Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 2

Recenze (190)

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Hustá mlha, půvabná krajiny Vysočiny, tvrdý akcent, kilty, dudy a zkrátka Skotsko jak jej známe a milujeme. První díl je lehce nezáživný, ale jeho těžkopádnost hravě vyváží další díly. Spousta lidí seriál označila za "červenou knihovnu", takže jsem opravdu čekala vyloženě kýčovitou romantiku. A byla jsem příjemně překvapená, protože seriál je protkaný příjemnou skotskou atmosférou a historií, svou roli zde má sex i akce a na nějaké to laškování přijde v podstatě až v sedmém díle. Baví mě sledovat rozpolcenou hlavní hrdinku, která chce na jednu stranu zpět do své doby a k manželovi, ale na druhou se zamilovala do nazrzlého sexy Skota (upřímně, při pohledu na něj bych na manžílka zapomněla do pěti minut). Po několika dílech mi nedá nepozastavit se nad tím, jak chtějí Claire všichni znásilňovat, ale rychle mi došlo, že v té době to tak pravděpodobně skutečně bylo. Jediná moje skutečná výtka směřuje ke znělce, která se podle mě příliš nevyvedla. Jinak jsem na výsost spokojená. MIMOCHODEM NÁMĚT JE OPĚT CELKEM ZCESTNÝ. ()

LuccinyFilmy 

všechny recenze uživatele

Vydržela jsem polovinu první série. Mám ráda Skotsko, historii, intriky, konflikty podmaněných národů s Angličany ai cestování v čase. Co mi na seriálu ale velmi a neomluvitelně vadilo byla nesnesitelná hlavní hrdinka, evidentní self-insert autorky, se kterým se na oplátku asi máme identifikovat, která celý příběh sráží na úroveň laciné fantazie o tom, jak jedna emancipovaná a extrémně svůdná a inteligentní žena propadne do minulosti, kde se z ní všichni rovněž můžou posrat. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nádhera kaledonské krajiny, gaelština, dudáci, barety, kilty.......prostě SKOTSKO a to mám rád. A k tomu cestování v čase a šmrncovní mladší vydání Cate Blanchett a řada dalších herců, kteří jsou se skotskou vrchovinou jakoby srostlí. Vím, že to je strašná, místy až moc pomalá, romanťárna, ale pro mě je prostě vše, co je spojené s modrou vlajkou a křížem svatého Ondřeje fascinující. 80% ()

Mafian 

všechny recenze uživatele

Genius Loci udeří jak palice, když konečně dojde k přenosu do 18. století, což pomáhá vykreslovat i poutavá hudba. Pár dílů je zpočátku velmi slušných, přestože červená knihovna z Cizinky sálá na všechny strany již od prvních minut první epizody. Možná to není špatně, seriál se tak, se svým zacílením na převážně ženské publikum, staví mimo jiných historických seriálů, které se svou spletí intrik, vražd a sexu mají vyšší ambice. Logika však pokulhává, příběh se nikam neposouvá a z obsazení zaujmou snad jen Graham McTavish a Tobias Menzies. Zapíchnuto po šestém dílu, na ty, co vyšly později už jsem se neodhodlal, jelikož zřejmě do cílovky nepatřím... ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nový historický seriál od Starz. Opět jde poznat, že je to od nich. Docela se mi to líbí. Caitriona Balfe je vážně okouzlující. ;) Hraje Claire Bechump, která se po konci 2. světové války vydá se svým manželem na dovolenou do Skotska. Tam se záhadným způsobem dostane do roku 1743 přímo mezi bojiště. Je odchycena skotskými rebely a vydává se s nimi na cestu. Protože je zdravotní sestra, uplatní své dovednosti. Občas dochází k docela vtipným scénám, kdy muži neví, co je to například dezinfekce. Je to podle světového bestselleru, tak jsem zvědavý. Máme se ještě na co těšit. Jinak taky musím pochválit nádhernou skotskou přírodu. :) Občas se tu i mluví skotsky. Je to docela zvláštní jazyk. Jinak je to opravdu hodně zajímavé nahlédnutí do života tehdejších prostých lidí, jejich zvyků s kultury. Claire se dostane do mnoha nepříjemných situací. Claire a Jamie se opět dostávají do problémů a kapitán Jack Randall jim neustále dělá problémy. Finále končí trochu otevřeně. Spoiler: 2. série se přesouvá do Francie, kde bude pokračovat plánování Jakobínského povstání. Dostaneme se i do děje během postrání a bojů. Končí to dost překvapivě a objevuje se tam i jejich dcera Briana. 3. série nás přivádí opět do Skotska za Jamiem a do Ameriky za Claire a Frankem. Opět se stane spousta věcí a Claire se potká s Jamiem. Nakonec se dostanou až do Karibiku, kde děj končí. 4. série se celá odehrává v Americe a zaměřuje se hlavně na Rogera a Briannu, kteří si k sobě nakonec přes všechny překážky najdou cestu. "Nejsem kojná sestra!" :D ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • U této epizody je poprvé v seriálu příběh vyprávěn z perspektivy někoho jiného – ne Claire, ale Jaimeho (Sam Heughan). Cílem scénáristů bylo jednak rozšířit rámec vypravování, ale také dát herečce Caitrioně Balfe pauzu, neboť doposud byla v každé scéně. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Až do této epizody byly scénáře psány pouze z pohledu hlavní ženské hrdinky. Protože nebylo možné opustit najednou její zorný úhel, scenáristka Anne Kenny vyřešila situaci Jaimeho vyprávěním o svatebních přípravách. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2) (PenelopaW)
  • Titulní píseň „The Skye Boat Song“ pro 7. sérii nazpívala Sinéad O'Connor. Představila ji začátkem února 2023. Byla to poslední nahrávka, kterou zveřejnila před svou smrtí. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama