. Kniha života cílí na děti, takže nabízí jednoduchoučký příběh o lásce a přijmutí sebe sama a blablabla... Dokonce ani občasné pomrknutí na dospělé se tu nekoná, takže pokud už nemáte mléčné zuby, tak se budete chvílemi nudit. Tenhle film bohužel nenabízí nic nového, jen recykluje stará témata. A to mě sakra mrzí, protože krásně naanimované prostředí a ten zmíněný svátek mrtvých sliboval mnohé. A ty písničky... budu hodná a řeknu, že jsou jen zapomenutelné. 50 % ()

Reklama

Franc1s 

všechny recenze uživatele

"Ta dnešní mládež, vlasy nahoru a žádná chuť po zabíjení." :D Od traileru jsem se nesmírně těšil a spokojenost! Jak od pojetí vizuálu, kdy každá postava byla tak divná, až jsem se tomu musel furt smát :), vtipům a hláškám, které bavily až do konce nebo samotné Knize života a propojení třech světů. Zbytečně se nic nenatahovalo, od začátku byla prdel, sice si dosti zpívalo, ale tady by to asi bez toho nešlo. Děcka, pouliční zpěváci, vojáci, a další - vždy chlamka. A finální bitka, za mě palec hore!! 8/10 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

I přes slabší technickou stránku to má dost unikátní animaci, zlehka připomínající Corpse Bride či další burtonovky. Příběh čerpající z mexické mytologie a obzvláště dne mrtvých zní také lákavě. Jenže je tu o pár let mladší a emocionálně mnohonásobně silnější Coco, se kterým Knihu života prostě nelze nesrovnávat. Zaujalo mě použití netypických songů (od Radiohead nebo třeba Mumford & Sons), které jsou ale upraveny tak, že tam překvapivě dost dobře zapadají. Co mi ale na celém zážitku nejvíce ubíralo bylo překotné nefilmové tempo a místy příšerná dětinská gagovitost, která v kombinaci s až nepřehledně přeplácanou stylizací způsobovala to, že jsem nestíhal, nedokázal se do postav naplno vžít... a prostě se celkem nudil. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak americky uřvané, bylo by to mnohem lepší. Ale na druhou stranu příběh z prostředí latinskoamerického (pouze mexického?) dne de la Muerte mě zaujal - jak se Xibalba vsadí s La Muertou o to, kdo bude vládnout v kterém posmrtném světě, to mě nadchlo. Možná i víc než Manolův příběh lásky samotný. Je to vlastně taková kreslená telenovela s krásnou Mariou a sympatickým Manolou v hlavních rolí. ()

Galerie (85)

Zajímavosti (5)

  • Na konci filmu povie Sviečkár (Candle man), ktorého nahovoril Ice Cube, vetu: "Today was a good day," čo je aj názov jednej z jeho piesní. (megajalec)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama