Reklama

Reklama

Kdybyste si chtěli Christine (Saoirse Ronan) jednoduše zaškatulkovat, zařadili byste ji mezi rebelky. Není nijak zvlášť hezká a obličej plný akné maskuje růžovými vlasy. Není nijak zvlášť chytrá a tenhle deficit vyrovnává tvrzením, že má umělecké sklony. Asi nejzajímavější je na ní to, že coby symbol vzdoru odmítá své křestní jméno, sama si říká Lady Bird a chce, aby ji tak oslovovali i všichni ostatní. Když se s ní setkáme poprvé, absolvujeme její brutální hádku s matkou, po které naštvaně vystoupí z auta. Jedoucího. A přitom je tahle věčně nabručená holka se zlomenou rukou (následek výše uvedeného incidentu) ve skutečnosti citlivá duše, která by se jen chtěla správně zamilovat a najít smysl života, a je jen nervózní z toho, že se jí ani jedno zatím příliš nedaří. (CinemArt)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (332)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nepochopil som nomináciu tohto filmu na oscara a to nebola jediná tohto roku nad ktorou som nechápavo krútil hlavou. S. Ronanová hraje skvelo a s prehľadom, ale tento film o mladej rebelke je tak nevyužitý, až je to do plaču. Hádka s mamou, nezhody v rodine, to celkom šlo, ale postupne je film čoraz prázdnejší a nudnejší a po záverečných titulkoch ani neviete o čom to vlastne bolo. Iba priemer na jedno pozretie. 60%. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Kolem Lady Bird se udělal obrovský hype díky tomu, že se stal nejlépe hodnoceným filmem historie, já obvykle bývám k podobným výkřikům skeptická a Lady Bird rozhodně není nejlepší film, jaký jsem kdy viděla, on vlastně ani není nějak extra výjimečný. Je to takový ten výborný malý nezávislý film o dospívání, který se objevuje skoro každý rok. Pokud budete od filmu čekat něco nadpozemského, patrně budete zklamaní. Ve filmu se příliš nedramatizuje, jede si svým tempem od začátku do konce, ale s obrovskou lehkostí a přirozeností. Po většinu filmu jsem si říkala, že tohle je film na solidní 4*, jenže pak přišel takový ten moment, kdy se mi film nějakým způsobem zaryl pod kůži a já se v závěru uviděla v hlavní hrdince. Saoirse Ronan je úžasná a tipuji, že Lady Bird si odnese oscara za nejlepší scénář. ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pro někoho možná nepříliš zajímavé, pro mě naopak civilním způsobem krásný film, který přesně vystihuje náladu dospívání a vztahy s vrstevníky a rodinou (především vztah matka-dcera). Něco na filmech Grety Gerwig zkrátka dokáže okouzlit. Začínám si říkat, že tato mladá scénáristka a režisérka má pro tento typ tvorby cit. Stejně silný dojem na mě totiž udělaly její Malé ženy. A z filmu o filmu jde navíc vidět, že umí citlivě pracovat s herci a to také udělá hodně. Nepochybně má smysl i pro vhodné herecké obsazení, protože hercům tyto role padnou jako ulité a působí v nich velmi přirozeně. Právě přirozenost a delikátnost, s jakými jsou ve filmu vyobrazeny vztahy a emoce, mi je osobně velmi blízká, a věřím, že empatičtěji zaměření diváci si rozhodně přijdou na své. Za mě by si film rozhodně zasloužil vyšší hodnocení, a tak se neváhám přičinit svým vlastním hodnocením. ~(4,7)~ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraná cesta do hlubin teenagerčiny duše. Oprsklá rebelka hledající sama sebe i někoho k sobě se Saoirse Ronan velmi povedla, no ale bez protikladu Laurie Metcalf v roli matky by její Lady Bird byla poloviční. Je to příjemná podívaná, ne tak třeskutě vtipná jako třeba Juno (té se to přiblížilo hlavně otcovými vtipy a scénou s trenérem, který koučoval školní divadl), ale o trochu melancholičtější... A ke konci bohužel také trochu rozvleklá. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Po letech "teen school" drama, které se konečně trochu vymaňuje z toho klišé formátu, kdy je hlavní hrdina atraktivní "wallflower" bez přátel a pořádného sociálního života. Už bylo načase, protože mi to začínalo lézt seriózně na nervy. Sympaťačka Lady Bird není žádná krasavice, ani není příliš chytrá. COŽ JE SUPER!! Její charakter je sice už maličko vohraný, ale rozhodně patří mezi jedny z nejzajímavějších protagonistek teen dramatu od dob Juna. Což mi připomíná, že Ronanová by toho Oscara klidně dostat mohla. Pravá síla filmu však podle mého tkví v úžasném vztahu mezi hlavní hrdinkou a její matkou, který dodával filmu unikátní šťávu, jenž se v podobných snímcích zas až tolik nevidí. Mimo to však Lady Bird nenabídne zas až tak jedinečnou podívanou, je to milé, je to hezké, ale člověk z toho bude mít takovou povědomou pachuť v puse, která mu rozhodně nebude nepříjemná, ale ani s ním příliš nezamává. Na debut ale dost slušná práce. Btw, jo, taky bych se od ní asi nechal sbalit. Lepší 3* ()

Galerie (36)

Zajímavosti (17)

  • Jednalo se o film s nejvyšším výdělkem produkční společnosti A 24. (ČSFD)
  • Pri príprave obsadenia a producentov, im režisérka Greta Gerwig dala svoje staré stredoškolské ročenky, fotografie a časopisy, ako aj pasáže napísané Joanou Didion a vzala ich na prehliadku svojho rodného mesta. (Scraffy)

Související novinky

Apple posiluje zaměření na filmy

Apple posiluje zaměření na filmy

16.11.2018

Společnost Apple za poslední rok najala velký počet tvůrců, aby zahájila svůj průnik mezi streamovací služby a rozjela tak svoji seriálovou tvorbu. V příštím roce tak diváky čeká hned několik nových… (více)

Tvůrci Lady Bird se vrací

Tvůrci Lady Bird se vrací

01.07.2018

Tvůrčí trojice zpoza loňského úspěšného snímku Lady Bird, režisérka Greta Gerwig a hvězdy Saoirse Ronan (Brooklyn) a Timothée Chalamet (Dej mi své jméno), se znovu sejdou v nové adaptaci knihy Malé… (více)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (více)

Nominace na Oscary

Nominace na Oscary

23.01.2018

Letošní 90. ročník Oscarů bude velký duelem Tváře vody se Třemi billboardy kousek za Ebbingem. Nová fantasy Guillerma del Tora se teď ale proměnila v jasného favorita, jelikož uzmula třináct… (více)

Reklama

Reklama