Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 978)

movie 

všechny recenze uživatele

MARŤAN je asi nejmíň osobytý film Ridleyho Scotta. Vlažná dokumentární příručka "Jak přežít na Marsu", víceméně bez dramatu i emocí. Film sleduje pouze technickou linku příběhu a úplně pouští bokem téměř jakoukoliv psychologii hlavní a víceméně jediné postavy. V tomhle ohledu je rozhodně zajímavější třeba MOON, který se psychologií osamělého člověka ve vesmíru zabývá. Z moderních populárně/vědeckých vesmírných filmů mi INTERSTELLAR rozhodně příjde "chytřejší", GRAVITACE "akčnější" a MOON (anebo třeba Soderberghův SOLARIS) "psychologičtější". MARŤAN jmenované filmy bohužel v ničem nedohání, ale Scottovi ten komerční úspěch přeji. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Takovej ten film, kterej stačí vidět jednou. Úplně mi nesedl odlehčený styl, jakože přežívat sám na Marsu je vlastně prdel a o nic nejde. Přišlo mi, že třeba Tom Hanks v Trosečníkovi na tom byl milionkrát hůř, a to byl na ostrově se spoustou jídla a vody. Naštěstí je Matt Damon dobrej a scény s ním mě bavily. U zbytku jsem se ale docela vařil a fakt už mě pak iritovalo neustálé opakování situace á la "Stihneme to za 10 dní, a přes to nejede vlak. Dříve to zkrátka NELZE." Pak se něco posere, přijde šéfik a řekne, ale jó to dáte. A zbytek "Nojó vždyť to vlastně půjde za tři dny." A takhle to tam je furt dokola. Bohužel mi byla docela nesympatická i ta posádka. Přišlo mi, že scény s ní moc nefungují a všichni její členové mi byli super u prdele. A celkově mi tam prostě chyběla nějaká koulervoucí scéna. Něco kvůli čemu bych si ten film zapamatoval v pozitivním smyslu a ne jen díky hyperpodbízivé vložce s Číňany, protože odtamtud teď zrovna tečou hromady peněz. Nemůžu si pomoct, ale všechny ty dobré vesmírné filmy mi prostě přišly lepší. Dokonce i Prometheus. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Perfektní režie, vtipné vsuvky, vynikající casting a Ridley Scott opět slaví trefu do černého (nebo červeného?) ve sci-fi žánru. Někdy si říkám, jaká je škoda, že podobné filmy netočil mnohem víc a věnoval čas dílům jako Konzultant nebo Švindlíři. Martaň je skoro až rodinně univerzální film, který svým nádechem pozitivna i na pozadí něčeho poměrně tragického (opuštěný kosmonaut daleko od domova) působí velice pozitivně a film je jak stvořený pro potěchu oka i duše. Bohužel právě ten vtip a určitý nadhled nad vším tím osudem způsobuje, že se vytrácí osudovost a já osobně jsem nebyl ani v závěru stržen vysloveně na kolena... Čisté 4*, otázkou je, na kolik bude chuť se na Mars vracet:-). ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Překvapivě celkem zábavná 134-minutová reklama na stříbrnou lepící pásku. Akorát mi trochu vadí, jak úplně všechno, co se v posledních letech natáčí, musí bejt strašně rasově a genderově vyvážený. Postava velitelky, která poslouchá Glorii Gaynor, Donnu Summer a podobný disco vykopávky, je nesympatická na první pohled. Radši bych snad zůstal na tom Marsu, než s ní trávit dalších asi 500 dní při návratu na Zem. A těm negrům, co organizujou záchrannou akci, bych věřil spíš to, že někde v central parku kradou ajfouny, aby měli na crack. Jinak díky tomu ujetýmu disco soundtracku jsem měl pocit, že se film nebere nijak moc vážně, takže jsem překousnul i to mimózní finále. S vypnutym mozkem a několika promilema alkoholu v krvi je to tak za 60%. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Ve 2001: A Space Odyssey a Interstellar jsem se dotkl hvězd a proplouval v čase, ve Vetřelci mě pronásledoval slizký xenomorf ve vražedném úmyslu s nulovou šanci na přežití, v The Martian se neprobouzí po desítkách let Ripleyová ve stázové komoře, ale přichází Astronaut Mark Watney a já se dotkl rudého písku na Marse a stále mě dusí atmosféra Vesmíru. Scottova geniální atmosféra, technická práce od 1982 se stává v dnešním Hollywoodu nádechem k návratu ke starším klasikám. Matt Damon žije v kůži Marka Watneye. Fascinuje mě Vesmír a jeho nekonečnost, cesta v něm, myšlenky času a prostoru. The Martian je další vysněný snímek od 2001: A Space Odyssey a Interstellar. ____ V roce 2017 jsem v očekávání. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Mise Áres 3 byla pojmenována po řeckém bohu války Áreovi, jehož římským ekvivalentem je bůh Mars. Kosmická loď Hermes byla pojmenována po řeckém poslu bohů Hermovi. (Barghest)
  • Na začiatku filmu je Sol 18, pričom v knihe to bol Sol 6. (Wargoo)
  • Pád vědce, jenž přijde na možnost obletu kolem Země, při zvednutí ze židle nebyl plánován. Stalo se to omylem, ale bylo to ponecháno ve filmu. (johnnymay)

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

Drew Goddard natočí X-Force s Deadpoolem

08.09.2017

Jak určitě víte, kolem Deadpoola se začíná budovat malý filmový vesmír. Kromě druhého (a třetího) dílu totiž dostaneme i týmovku X-Force, která bude drsnější protiváhou slavných X-Menů. Vzhledem k… (více)

Reklama

Reklama