Reklama

Reklama

Takoví normální vozíčkáři

  • Maďarsko Tiszta szívvel (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dvacetiletý vozíčkář Zoli se spolu se svým tělesně postiženým kamarádem spojí s bývalým hasičem, který je také upoutaný na invalidní vozík, a dají se do služeb mafie, coby gang nájemných vrahů. Jak už to však v životě bývá, skutečnost je o něco prozaičtější... Maďarský režisér Attila Till v této originální, akcí nabité komedii obratně prolíná realitu s fantazií a přináší nenásilným způsobem vhled do životů hrdinů, žijících na okraji společnosti a toužících po věcech, jež jsou pro lidi bez postižení samozřejmostí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (56)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Provaz je příjemnější! '' ------ Takoví normální vozíčkáři jsou spíše dramatem než komedií a pokud tak černou jak pohřební prapor. Hned od první minuty jsem si říkal, že ti Maďaří jsou šílenci když natočili takovýto film. Film klouzající hned od prvopočátku na hraně absurdna, ale naprosto uvěřitelným způsobem. Film u jehož 103 minut si divák nutně uvědomí jakou má kliku, když jej nic nebolí. Jakou má naprostou kliku, že naprosto běžné překážky jako je schod či pouhý kopeček vůbec nevnímá, protože nemusí. Pro tělesně postižené je však často jeden obyčejný schod nepřekonatelnou překážkou srovnatelnou nám třeba se závorou a kopeček je pak přímo Evrestem... Jste-li upoutáni na invalidní vozík, vnímáte svět zkrátka jinak a moc dobře víte co vše vám komplikuje pohyb a tudíž život. Udělat tedy z těchto lidí partu gangsterů se mi zdálo skutečně extrémní. Přiblblá ultrakorektnost dnešního světa už i na mne zřejmě lehce vztáhla pracky. Jenže film je natočen tak jinak a tak přirozeně, že za chvilku tu imobilitu úplně přestanete vnímat a uvědomíte si ji jen ve vyhrocených situacích. Ačkolv mi trio ,,gangsterů'' přišlo velmi sympatické, nějak mi něco říkalo, že film bude mít zajímavý zvrat. A měl. A za to dávám tu pátou hvězdu. Moc se mi líbily herecké výkony hlavní trojky a skvěle vybranej byl i srbský mafián z jehož bezcitnosti a prázdných očí šla opravdická hrůza. Skvělý byl i český dabing, krom pana Zahálky exceloval i Cina. Tohle je zkrátka gangsterka fakt točená jinak a čím dál víc nad ní přemýšlím, tím více se mi to líbilo. Dávám tedy za 5 stříknutí voňavky Old Spice (co kdyby šla kolem nějaká kočka). .-) * * * * * ()

juta 

všechny recenze uživatele

Jestli se takhle chovají normální vozíčkáři, tak to si na ně začnu dávat velký pozor. :D Na jednu stranu bylo těžké si zvyknout na hlavní postavy díky svým různým postižením, protože bylo obtížné si je představit v páchání nekalých činností, ale evidentně to možný je. :D Aspoň to mohlo být vtipnější. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Magyarská kinematografie mě opět nezklamala. Díky maďarským tvůrcům se mi potvrdilo to, co už dlouho vím- my mrzáci jsme děsně nebezpeční. Sice jsem netušil, že by mohli být někteří z galuskami vybavených kolegů schopni téměř stejných výkonů jako postava Toma Cruise v Mission: Impossible, ale alespoň si budu hlídat slovník, až za mnou zase jednou v ostře zalomené nemocniční chodbě zahvízdají gumy rozjetého invalidního vozíku. ()

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Určite väčšina z vás sa bavila a roztopila ako sviečka pri Intouchables. Maďari zobrali tento koncept o kus ďalej a rozhodli sa príbeh vozíčkarov zasadiť do drsného prostredia srbských a maďarských gangstrov. Nekorektná čierna komédia, ktorá na konci pohladí aj to srdiečko. S dvoma pivami a pár poldecákmi je to skvelá zábava na večer. Síce dramatické linky o láske a otcovste nefungujú úplne dobre, ale ako náhle sa náš hitman so svojimi dvoma pomocníkmi vydáva na ďalšiu misiu, nebude núdza o nekoretnú zábavu. Scéna na rybačke TOP!!! 7/10 ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Hrozně mě bavil ten postižák bez vozíčku (Ádám Fekete), fakt výbornej týpek. Jen škoda, že si na diskusi do sálu nepřines ten deodorant ve spreji a nepředved svoje číslo naživo. Taky jsem si vzpomněl na Hasta la vista a podle mě jsou Takoví normální vozíčkáři o kus lepší, je tu víc akce a míň takovejch těch hořkejch momentů. Ale ne že by tam vůbec nebyly emotivní scény (např. narušená svatba od ex), navíc často podepřený údernym soundtrackem. Stopáž je v pohodě, to se jednomu ani nestačí zkroutit záda jako Zolimu. Pointa úplně zahřeje u srdíčka. Celkovej hendikep filmu je tak maximálně 10%, takže ve výsledku parádních (90%) ()

Galerie (84)

Zajímavosti (1)

  • Režiséra k natočení snímku inspirovala osobní zkušenost z dobrovolnické práce s postiženými. (Zdroj: MFF KV)

Související novinky

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

Nelítejte za filmem, zůstaňte v Praze!

23.10.2016

3 kinosály, 4 země, 5 workshopů, 5 dní, 18 hostů, 40 filmů. MFF 3Kino – Praha 2016 proběhne ve dnech 2. až 6. listopadu ve dvou sálech kina Atlas, ale nově i v kině Evald. Festival se i letos… (více)

51. MFF Karlovy Vary

51. MFF Karlovy Vary

09.07.2016

51. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech před chvílí vyhlásil vítěze cen. A tak nezbývá než se ohlednout za již proběhnutým festivalem, který navštívilo přes 13 tisíc… (více)

Reklama

Reklama