Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy jsou studenty maturitního ročníku gymnázia v jednom okresním městě. Když jsou po průšvihu s poněkud skandální písničkou "na koberečku" v ředitelně, vnukne jim ředitelka školy nápad nastudovat divadelní představení. Rozhodnou se pro Tylovu Lesní pannu v poněkud netradičním provedení - s hudbou, zpěvy a řadou neobvyklých rekvizit. Zatímco Kendy v divadle vidí nejen příležitost pořádně si užít, pro Štěpána je to šance sblížit se s půvabnou Marcelou Borůvkovou, přezdívanou Borůvka, o niž se uchází i uhlazený úředník Nádeníček. To, co bylo původně jen studentskou recesí, se začne oběma autorům brzy vymykat z rukou, a to nejen vinou svérázného hereckého obsazení, ale také díky informacím v tisku, o které se postará otec jedné ze spolužaček. Podnik nabírá na velikosti, dokonce se ozve i televize, která projeví zájem natočit o představení pořad. V tu chvíli se Štěpánovi a Kendymu zdá katastrofa neodvratnou. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (309)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Gymnazista Štěpán Šafránek veršuje pro spolužačku Borůvku, o jejíž duševní vyspělosti by se dalo s úspěchem pochybovat, neboť ji budoucí účastník amatérského maratónu v Sao Paulu Emil Nádeníček hravě utáhne na hit "Ty máš kukadla jako zrcadla". Štěpán v honu za láskou souhlasí s šíleným nápadem kamaráda Kendyho na vytvoření aktuální verze muzikálu na motivy Tomanovy Lesní panny. Studenti i profesoři se snaží zaujmout rejžu svými hereckými výkony, televize vše natáčí, noviny tisknou oslavné články, zátky šampaňského radostně poletují po místnosti a mezi členy souboru na sebe jednoznačně strhávají pozornost saunař Bouchal ("Šuby duby Amerika") a taneční mistr Hugo, díky němuž jsem konečně pronikl do tajů baletní terminologie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Povedal by som, že najväčšia sila filmu je v tej nostalgii. Lenže to by som musel prvú časť legendárnych básnikov niekedy vidieť. Dejovo je to slabšie, verše ešte nie sú výplodom vyzretého básnického čreva, ale má to šmrnc. Nie tak vtip, ono tu ide viac o tú mladistvú romantiku a múdra starších figúriek. Somrova prehadzovačka, príšerná choreografia pri piesňach v divadle s ešte príšernejšími textami, Filipovský exuje pivo....vlastne áno, aj bez toho, aby som film videl už za dôb normalizačných, je to nostalgia. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dlouho mi trvalo, nez jsem basnikum prisel na chut, ale ted se na ne pokazdy rad kouknu. Hodne lidi tu resi, kterej dil je nejlepsi, coz je tezky rict, jen vim, ze nejradsi mam prvni dil. Prvni byl proste prvni a i kdyz tu zapletka pusobi jednodusejc nez v pokracovanich, celej film mi prisel takovej bezstarostnej, milej a veselej. Navic tu je pro me nejlepsi "Štěpángirl" Miroslava Šafránková, ktera je takova spravne roztomila, nic moc neresi, proste ma jen rada Stepana. A navic je tohle jedinej film, kde je lepsi nez jeji slavnejsi sestra Libuše. Krom toho je tu spousta znamejch hercu v mensich rolich a jeden lepsi nez druhej (Kopřiva, Filipovský, Čech, Navrátil atd.). Hlavni dvojice Pavel Kříž i David Matásek tu taky nemaj chybu, tohle byla fakt stastna volba, misty to sice Kříž s tim ospalym vyrazem prehani, ale to uz k tomu tak nak patri. Navic tu je spousta super pisnicek a vlasne diky tomuhle filmu existujou ty vtipny animace. Nesmirne pohodovej a milej film, na kerej se vzdy rad kouknu. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nástrahy dospívání, divadla a socialistické doby, postavičky jak z výlohy obchodního domu Kotva, to všechno mě uplně dostalo, protože jsem zapomněl, jak je to dobrej film. Vlezlej slizskej Emil Nádeníček, vynikající herec a pivař Valerián Adolf Františka Filipovského, Somrův dobráckej profesor Ječmen, pak profesor Vodička s jeho teoriema o potlačení libida, rejža řezník (Císler), šuby duby Amerika F. R. Čech a jeho tance a pohyby, baletní mistr Hugo, ti všichni a nejenom oni tvořej nezapomenutelnou atmosféru. K tomu samozřejmě ti dva, Kendy a Štěpán Šafránek s jeho první láskou Borůvkou a básničkama. K tomu patří vtipny kecy a situace a animovany sekvence, ktery teda nejsou moc vtipny, ale dodávaj tomu takovej svůj styl. Prostě dobrá česká komedie. A ani nevadí, že se děj ani k samotné premiéře divadelní hry nedostane. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Celá stará trilogie básníků má své kouzlo a atmosféru. První z nich ve své jednoduchosti a dětské naivitě patří pop právu ke zlatému fondu komedií (a další dvě pokračování jakbysmet). I po téměř 30 letech neztrácí na vtipu a kouzlu. V nemalých rolích vynikají pan Filipovský či Ringo Čech. Není nad vychlazený budvárek pěkně po sauně! ()

Galerie (13)

Zajímavosti (22)

  • Děj je sice zasazen do fiktivního města Hradiště, ale na jedné z cedulí si můžeme všimnout nápisu "Okresní muzeum Mělník". Filmovalo se také v Psychiatrické nemocnici Bohnice. (hippyman)
  • Když jsou Štěpán (Pavel Kříž) a Kendy (David Matásek) v hospodě s panem Valeriánem, ten mluví o Bezrukém Frantíkovi, jenž nohama psal, maloval i si stříhal nehty. Jednalo se o spisovatele Františka Filipa, jenž se narodil v roce 1904 jako tělesně postižený a svou houževnatostí a pílí se mj. naučil i sám se holit, nasadit si límec, řídit auto, plést košíky či psát na stroji. Napsal několik knih, stal se populárním svými vystoupeními. Po roce 1948 mu však bylo komunisty zakázáno vystupovat a za devět let zemřel v necelých 53 letech. (VN85)
  • Komunistické noviny Rudé právo pozvali do kín divákov titulkom recenzie "Jenom legrácky nemohou stačit". Toto slovné spojenie režisér použil v pokračovaní Ako básnici prichádzajú o ilúzie (1984), kde Štěpán (Pavel Kříž) hodnotí Kendyho (David Matásek) snímku natočenú ako študentskú prácu na FAMU. (Zdroj: instinkt.tyden.cz) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Reklama

Reklama