Reklama

Reklama

Lion

  • Česko Nejdelší cesta domů (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pětiletý indický chlapec Saroo se ztratí ve vlaku, který ho odveze tisíce kilometrů od jeho domova a rodiny. Ocitne se v ulicích Kalkaty, kde se musí naučit sám a opuštěný přežít. Po strastiplné a nebezpečné cestě se na něj usměje štěstí a adoptuje si ho manželský pár z Austrálie. O pětadvacet let později, vyzbrojen jen hrstkou nejasných vzpomínek, neochvějným odhodláním a revoluční technologií Google Earth, se vydává na dlouhou cestu za svou ztracenou rodinou v daleké Indii. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (259)

novoten 

všechny recenze uživatele

V rovině jednostranného cílení na litování osiřelých či opuštěných indických dětí jsem si příliš jistý nebyl, ale když s přibývajícími minutami přibudou i motivy, je to hned jiná písnička. Sarú totiž kromě rodiny a odpovědí na otázky hledá i sám sebe a v podání vyzrálého Patela mu tuto polohu věřím do poslední minuty. V kombinaci s doceněným dramatickým comebackem Nicole Kidman se z letošního akademického otloukánka stává překvapivě ambiciózní kousek, snadno překonávající některé příliš okatě zaměřené favority. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Lion je takovým mixem Milionáře z chatrče (možná i protože hlavní postavu v její starší verzi hraje stejný herec) a Lovce draků. Famózní příběh o indickém chlapci, který se nešťastnou náhodou natolik ztratil, až se mu podařilo dostat do samotné Austrálie (Ne, nepřeplaval.) První polovina, kdy sledujeme hlavního chlapce se potácet z jedné bídné situace ke druhé, je skvělá. Film to (zatím) nepřehání s patosem, plus interakce chlapce s dospělým a ne příliš ochotným světem mají svou kvalitu. S druhou polovinou přijdou mnohem zásadnější problémy, především protože se film začne strašně táhnout. Ale jakože fakt strašně. V rámci toho možná pak samotný dojemný závěr není tak působivý jak asi tvůrci původně plánovali. Docela škoda, protože film měl se svou první půlkou opravdu našlápnuto k výjimečné podívané. V rámci toho se ale i tak jedná o kvalitní a hezký film, který si tu tehdejší oscarovou nominaci určitě (částečně) zasloužil. Slabší 4* ()

Reklama

TomX2 

všechny recenze uživatele

Pekný film o živote malého chlapca z Ganesh Talai, ktorý si to nešťastnou náhodou namieri do Austrálie, kde aj uplynulou dobou vyrastie. Jeho príbeh ma dojal a po závere som odišiel aj s malou slzou v oku. Jeden zápor tu ale je: Prílišná zdĺhavosť. Film bol síce nádherne natočený a výborne zahratý, no prvá hodina bola príliš zdĺhavá a nudná, vďaka čomu sa film stáva "len" silne nadpriemernou záležitosťou. Kvôli poslednej, dojemnej polhodine tomu predsa dám 4*. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Emotivní ždímačka, která z mého hlediska nezapůsobila. V dnešním světě je hlavní hrdina uprchlík a ač si žije jako prase v žitě, protože ho adoptuje Nicola Kidmanů, stále mu něco chybí. Má rodinu, která ho vychová, krásnou přítelkyni a dobrý job, ale pořád mu něco chybí. V lepším případě ho dožene zvědavost a chuť se vrátit do bordelu, kde žil. Nebo druhá možnost, agrese a odpálí pár lidí v novém světě za odměnu, že se o něj dobře starají. Náš hrdina je naštěstí dobrák a nic špatného nehrozí. Kdo ale ví, co by udělal jeho nevlastní brácha? Ten projevoval možnost číslo dvě a tudíž v sobě měl potenciál na zábavnější snímek. Tohle čistokrevné drama, které si hraje na srdcervoucí u mě neuspělo. Na závěr hrdina nalezne svou matku, téměř ve stejném hadru jako před x lety. Obličej má po těch letech seschlý a tak si kladu otázku, jak jí poznal? No jo, dobrý textil nikdy nezklame a máme tu happy end! 2/10 = 28% ()

Khalesi 

všechny recenze uživatele

Verím tomu čo som práve videla a neverím tým cynickým komentárom a bodovaniu. Ako veľmi sme už zhýčkaný a rozmaznaný touto chorou civilizáciou, že už nenájdeme ani trochu súcitu a pochopenia a viery v dobré konce. Samozrejme, že si títo chytráci, hodnotiaci za tri a menej, nedokážu nič podobného predstaviť, žijúci vo svojom sterilnom, umelom svete medzi štyrmi stenami, počítačmi, svojimi kinami, reštauráciami s rýchlym občerstvením, školami a barmi. Možno si všetci tí veľkí odborníci na životnú realitu o mne budú myslieť, že som naivná husička, ale ja verím tomu čo som videla a zanechalo to vo mne veľmi hlboký dojem. Rozhodne a jednoznačne jeden z najlepších filmov o ľudskom osude a taktiež jeden z najkrutejších a zároveň s najlepším koncom. Prosím viac takýchto a menej amerických sračiek o nepremožiteľných agentoch FBI, alebo teeneagerovských upírskych zlátanín a podobne... Absolútne vynikajúci detský herec a prvá tretina neskutočne emotívna a taktiež aj záver. Videla som už toľko nezmyslov, že ten rozdiel poznám a preto tento film vrelo doporučujem! ()

Galerie (112)

Zajímavosti (21)

  • Príbehu Saroo Brierleyho sa venovali v televíznej relácii 60 Minutes Special a tiež sa objavil v reklame na Googli, propagujúcej funkciu Google Earth. (Da_reba)
  • Dev Patel (Saroo) sa o scenári vyjadril ako o najlepšom, aký kedy čítal. (Astonko)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo na mnohých miestach v Indii, juhoaustrálskej Tasmánii, ale aj priamo v austrálskom Melbourne. (MikaelSVK)

Související novinky

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama