Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na trámu podkrovního bytu je nalezena oběšená dívka, v době smrti sotva patnáctiletá. Pitva odhalí stopy po nedávném mnohačetném sexuálním styku, a kromě toho vyloučí sebevraždu, dívce totiž někdo do oprátky pomohl. Během rekonstrukce na místě činu policie zachytí fotografa, jenž ze střechy protějšího domu svým objektivem zachytil možná poslední okamžiky života nešťastnice. Chlapec, který je na fotografiích identifikován, však podle všeho nebyl jediným dívčiným milencem, a kromě toho má na dobu vraždy dokonalé alibi. Inspektor Silvestri a prokurátorka Vittoria Stori jen nesnadno rozkrývají indicie spletitého případu - zmasakrované tělo v kufru auta, magnetofonové nahrávky schůzek klientů s nezletilými prostitutkami, šíleného muže na motorce vraždícího řeznickým sekáčkem… (dopitak)

(více)

Recenze (30)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Docela efektní thriller (giallo) s některými opravdu hrozivými scénami (které byly místy opravdu dost brutální a krvavé), zde ještě navíc v kombinaci z dalším specifickým taliánským subžánrem, poliziesco. O akci tu opravdu není nouze (památná je např. pronásledovací scéna). Film je tedy vším možným, nejen klasickým šablonovitým giallem, ale proč ne. Tajemný, do černé kůže oděný motorkář-zabiják se sekáčkem na maso, sympatický inspektor Claudio Cassinelli, pěkná napínavá scéna v suterénu garáží. Něco podobného jsme mohli vidět i v jiných známých giallo filmech, třeba od Martina, ale hlavně co mě na tomto filmu neuvěřitelně bralo, to byl vskutku nádherný, jemný, podmanivý a vcelku snadno zapamatovatelný Ciprianiho hudební doprovod (opravdová lahůdka). Zápory: Menší role pro Adorfa (škoda), finále mohlo být přece jen lépe propracovanější a ne tak urychlené, magnetofonové nahrávky mě taky moc nebraly, nicméně film byl opravdu napínavý a silný i třeba po vizuální stránce. Režisér Dallamano (já mu říkám Dalamánek) dříve působil jako kameraman a spolupracoval třeba i se Sergiem Leonem na jeho dvou prvních spaghetti westernech. Zde, ve svém druhém giallu (první "Cosa avete fatto a Solange?" bylo docela podobné), mě opět nezklamal, doporučeno nejen všem fandům. Komentář zde jako třetí v pořadí. Podobné filmy : "Cosa avete fatto a Solange?" a "Enigma rosso" (oba dva filmy společně s tímto, tvoří známou schoolgirl giallo trilogii) ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Mix gialla a poliziotteschi, kde ani jeden ze subžánrů nehraje první housle. Začátek s oběšenou figurínou mne trochu vyděsil, a to jsem z italských filmů zvyklý na ledacos, výjimkou není ani dýchání mrtvých obětí.  Naštěstí tenhle  úlet byl vlastně jedinou výjimkou v jinak co do  brutality mírně nadprůměrného snímku, jemuž na naléhavosti přidává i hnusné téma zneužívání mladistvých. Nechybí ani tradiční výpověď o prohnilosti státní moci.  Několik podivností mi však trochu kazilo zážitek.  Mezi inspektorem Silvestrim a prokurátorkou Storiovou se zdá, že zajiskří, ale tuhle divácky vděčnou linku nechá Dallamano nakonec naprosto stranou a krásné Giovanny Ralli se nedočkáme ani v nedbalkách. Útoky maskovaného vraha mají až zvláštní komický nádech, možná je to jeho postavou nebo pohybovými kreacemi, ale připadal jsem si jak na baletu. Kolísavé napětí a ne zrovna dokonalá atmosféra, u Italů jsem trošku namlsaný jiných forem.... ()

Reklama

giallo 

všechny recenze uživatele

Tvrdé, akční, rychlé a především nekompromisní giallo se ukrývá v La Polizia chiede aiuto. Že i takové může být giallo? Inu v Dallamově podání může, když se krásně spojí italským akčním thrillerem, tzv. poliziescem. Film je prostředním bodem "giallo school girl trilogy", do které dále patří Cosa avete fatto a Solange? (režie Dallamano) a Enigma rosso (scénář Dallamano). Tvůrci tak diváka opět zavádí mezi mladé školní dívky, které jsou tentokrát znásilňovány a mučeny. Když celá kauza začíná vyplouvat na povrch oběšením jedné z nich, na scénu je povolán maskovaný zabiják, který musí uklidit všechny stopy. Proti němu stojí dvojce ostřílených vyšetřovatelů a nejem ji půjde o život....Jak už bylo zmíněno v úvodu mého komentáře, tohle giallo je velmi odlišné od jiných. Je velmi akční, obsahuje spostu brutálních scén (naháněčka v garážích je památná) a poctivých honiček. Tempo vyprávění příběhu je velmi rychlé a podporované Ciprianiho úderným doprovodem. Tvůrcům tak vzhledem k délce filmu nezbývá moc času na vykreslování atmosféry, jak je u gialla zvykem. To ale nemusí být pro každého mínusem. Škoda jen slabšího finále, jinak jde ale o výborný film své doby, který znamenal malou revoluci v žánru (jasná inspirace pro Morte sospetta di una minorenne nebo A tutte le auto della polizia a mnoho dalších). ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

La Polizia chiede aiuto je spíše klasickým thrillerem, detektivkou, jen s letmou příměsí gialla. Bravurně balancuje na ostří právě mezi "obyčejným" krimi thrillerem a drsnějším giallem. Vraha ani ne patnáctileté těhotné dívky, kterou najdou nahou oběšenou v podkrovním bytě se spermatem ve všech hlavních tělesných otvorech, zde nehledá ani spisovatel, ani novinář nebo fotograf, ale klasický vyšetřovací tým policie společně s mladou prokurátorkou. Stopy je přivedou až ke skupině nezletilých prostitutek pro vybranou klientelu, sahající hodně vysoko. O giallo se film otírá hlavně když dojde na krev a maso. Pobíhá tu totiž motocyklista se sekáčkem na maso a některé oběti musí v márnici skládat jako skládačku. Film je spíše dobovým kriminalistickým výkřikem, kterých se v té době točilo hodně, reflektujícím neutěšenou situaci společnosti (závěrečný text o ztracené mládeži). Když to hodně přeženu, představte si Drsného Harryho se zohavenými mrtvolami, nahotou, odsekávanými končetinami a nějakým tím litříkem krve. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Rychlé poliziottesco s příměsí gialla. Když film poprvé zpomalil, aby získal tu správnou giallo atmosféru, bylo to trochu zvláštní, ale jinak to bylo provedeno moc dobře. Hlavní představitelé jsou skvělí, Ciprianiho hudba je sice z polovičky vypůjčena ze starších filmů, ale nevadí to, a závěr je pěkně hořký a ukáže, co vlastně tady má význam. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama