Reklama

Reklama

Babylon Berlín

(seriál)
Trailer
Německo, (2017–2022), 31 h 17 min (Minutáž: 42–62 min)

Předloha:

Volker Kutscher (kniha)

Hrají:

Volker Bruch, Liv Lisa Fries, Benno Fürmann, Lars Eidinger, Peter Kurth, Mišel Matičević, Leonie Benesch, Ronald Zehrfeld, Karl Markovics, Hannah Herzsprung (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Berlín v bouřlivých dvacátých letech minulého století – metropole lidí s talentem a ctižádostí, těch, kteří se činí. Pod nablýskaným povrchem však chudý lid usiluje o lepší život. Je to doba organizovaného zločinu a politického extremismu. (HBO Max)

Videa (13)

Trailer

Recenze (156)

Adasin 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, seriál měl díky dobovému zasazení vynikající atmosféru, herecké obsazení se mi také hodně líbilo (hlavně Volker Bruch a Liv Lisa Fries), přesto se nemůžu ubránit pocitu zklamání. Už od začátku jsem měla pocit, že tenhle seriál mohl zajít ještě dál - ve všech směrech - nechybělo málo k absolutnímu pohlcení, ale nakonec jsem u dvou tří epizod tuším snad i usnula (u jedné určitě, nejspíš u toho leteckého výletu v druhé sérii). Myslím, že Babylon Berlín mohli zkrátit do jedné série, i přesto, že na ČT2 dávkovali seriál dokonce po dvou epizodách týdně, přišel mi příliš roztahaný a nebýt "v minulých dílech jste viděli," asi bych brzo ztratila nit. Jinak mi ještě vadilo, co se vyklubalo z Bruna, nejdřív mi přišel jako sympaťák (za což dost možná může i dabing Oty Jíráka, kterého mám spojeného s kladnými rolemi). A úplný konec seriálu taky žádná sláva, nevím, a ani snad nechci vědět, co přesně tím chtěli tvůrci sdělit. Za případné pokračování bych se ovšem nezlobila. P.S.: Ústřední píseň je neuvěřitelně chytlavá, počítám, že si jí týden budu pouštět aspoň jednou za den. 7/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je mě jasný, že když Němci do něčeho dávají tolik peněz, tak ne proto, aby kamarád kamaráda měl tučný kšeft, ale proto, aby to stálo a během filmu jsem si živě představoval tvůrčí tým, jak piluje každý detail, aby výsledek byl klenotem nejen německé seriálové tvorby. Fascinuje mě kolik dějových zápletek, relativně velmi lehce zakomponovaných do celku dokázali tvůrci v seriálu rozehrát a aby to nebylo málo, tak každá postava má svůj příběh a vztahy což je opravdu mistrovská scénaristická práce to vše slepit aby to nepůsobilo trapně, zmatečně nebo nepřehledně. Herecky jsou v Německy talenti o tom asi nemá cenu pochybovat. Krásně ukočená druhá serie mě přesvědčila, že tvůrci opravdu vědí co dělají, umí vyprávět příběh se zvraty, umí vytvořit dobovou atmosféru a rozumí si s hudbou. Jediný, že občas honily jinej dějový míček, než bych já očekával a než bylo třeba. ()

Reklama

octopuska 

všechny recenze uživatele

Babylon Berlín pro mě byla výzva, protože jsem ho dala, až na druhý pokus. Musela jsem se prokousat dvěma prvními díly, ale pak už to šlo, jako po másle. Musím říct, že mě doslova pohltil. Meziválečný Berlín, vrcholící dekadence v kontrastu s nuzotou a špínou, syrové obrazy osudů hrdinů tohoto příběhu, to je prostě lahůdková podívaná. Vyšperkovanej vizuál, luxusní hudba, dokonalý scénář, který i vtom množství postav vůbec nepůsobí chaoticky a zmateně, naopak zapadá, jako skládanka. Gereon a Lotta jsou jasnými favority, které jsem si oblíbila a ráda bych je viděla spolu .Pak tu máme záporáky Gotfrieda Wendta a Edgara Kasabiana, kteří se s tím nemažou a pro dosažení svého se neštítí ničeho. Obvzlášťe Wendt je ve velké formě a je horkým kandidátem na ultraparchanta. Snobskej pajzl Moka Efti, kde si smetánka hýčká své zvrácenosti, tomu dodává ty správný grády. Nastupující fašismus zatíná drápy čím dál víc a náckama se to začíná jen hemžit. Boj o moc začíná svou krutou hru a doufám, že Gereon Wendta ve čtvrté sérii zařízne. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Úvodních několik dílů naprosto dokonalá atmosféra nejistoty. Veškeré pozitivní hodnoty naprosto na vedlejší koleji, ty demokratické jsou snad místy přímo vysmívány. Přes morální ambivalentnost všech postav nelze nedržet palce ústřednímu trojlístku (zároveň bohužel i jejich protivníkům). Ve třetí sérii jsem seriál předčasně opustil, změnilo se to v něco, co už vidět nepotřebuji. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Klobúky, dlhé plášte, dym, cigarety, swing, prostitútky, kabaret, policajti, mravnostné oddelenie, kríza, chudoba, secesia, art deco, komunisti, náckovia, monarchisti, porno a ešte raz cigarety. Babylon Berlin je splnený sen, skvelá atmosferická jazda weimarským Berlínom, škoda len že na rozdiel od pulpovej prvej série sa v dvojke (pri zachovaní skutočne uletených zvratov a over-the-top záberov) rieši viac politika a historické udalosti. ()

Galerie (544)

Zajímavosti (19)

  • Dne 30. září 2018, kdy na německé obrazovky vstupoval cyklus Babylon Berlin, uvedly tři rozhlasové stanice Westdeutscher Rundfunk, Radio Bremen a rbb osmidílný rozhlasový cyklus „Der nasse Fisch“ („Mokrá ryba“), inspirovaný románem Volkera Kutschera. (Přemek)
  • Inspektor Gereon Rath (Volker Bruch) používá samonabíjecí pistoli Dreyse model M1907. (Rascal_)
  • Když se vládní rada Wendt (Benno Fürmann) sklání pro zraněnou Marie-Louise Seegers (Saskia Rosendahl), drží svou pušku v ruce, zatímco druhá puška leží na zemi. V následujícím záběru má však obě zbraně na zádech. (pavelvojta)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama