Reklama

Reklama

Jimmy Markum a Sean Devine se jako kluci stali svědky únosu kamaráda Davea Boylea, kterého za bílého dne unesla dvojice pedofilů, vydávající se za policisty. Chlapci se tehdy podařilo po čtyřech dnech útrap a znásilňování uprchnout, prožité trauma ho však poznamenalo na celý život. Dnes žije s manželkou Celeste a synkem Michaelem, o něhož se láskyplně stará. Stále se přátelí se Seanem, detektivem v oddělení vražd, i Jimmym, který si odseděl dva roky za loupež a nyní vede malý obchod. Jedné noci se Dave vrátí domů rozrušený a zakrvácený a tvrdí, že byl přepaden. Další den upozorní chlapecký hlas policii na podezřelé auto, v jehož blízkosti je nalezena zavražděná Katie, Jimmyho devatenáctiletá dcera z prvního manželství. Přísahá, že vraha najde dřív než policie a pomstí se. Zatímco Sean a jeho parťák Whitey Powers zahájí vyšetřování, Jimmy pátrá s pomocí přátel z podsvětí. Zjistí, že se dívka chystala utéci s přítelem Brendanem a že mezi rodinami vládla nevraživost. Jedním z hlavních podezřelých se překvapivě stává také Dave. Zdá se, že podivínský muž skutečně něco tají, policisté však nemají dostatek důkazů. Nemá je ani Jimmy. I když je nalezena vražedná zbraň a pátrání nabere jasný směr, tragédii, která osudově zasáhne do přátelství Seana, Jimmyho a Davea, už zřejmě nic nezabrání. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (858)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Netuším, jestli je chyba už na straně Lehanea nebo až Briana Helgelanda, který není schopen napsat alespoň trošku smysluplný a působivý dialog či dějovou linku (jeho práce v posledních letech budiž důkazem), ale tak otřesnou parodii na o několik let starší Spáče jsem nečekal ani v těch nejčernějších snech. Konání postav odporuje logice, Eastwoodovi je snad úplně jedno, co se na place děje a po otřesném vyústění celého již tak hloupého příběhu by člověk nejraději začal mlátit hlavou o zeď s tím, že toto snad byly ty nejvíce promrhané dvě hodiny v životě. Tváří se to sice jako strašně chytré dílo o střední třídě, ale ve skutečnosti se pouze jedná o stokrát přežvýkané téma, z kterého pro tento film zbyl už jen flusanec na betonovém chodníku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Temné, pomalé, záludné, veľmi dospelé... možno až príliš. Niektorí TAJOMNEJ RIEKE vyčítajú prehnanú strojenosť a akademickosť. Ja som váhal medzi 80% (krutý, atmosférický, vyčerpávajúci a famózne nejednoznačný príbeh pre dospelého diváka) a 60% (hystéria... ktorá však k tak silnej téme patrí, či sa nám to páči alebo nie). Faktom je, že Clint Eastwood nakrútil zrelý a pôsobivý film, ktorý kladie znepokojivé otázky a nebojí sa použiť špičkových hercov (Bacon, Fishburne, Robbins, Penn) v tragickom príbehu, plnom škaredých vecí (pedofília, vraždy). Vôbec - scenár je odvážny, vyberá sa do miest, na ktoré zbabelí filmári len poškuľujú (otcovia pochovávajú svoje deti, z kladných postáv sa stávajú mafiáni). Klamstvá a potlačované spomienky naše každodenné daj nám dnes. ()

Reklama

Faidra 

všechny recenze uživatele

Plyne příběh, plyne, jako líná řeka v širokém řečišti uprostřed velkoměsta. Stačí se ovšem maličko ponořit pod hladinu, aby člověk shledal, že klid je to klamný. Zápletkou, atmosférou a gradací příběhu ve stylu antické tragédie mi to hodně připomnělo můj oblíbený film Spáči, zde navíc obohacený o vyzrálou režii a tlumenou hudbu Clinta Eastwooda. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Zatímco americká kritika zpívá alelujá, ta česká zívá nudou. Komu věřit? Podle mě spíš americkým roztleskávačům než tuzemským studeným čumákům - film má pěknou atmosféru, postavy jsou syrové a věrohodné, a finále se vymyká standardům klasické americké morality. Ale ty upíří metafory jsou opravdu k smíchu... ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Další z ranku filmů, které si člověk upírá tak dlouho, až ho nakonec nemají čím překvapit, protože mezitím viděl desítky obdobných variací na to samé. Vynikající Eastwood, Lehaneova předloha, i trojice Penn/Robbins/Bacon, ale když člověk jenom na základě obsazení vedlejší role uhodne v desáté minutě, co se stalo, tak je ten zážitek prostě slabší. Před dvaceti lety by mi to nejspíš urvalo srdce, teď se holt musím spokojit se solidní osmičkou. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (33)

  • Tvůrci filmu požádali autora knižní předlohy Dennise Lehana, aby se vyjádřil, pokud bude mít nějaké připomínky ke scénáři. (ClintEastwood)

Související novinky

DiCaprio a král současného thrilleru

DiCaprio a král současného thrilleru

24.05.2013

Dennis Lehane je jeden z mála spisovatelů, kteří se nemůžou stěžovat na filmové adaptace svých knih. Filmy jako Sbohem, baby, Tajemná řeka nebo Prokletý ostrov byly úspěšné komerčně i u kritiků.… (více)

Affleck vytasí prohibici a samopaly

Affleck vytasí prohibici a samopaly

13.01.2013

Sice nebyl nominován na Oscara za režii, ale nemusí smutnit, my stejně víme, že za kamerou je na svém místě. Jaký bude jeho další projekt? Po nedávném odstoupení z hlavní role v krimi-romanci Focus … (více)

Leo a Marty si obstarali ostrov

Leo a Marty si obstarali ostrov

25.10.2007

Předevčírem jsme psali o honbě Hollywoodu za dalšími komiksy Stevea Nilese, odpovědného za předlohu pro víkendovou americkou jedničku 30 dní dlouhá noc. Něco podobného se strhlo i kolem kriminálky… (více)

Reklama

Reklama