Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (334)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Mulan není film, který by podlézal čínským divákům (dobře, spíš režimu, který by film vůbec pustil do tamních kin). Mulan je film, který dokazuje, že Disney vzdal jakoukoli snahu o vytvoření kvalitního filmu s alespoň malým zábleskem inteligence. Pominu historické nepřesnosti (o tom lze najít spoustu videí na YouTube od samotných Číňanů). Pominu, že film se točil blízko čínských koncentračních táborů (nechutné, ale to je politický problém, ne filmu jako takového). Mulan ale naprosto selhává coby dobrý film a kvalitní nová verze původního animáku. Vyprávění je mechanické, na režii není nic zajímavého, akční scény jsou pro někoho, kdo viděl prvotřídní asijskou akci, směšně nezáživné. Herci z nějakého důvodu neprojevují normální lidské emoce - a ne, není to tím, že asijští herci mají jiný styl. Stačí se podívat na čínskou Mulan z roku 2009, kde je emocí habaděj. Co mě ale skoro uráží, tak to je fakt, že z Mulan udělali mlátící mašinu se nadpřirozenými schopnostmi. Animovaná Mulan šla do války místo svého otce, aby mu zachránila život, a aby mezi vojáky uspěla, musela zapojit důvtip a originální nápady. Nelétala přes koňské hřbety a nekopala do šípů. A na konci se jí dostalo otcovo uznání, že je pro něj ona - dívka důležitější než meč coby důkaz cti bývalého vojáka. Získala si důvěru a úctu díky svým vlastnostem. Nová Mulan si také získá úctu, ale kvůli tomu, že "po chlapsku" nakope hodně zadků a díky "Chi" (které běžně používají jen muži) je výjimečná a "not like other girls". Fascinuje mě, že zrovna Disney a zrovna Američani si tohle neuvědomují. Ani ženská režisérka filmu. A to je největší důkaz, že je na tomhle filmu něco hodně, hodně špatně. Nějaká pozitiva? Hezká výprava.. a hezká titulková písnička od Christiny Aquilery. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

To, že sa zmenil oproti animovanej Disney verzii z roku 1998 štýl prednesu, čiže sa minimalizovala rozprávkovosť a fantasy motívy, možno brať aj ako plus, ale aj mínus. Plus v tom, že sa nešlo ako cez kopirák ( KRÁSKA A ZVIERA, LEVÍ KRÁĽ, ALADIN ) a snímok si vytvoril vlastný pohľad ( v tomto prípade je to skôr pohľad historického veľkofilmu ). Mínus v tom, že v tomto prípade by ani možno nevadilo, že by sa išlo cez kopírku a dostali by sme humorné fantasy dobrodružstvo pre celú rodinu. Takže kadiaľ cesta vedie? Ono, je to dobre tak ako to je. Je to veľkolepý spektákel s nákladnými scénami, a nákladným moralizovaním ( hlavne v závere si človek uvedomí, že žije v roku 2020, keď sa tu rieši viac politická korektnosť, ako hladomor ). ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Dosť nepodarená rozprávka. Vizuál je fajn, ten červený vták je pekný, zvyšok stojí za starú belú. Scény z bojov sa nevyrovnajú ani tým priemerným čínskym bijákom. Dej je až tupý, nezaujímavý, Mulan pár krát švihne mečom, trošku zabalansuje na lešení a je z nej legenda. To fakt v tej Číne je tak málo ľudí, že stačí jedna odvážna žena, aby zachránila celé kráľovstvo alebo dynastiu alebo čo to tam mali? Nič proti emancipácii, ale toto bolo fakt riadne prestrelené. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

5,5/10. Většina změn k horšímu... přesto nejde o průšvih. Vztah otce a dcery překvapivým tahounem, stejně tak solidní orientální nádech a nakouknutí do jiné kultury. Čína se tu projevila extrémně... akční scény působí spíš směšně, než epicky. A lze vypozorovat, že tvůrci moc nevěděli kudy kam. Myslím si, že rodinky budou spoko... a o to asi jde v konečném důsledku nejvíc. Jinak, Aladin s Knihou džunglí jsou o dva řády nápaditější. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Statočnosť bez strachu neexistuje.“ Niektoré scenérie (prírodné, architektonické) vyzerajú skvostne, hrdinka je sympatická (aj zvyšok kastingu) a akcie nie je veľa, ale je zvládnutá slušne (sem-tam s dobrým grifom). Tým by sme s plusmi končili. Divný strih, nelogické hovadiny (to fakt mali s tým katapultom takú megazlú mušku, že sa minuli o pár kilometrov, kým predtým triafali presne?) a hlavne som vôbec nerozumel univerzu, jeho vnútornej štruktúre. Zlá čarodejnica nie je zlá, Fénixa možno vidia aj ostatní a možno len hrdinka, armáda čítajúca 48 vojakov, pričom za výkvet armády je považovaná skupina šiestich mladíkov, ktorí pred pár hodinami ledva-ledva prežili prvú akciu. A tá armáda v meste, prečo tam iba tak stála? Bola začarovaná? A musela sa Mulan zúčastniť výcviku? Lebo pôsobí dojmom, že už pred ním bola hotový Tiger a drak. Celý tento nie zlý, ale dosť nešťastný a domrvený film je na tom trochu ako 47 roninov s Keanu Reevesom: chce byť rozprávkou, ale aj vcelku realistickou historickou drámou... čo proste nejde dokopy. Scenár už viac klišé byť nemohol. Jeta Li som nespoznal, wtf. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (15)

  • První plány k realizaci tohoto filmu započaly v roce 2010. O šest let později došlo k přepsání scénáře, který měl být inspirován i originální čínskou Baladou o Mulan. (ČSFD)
  • Castingu na roli Mulan (Yifei Liu) se zúčastnilo více než tisíc hereček, přičemž požadavky tvůrců zahrnovaly znalost bojového umění a angličtiny. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Čtvrtý John Wick verbuje posily

Čtvrtý John Wick verbuje posily

04.06.2021

Legendární herec a mistr bojových umění Donnie Yen se připojil k obsazení čtvrtého Johna Wicka. Yen, jenž má za sebou například z nedávna Rogue One: Star Wars Story nebo Mulan si má údajně zahrát… (více)

Reklama

Reklama