Reklama

Reklama

Bacurau

  • Brazílie Bacurau (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Lehce psychedelický western z blízké budoucnosti... Městečko Bacurau zející v divokém brazilském vnitrozemí truchlí nad ztrátou vůdkyně Carmelity, která zemřela ve věku 94 let. O několik dní později si místní obyvatelé všimnou, že jejich vesnice záhadně zmizela z mapy světa a nad hlavou jim krouží drony ve tvaru UFO. Vlek napjatých událostí se rozjíždí. Objeví se zlé síly, které je chtějí vyhnat z jejich domovů, a zanedlouho do města dorazí skupina ozbrojených žoldáků. Vesničané, kteří se svými až mytickými charaktery tvoří autonomní společenství, rázně čelí vnější hrozbě... (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (78)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Bacurau má své muzeum, tím se od většiny řekněme městeček odlišuje. Příliš lidí do něj však nechodí, to kdyby tohle změnil třeba takový Udo Kier, možná mohlo být všechno jinak. Muzeum, přehrada, místní, trocha politiky a všudypřítomné rakve, těmi to všechno začíná, když je přejíždí cisterna s vodou. Už tahle scéna navodí správně westernovou atmosféru, už u téhle scény je zřejmé, že ještě bude mít hlubší význam, tak jako vše výše zmíněné. Nenavazuje na ni však žádný masakr, spíše taková sonda do života jednoho městečka v Brazílii, dlouhý, rozhodně však ne nudný, klid před bouří. A také neustálé budování napětí, které nekončí ani když Kleber Mendonça Filho a Juliano Dornelles začnou postupně odhalovat karty, právě naopak. Ve druhé polovině se ve změti žánrů opět dere do popředí western a je to výborné, obzvlášť v muzeu, nebo u "zahradníků". Nejzajímavější a snad i nejvíce nejednoznačnou postavou je Michael Udo Kiera, u nějž jsou ty politické narážky samozřejmě patrné nejvíce. Stačí vzpomenout na scénu schůze, která o všech návštěvnicích prozradí to pro děj nejpodstatnější. 80% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Uf, to bylo tak... jiné. Něco jako když člověk kouká na ruské historické filmy. Něco je prostě jinak, i když člověk nedokáže pořádně určit, co to je. Mám takovou teorii, že se tyhle filmy jednoduše nedrží zajetých kolejí, klišé a schémat a svou podstatou člověka vyhazují z rytmu. Bezesporu velmi zajímavé. 75% ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Nechápu to nadšení. Celou první hodinu je to takový typ filmu, ve kterém se může stát úplně všechno, v druhé polovině se z toho stane (bacha - překvapivý zvrat!) akční střílečka/western. Wow. Jo, a s politickým podtextem. A na konci SPOILER posadí starostu nedaleké vesnice (který na ně poslal zabijáky) na koně a pošlou ho do divočiny a jediného z těch zabijáků, který to přežije, tak pohřbí zaživa KONEC SPOILERU. A má to přes dvě hodiny, kamera je otravná, strašně to nudí, k žádné postavě jsem si nedokázal vybudovat nějaký vztah, sice ani negativní, ale ani pozitivní a popravdě mi bylo celkem ukradené, co se tam stane a jak to se všemi dopadne. A ten mix žánrů se taky nepovedl, protože zpětně mi dochází, že to klidně celé mohl být jenom western nebo akčňák. Mysteriózní to není ani náhodou a žánr sci-fi je taky hodně sporný. On jenom dron ve tvaru UFA a něco, co vypadalo jako skleněný mobil/překladač, ještě netvoří sci-fi. Jako jo, je mi jasné, že je to o zániku kultury, co do současného světa "nezapadá", ale tím pádem moc nechápu ten happy end. Asi jako znamení, že ta kultura se před vnějším světem dokáže ochránit sama, což by tak trochu odkazovalo na North Sentinel... Stejně nejlepší na tom je ta příroda a mraky. A taky musím ocenit, že se tu dodržuje jednotnost počasí, aspoň co jsem si všiml. 2* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Když už máte jako divák pocit, že vás nic nemůže překvapit, objeví se alespoň jednou do roka podobně neotřelý nezávislý flák, který vaše očekávání zohýbá a vyčůrá se na něj na rozpáleném brazilském slunci. Ne že bych u toho nedýchal nebo valil bulvy a provolával tvůrcům slávu - přeci jen jde v konečném součtu o relativně profláklý koncept, který si jen hraje na netradiční multižánrovou revoltu. Ale vychází mu to až obdivuhodně, neboť nikdy nevyvolává dojem přeplácanosti a neorganizovanosti (oba filmaři točí soustředěně a v pomalém tempu nezapomínají na postavy a dialogy, za nimiž se skrývá řada zajímavých sociálních podnětů) a zároveň ho lze akceptovat jako osobitou poklonu několika populárním subžánrům, v níž se nemůže hrát dle pravidel mainstreamu. A čím víc toho zůstává nedořečeného a naťuknutého, tím je to tentokráte zajímavější a sympaticky nepoddajné. A těch pár 'Zahlerovských' vložek je hrozně super. 80% ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Rajcovne divoký koncept ktorý prekvapivo funguje a v podstate všetko v ňom do seba hladko zapadá. Umne vystavaná multižánrovka plná údernej symboliky, podmanivého zadosťučinenia a “tarantino-like” twistov. “Bacurau” šikovne spája estetiku brakového filmu a nekonvenčný štýl rozprávania. Vo svojej trúfalosti krásne podlé a významovo, z hľadiska formy aj obsahu, obohacujúce. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Po představení na Festivalu v Cannes film sklidil sedmiminutový aplaus. V kontextu napjaté politické situace v Brazílii režisér Kleber Mendonça Filho v portugalštině přede všemi pronesl: "Tento moment je velmi důležitý pro naši zemi. Tenhle film je o odporu, o vzdělání, o tom, jaké je to být Brazilec ve světě." Film si z Cannes odnesl Cenu poroty. (Zdroj: ČSFD)
  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 15. května 2019 na filmovém festivalu v Cannes. (ČSFD)
  • Portugalské slovo Bacurau sa používa aj ako pomenovanie ikonického nočného vtáka, ktorý sa veľmi často vyskytuje práve v juhovýchodnej Brazílii. (MikaelSVK)

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

ČSFD skvadra zpět na Sitges Film Festivalu

08.10.2019

Po úspěchu loňské filmové výpravy se čtyřčlenný ČSFD tým opět vydal na nejvýznamější festival pokleslých žánrů na světě. Hororoví fandové Filmmaniak, RUSSELL, Goldbeater a POMO (na spodní fotce zleva… (více)

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

72. Cannes Film Festival a jeho vítězové

25.05.2019

Letošní ročník filmového festivalu v Cannes je oficiálně u konce a tak je na čase podívat se nejen na jeho vítěze, ale i poražené a vůbec všechny důležité snímky, které se festivalu zúčastnily.… (více)

Reklama

Reklama