Reklama

Reklama

Selský rozum

  • angličtina Common Sense (festivalový název) (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Téměř tříletý sběr materiálu na českém venkově, zkoumání toho, jakými tématy žijí zemědělci a podnikatelé v této oblasti, jak a proč fungují dotace, proč se pěstují některé plodiny více a jiné méně a proč v posledních letech ubylo chovů zvěře a jaké to má důsledky na produkci potravin, vedl ve výsledném střihu autory k zaměření se na roli Andreje Babiše, styl a důsledky jeho podnikání a následně i politických aktivit, které se stávají jedním z nejvíce určujících faktorů pro českou krajinu, podnikatelské prostředí a brzy nejspíš také pro celý stát. Film také využívá dlouhodobé práce řady novinářů v této oblasti a několik jeho scén přímo sleduje autory nedávno vydané knihy „Žlutý baron“ Zuzanu Vlasatou a Jakuba Patočku při investigativní práci. Jedním z hlavních protagonistů filmu je moravský sedlák Bohumír Rada, který spoluzasvětil Andreje Babiše do zemědělského podnikání a pak se jejich cesty zásadně rozešly. (D1film)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (138)

anitae 

všechny recenze uživatele

Se Selským rozumem jsem měla podobný problém jako se Šmejdy, nic nového nepřináší. Co se děje nejen v Kostelecké kafilérce ale i tom, co z ní vychází za produkty víme, o řepce taky, ale abych jenom nekritizovala tak dobrá, i něco nového tam taky bylo - pro mě třeba ta velká spotřeba chemie na pěstování řepky. Já měla ale největší problém ze zpracovním dokumentu, i když vnitřně cítím, že popisuje nedobré věci, tak mě hrozně šval a nudil. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Naprosto tendenční dokument, stejně marný a manipulativní jako Matrix AB. Sejde se několik odpůrců Andreje Babiše, a zároveň neexistuje opačné odborné vyjádření někoho z 34 tisíc lidí, které Babiš zaměstnává. Objektivita je tak položena na oltář politické orientace diváka. Podobné schéma by se tak dalo (a mělo) natočit o téměř každém poslanci. Nevznikl tak tento dokument spíš na objednávku? ()

Reklama

LeoH 

všechny recenze uživatele

***** za téma, maximálně ** za filmařské řemeslo (slova, slova, slova a k nim mechanicky ilustrující obrázky jak z okresního videožurnálu, minimum informačně hodnotných nebo aspoň vizuálně zajímavých záběrů, neschopnost vyhmátnout střihem na kratší ploše to podstatné, dodatečné „zatraktivňující“ berličky – černé rámečky, malůvky vkládané do obrazu, sekvence z počítačové hry, to všechno je naprosto zbytečný balast, zrovna jako chaoticky umisťovaná doprovodná hudba) a za následnou nepřesvědčivost celku, který se dá strašně snadno odmávnout jako tendenční propaganda, i když jí podle všeho není. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Nebudu opakovat již napsané – zcela v tomto případě souhlasím s komentářem xxmartinxx a vpodstatě i s komentářem Othello (až na to, že délka sběru materiálu pro dokument na něm dle mého soudu vidět je). Snad jen doplním, že srovnání s postupy běžnými u jiných zemědělců a detailnější záběr pod pokličku právě u nich, kde je to dostupnější, by byly bývaly výrazně obohatily natočenou látku a odhalily, jak jsou tyto a podobné podvodné praktiky i u jiných podnikatelů běžné, a v jakém měřítku – monokulturní Morava rozparcelovaná mezi velké zemědělské hráče v tomto ohledu skýtá téměř nepřeberný materiál. Velmi ale chválím za nasazení při práci, s nímž dokument vznikal, a za umění emočně námět vystylizovat (jakkoli to Stabat už bylo asi trochu moc), a podtrhnout tak skutečně fatální důležitost problému pro nás pro všechny. Rozhodně se jedná o dokument potřebný a funkční i v této podobě. ()

Landauer

všechny recenze uživatele

Jak tohle hodnotit? Z filmařského hlediska, nic moc, ale... tohle je jeden z dokumentů, kde o filmařské hledisko vůbec nejde. Tenhle film bije na poplach a varuje před jedním z nejnebezpečnějších lidí v současné ČR, psychopatem, kterému zase jednou historická příležitost pootevřela vrátka k absolutní moci. Jednou třeba bude mít obrovskou hodnotu - to až se gauner Babiš dostane k moci, celou republiku zdevastuje a my se ho pak nakonec po dlouhých letech horko těžko zbavíme, budeme dlouhá desetiletí napravovat co tu zničil a budeme se na tenhle dokument dívat a říkat: to ale naši tátové, dědové, mámy, báby byli pěkný retardi, že ho volili a přitom se stačilo podívat na tenhle film, kterej ho odhalil dávno před tím. Doufám ale, že naše demokracie ještě není natolik v hajzlu a tenhle film se jen zařadí po bok dokumentů, vypovídajících pouze o své době a nic víc. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Česká Televize (původní koproducent filmu) odmítla Selský rozum odvysílat před volbami, a dokonce se snažila potlačit jeho soukromé promítání. (KoudyTheAlko)
  • Film nechal analyzovat potravinářskou kontrolou výrobky Babišových provozů ve srovnání s výrobky malého, soukromého řeznictví. Babišovy výrobky byly naprosto nekvalitní. (KoudyTheAlko)
  • Kromě Jakuba Patočky a jeho spolupracovnic z Deníku Referendum film do značné míry spoléhá na svědectví někdejšího Babišova spolupracovníka Bohumila Rady, kterého Babiš připravil o firmu Agro Jevišovice. Po veřejných vystoupeních na shromáždění proti Babišovi se Babišovi právníci snaží Bohumila Radu zničit. Bohumil Rada nemůže v České republice najít žádnou právní firmu, která by byla odvážná natolik, že by dokázala hájit jeho zájmy. (KoudyTheAlko)

Reklama

Reklama