Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

castor 

všechny recenze uživatele

Tu a tam rozpačitá adaptace románu Michala Viewegha, kterak se ze soukromého doučování milionářské dcerky vyklube milostné šílenství. Užvaněný učitel Oskar tak pentluje mezi rodinou a dvacetiletou milenkou, pro Aňu Geislerovou to byla další příležitost vykreslit rozmazlenou dívku, co nezvládá hlavně samu sebe. Divoká, nevyrovnaná, manipulativní, touhami posedlá Beáta je v jejím podání uvěřitelná, namísto toho režisérské křeslo dosti zavánělo tápáním i absencí originality. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Další poměrně slušná adaptace Vieweghovy knihy. V hlavní roli opět postava spisovatele, což mi hodně připomínalo Báječná léta pod psa. Nicméně stopáž bych zkrátil, protože film už chvílemi nudil a pomalu jsem čekal na konec. Ale s koncem jsem spokojený, protože film je rozhodně k zamyšlení, což je určitě plus. I tak to na víc než lepší tři hvězdy nebude. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Viewegha nečtu, takže jsem nemohl porovnávat film a jeho knižní předlohu, ale myslím, že by se mi do toho ani nechtělo. Po druhém shlédnutí jsem musel ubrat hvězdičku, protože jsem usoudil, že jsem se minule s těmi dvěma kousky až příliš odvázal. Příběh byl v podstatě nicneříkající, v závěru až zoufalý, Ondřej Pavelka nemá šanci dostat se mezi herce, na jejichž účinkování bych se těšil, takže jsem rád, že jsem film okomentoval, protože už na něj mohu zapomenout. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Výchovu dívek v Čechách jsem naposled viděla, když to byl nový film v televizi a znovu až teď na remasterovaném DVD. Trochu jsem se toho zážitku bála, jestli ten tehdejší víceméně příznivý dojem nebude dehonestován a vlastně doslova zruinován, ale překvapivě je tenhle Michal Viewegh ještě naprosto skvělý, zábavný a má skvělou barevnou stylizaci. Hrátky s citáty, hrátky s odosobněným hrdinou, který je vlastně sám autorem. Půvaby let 90., které zosobňuje bonviván Lasica, nejkrásnější lolita Geislerová, emancipovaná žena v domácnosti Cibulková a nejpřekvapivější hrdina dneška Pavelka. Tohle všechno dohromady osciluje v zajímavých prostředích - kabinet základní školy, zahraniční dovolená, zámecné sídlo pana K. ... a tu a tam tohle všechno prostřihne scéna jak z 9 a 1/2 týdne. Pokochala jsem se. ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film, který ale rozhodně mohl být kratší. Na jednu stranu se mi líbí, jak se vztah Oskara a Beáty postupně vyvíjí, oba jsou velmi zajímavé a výborně napsané postavy. Posledních zhruba dvacet minut mi ale přijde celkem odfláknutých, Beáta ptojde asi čtyřmi výraznými změnami, ale protože každá má asi jen dvě minuty na obrazivce, tak jsem si z toho moc neodnesl. Prezentace je velmi zajímavá. Film je obecně natočený moc dobře, ale bylo tam pár rozhodnutí, které mi přišly zvláštní. Přidání citátů do děje bylo určitě zajímavé, citáty, které tématicky splývaly s dějem, byly dobrým doplňkem, myslím si ale, že mohly být lépe zakomponované do prostředí, pouhý text na obrazovce nevypadá zrovna nejlíp. Ostatní aspekty byly fajn, herecké výkony byly dobré a hudba taky ušla. 7/10 ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama