Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 1

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (681)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Z ústřední jednotky jsem dokázala bez váhání identifikovat akorát "Toho, co tam na začátku přijel" a Tonta, pak už jen vím, že tam byl "Ten s tím tlustým miminem" a "Zbytek". Kdyby tam po výbuchu nepoletovala ta fotka, ani bych nevěděla, kdo z nich to vlastně zemřel... Do dané problematiky nevidím, zbraně taktéž nejsou moje parketa (věřím, že tuhle stránku filmu si můj kamarád užíval mnohem více než já), je ale pravda, že oproti jiným filmům bylo zobrazení zásahů až překvapivě reálné. Žádné bezhlavé pálení do všeho, co se hýbe, naopak, místy možná až solidní riskování, ale tak chápu, že Damoklův meč ve formě vojenského soudu je nepříjemný. Chvílemi mi nový Bay připomínal "Černého jestřába", kterého až na scénu se stahující se tepnou nijak zvlášť nemusím, ale nepřetransformovalo se tam jediné auto, takže pořád dobrý.;-) ()

sullafelix 

všechny recenze uživatele

...klasicky americky propagandisticky film , vytvara z americkych vojakov hrdinov v situacii, ked by malo byt pre nich velkou hanbou , ze nechali velvyslanca v rukach rozzureneho davu, hoci ho mali chranit a to aj nasadenim vlastnych zivotov a zbabelo utiekli do bezpecia, v dosledku coho americky diplomat Christopher Stevens (†52) zomrel mucivou smrtou, ktorej predchadzala situacia že diplomata pred smrťou opakovane znasilnil miestny radikál, ktorý útočil na americkú ambasádu a následne ho fanatici mestom uvláčili na smrť! Samozrejme tieto nejzakladnejsie detaily ako sa to uz nie jedenkrat stalo, reziserovi usli ..... ich nasledne konanie bolo len pudovym počinom smerujucim k zachrane vlastneho zivota ... ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Michael Bay je komerční tvůrce, který má jistě skvělý přehled o základních žánrových měřítkách a postupech, ale veškeré dění včetně akčních sekvencí neumí absolutně znaturalizovat a dodat mu osudový, fyzicky bolestivý nádech. 13 Hours představuje prototyp dobré akční podívané, které ale zoufale schází jakýkoli inovativní impulz, jež by ji povýšil do kategorie výborné - charakter ústřední postavy je představen pomocí nejprofláklejších klišé a její jedinou motivací je tradičně návrat k ženušce a malým dcerkám, ostatní aktéři se v příběhu jen tak míhají a díky totožným fyzickým parametrům v akční vřavě těžko rozeznáme jednu od druhé. Zápletka jinak primitivního děje je kypřena otravnou postavou iracionálního šéfíka, který jen účelně jedná, aby situaci více vyhrotil, a konečně i samotná akce nestrhne tak, abychom se jí zcela poddali a zapomněli na vše ostatní. Pochválit lze rychlé tempo, díky němuž nepůsobí stopáž přestřeleně, úvodní dokumentární pasáž a s ní související zobrazení Benghází coby skutečného pekla na zemi, kde je zabíjení na každodenním pořádku. Je to film upřímnější a efektivnější než nesourodý Pearl Harbor, ale stále příliš vyumělkovaný a málo intenzivní, v porovnání s Black Hawk Down vyčpělý looser... 60% ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Já jsem první, kdo by po Bayovi díky jeho posraným robotům hodil nejen kamenem, ale rád i něčím mnohem větším a ničivějším, ale 13 hodin jsem mu žral. Ano, patos, ano, přehnané vlastenectví, ano, rozstřílená a polospálená americká vlajka, ano, hloupé a patetické dialogy. Ano. Ale bral jsem to. Říkal jsem si, jak jinak může Američan, notabene Bay, zpracovat takové téma bez těchto všech atributů. Potěšil David Costabile i John Krasinski. A chlapcům, kolem kterých běhá tlupa Arabů s kalachy a oni nevědí, jestli jim do zad začnou střílet nebo ne, fakt nezávidím... 80% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak by vypadal Black Hawk Down, kdyby ho točil Michael Bay:) 13 Hours je vizuálně mocná akční jízda, která je v rámci možností realistická, a kupodivu faktograficky věrná nedávným událostem. Ačkoliv si nejsem jist, jestli hořící americká vlajka tak tklivě plavala v bazénu, ale co už, "umění si žádá svoje":) Málokdy byl chaos na bojišti - zvlášť na tom moderním - zachycen tak přehledně. Stopáž je poněkud nadsazená, ale díky ní aspoň nemáte pocit, že se díváte na akční film od Michaela Baye, ale na nějakého béčkového rutinéra, který chce vysvětlit, kdo je kdo, a proč se věci děly. Ve výsledku jsem byl velmi spokojený divák, i když jsem věděl, jak (a v jakém složení) to celé dopadne. 80% ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • O kaskadérské kousky se postarali čeští kaskadéři. (Jeržik)
  • Velká část filmu se natáčela v Ta' Qali na Maltě v březnu 2015. Film se natáčel i v Maroku. (agentmiky)
  • Režisér Michael Bay chtěl natáčet na kinofilm, zatímco kameraman Dion Beebe chtěl točit digitálně. Bay nakonec souhlasil s natáčením na digitální techniku vzhledem k počtu nočních scén a nabitému rozvrhu natáčení. (Cheeker)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama