Reklama

Reklama

Penny Dreadful

(seriál)
  • USA Penny Dreadful
Trailer
USA / Velká Británie / Irsko, (2014–2016), 25 h 21 min (Minutáž: 47–60 min)

Tvůrci:

John Logan

Hrají:

Eva Green, Josh Hartnett, Timothy Dalton, Rory Kinnear, Billie Piper, Harry Treadaway, Reeve Carney, Helen McCrory, Danny Sapani, Alun Armstrong, Stephen Lord (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(27)

Výpravné seriálové zpracování původně hrůzostrašných povídek vydávaných v Londýně na začátku 19. století, jimž dal název fakt, že výtisk stál právě jednu penny. Týden co týden čekali dychtiví čtenáři převážně z řad chudiny na známé hororové postavy v podobě Frankensteina, Doriana Graye nebo hrdinů z románu Drákula. Všechny nestvůry jsou zasazeny do temného viktoriánského Londýna a kromě krásně strašidelného původního příběhu nabízí jejich seriálové zpracování i kvalitní dramatickou podívanou. (HBO Europe)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (370)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takhle by vypadala Liga Výjimečných, kdyby nebyla debilní. V první sérii máme grupu složenou ze staršího gentlemana-dobrodruha sira Malcolma, posedlého média Vannesy Ives, mladého Dr. Frankensteina a drsnýho pistolníka z Ameriky Ethana Hunta. Doprovází je vždy ještě sluha, Afričan s kudlama. Hlavní dějová linie je dost slabá a je o tom, že egyptskej megaupír unesl dceru sira Malcolma, Minu Harkerovou a oni se jí snaží najít. Spočívá to v tom, že vždycky jdou na tajemné místo, tam profackujou a zabijou desítky upírů a odejdou s nepořízenou. Mezitím mají vždy dlouhé porady, kde se hádají a každá postava navíc řeší svoje soukromé trable. Nejvíc mě asi bavily potíže emo frankensteinova monstra. Bylo mi ho fakt líto. A vůbec ty interakce mezi jednotlivými postavami jsou fajn. Nemají se zrovna v lásce a scénář se někdy nebojí jít až na dřeň. Takže - bacha spoiler - můžeme vidět, jak Evu Green mrdá neviditelnej ďábel (ano je tam na to sama, ale zahrála to hezky :D ) nebo vyprsknout smíchy, když vám dojde, že Josh Hartnett je vlastně teplej vlkodlak. I když kvalita dílů trochu kolísá, tak to vynahrazuje bombastické zpracování. Londýn vypadá lépe, než v hodně filmech. Opravdu z něj čiší, špína a ponurost a to se seriál nebojí servírovat i docela davové scény. Prachy jsou rozhodně vidět. A věc druhá je megasilná herecká sestava. Všichni zůčastnění hrají skvěle. Eva Green má samozřejmě nejvděčnější roli a může se tam ksichtit do aleluja. Hartnett hraje na kvalitní jistotu, ale třeba takový Dalton toho tvrdého britského lorda, bez soucitu hraje fakt parádně. A, pro mě neznámý, Rory Kinnear mi utkvěl možná nejvíc. Měl jsem díky němu Dr. Frankensteina rád, a žral jsem i ty jeho morální dilemata. Za první sérii dávám pěknejch 70% a druhou si rád pustím. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Temný viktoriánský Londýn a všechny jeho literární postavy hezky pohromadě. Mňam. Výběr herců byl opravdu podařený, Dorian byl k nakousnutí, moc se těším na jeho obraz. A konečně někde hraje hlavní ženskou postavu herečka, kterou se nesnaží prezentovat jako šestnáctiletou a dovolí jí sem tam nějakou tu vrásku. Mé stárnou já to opravu ocenilo. Snad jen toho vymýtání bylo na můj vkus hodně. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 90% - Čarokrásná braková historka si mě ukradla už svou premisou. Namíchat ve viktoriánském Londýně směs napětí, ikonických příběhů spjatých s tímto obdobím a dokonalých herců, kteří nejvíce září ve scénách, kdy by to divák nečekal - už to je nápad za milion. Přidat k tomu poutavé charaktery, které mě zajímají díl od dílu víc, je pak krokem k instantní trvalce a v kombinaci s Korzeniowského omamnou hudbou pak i k nadšení. Pavučina osudů kolem Vanessy, zapletená od samého začátku a divákovi odkrývaná s elegantní opatrností, nakonec do cíle propadne až překvapivě přímočarou cestou a snad jen to jediné ji drží krůček od absolutního hodnocení. Ani to ale nemění nic na tom, že si cestu do domu sira Malcolma vždycky najdu. 2. série - 100% - Umělecké dílo se vším všudy. Na první pohled působí jako nová verze předešlého, ale postupně řeže do emocí a životů hlavních hrdinů čím dál hlouběji, velkolepou výpravou unáší i do nejposlednějšího londýnského kouta a při dokonalých hereckých výkonech vyráží dech. Eva Green, Billie Piper nebo Rory Kinnear jsou brilantní ve všech polohách a nejen oni tak mažou hranice běžného seriálového zážitku. Druhý i třetí pohled totiž vnáší do divákova srdce tolik protichůdných pocitů, že ve mně budou doznívat ještě hodně dlouho. Boj za kus štěstí a snaha vstát po každé ráně, kterou vám osud a vlastní výjimečnost předurčí, jsou totiž stejně vyčerpávající a zničující v našem životě, i v tom, kde nás provázejí čarodějnice či nesmrtelní. 3. série - 100% - Brilantní dialogy, hudba, která bere za srdce každým tónem, herecké výkony na hranici dokonalosti a pocit, že tenhle seriál byl snad až příliš dobrý, aby mohl běžet dlouhé roky. Třetí série dění kolem slečny Ives je esencí všeho, co mám rád na Londýně koncem 19. století, rodokapsových vyprávěnkách i příbězích o věčné lásce. A jak jsem se původně k seriálu dostal téměř náhodou, ve výsledku je z něj moje milovaná věc a bez zaváhání i nejlepší seriál posledních let. Tenhle příběh byl psán krví i slzami a pár desítek minut po skončení finálového dílu vím, že ve mně bude žít napořád. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Stopy hrůzy z Londýna devatenáctého století s Evou Green v jedné z hlavních rolí - tvůrci nemohli na můj vkus a představy zamířit lépe. Já tu ženskou prostě žeru a to, co předvádí v Penny Dreadful, mi zkrátka bere dech. Chladná krása, vytřešetěný zrak, gesta... Skvěle jí sekunduje i Josh Hartnet a Timothy Dalton, naopak postava Viktora F. mě strašně iritovala. Všeználek a tvůrce, achjo. Útoky blondýn jsou moc fajn a - dobře jim tak, hell! Už aby bylo za rok a já si mohla začít pouštět mozkem druhou sérii. Aktualizováno 11.6.2015: Druhá série začala a já ani po čtvrtém dílu nejsem schopná se do toho nějak ponořit. Všechno je sice při starém, ale zdá se mi to celé zatím poněkud prázdné. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Na tento seroš jsem se tenkrát moc těšil a to se mi také krutě vymstilo! Dostal jsem totiž hnusně sprostou a vulgární ( asi to mělo být jako cool a dospělé Rko) Evu Zelenou a často šoustajícího Joshe Hartnetta s nějakou nakaženou kurvou. Tak jsem to 1.sezónou zabalil a šel si zpravit chuť, brilantním Sherlockem Holmesem 2009. I Crimson Peak je ve srovnání s tímto, Jana Eyrová z r.1943. ()

Galerie (978)

Zajímavosti (18)

  • Název Penny Dreadful je odvozen od názvu fiktivních příběhů, které byly vydávány v 19. století. Jednalo se o ponuré povídky o zločinu, okultismu a nadpřirozenu. (Perverz)
  • Seriál čerpá z více knižních předloh, zejména pak ze tří, a to "Frankenstein; or The Modern Prometheus" autorky Mary Shelleyové, "The Picture of Dorian Gray" od Oscara Wilda a "Dracula" od Brama Stokera. (Perverz)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Seriál Penny Dreadful se vrací

Seriál Penny Dreadful se vrací

04.11.2018

Po překvapivém zrušení před dvěma lety se populární seriál Penny Dreadful vrací zpátky k životu. Alespoň částečně. Stanice Showtime totiž oznámila chystaný spin-off s podtitulem Penny Dreadful: City… (více)

Eva Green znovu u Burtona

Eva Green znovu u Burtona

29.07.2014

Francouzská herečka Eva Green letos dráždí diváky hned v pěti projektech: V mysteriózním seriálu Penny Dreadful, v akčňáku 300: Vzestup říše, ve westernu Salvation, v dramatu White Bird in a Blizzard… (více)

Reklama

Reklama