Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Aladin je vzrušující příběh o okouzlujícím pouličním zlodějíčkovi Aladinovi, kurážné a cílevědomé princezně Jasmíně a džinovi, který je dost možná klíčem k jejich budoucnosti. Film režíruje Guy Ritchie, který do pohádkového přístavního města Agrabahu vnese svižnou a strhující akci. (Falcon)

Videa (14)

Trailer 5

Recenze (555)

Nin 

všechny recenze uživatele

Původní animovaný film je jedna z mých nejoblíbenějších disneyovek a taky jsem nedávno viděl muzikálovou verzi ve West Endu - a ta byla naprosto parádní, takže jsem neočekával nic extra... Zezačátku to ale vypadalo skvěle. Víc než polovina filmu skvěle odcejpá a působí to tak nějak sympaticky, i když se začíná objevovat hromada nešvarů. Většina vynikajících písní z originálu je tu modernizována mizerně a kromě představitelky Jasmíny nikdo neumí pořádně zpívat. Včetně Willa Smithe, který je rapper, ne muzikálový zpěvák, takže i ten slušně kazí super song Friend Like Me. Každopádně džin Willa Smithe je hodně fajn, nejdřív mě překvapilo, jak vypadá jako džin skvěle, ale později se vyskytnou i záběry, kde má něco s očima a vypadá spíš jako modrý Mike Tyson, takže ani tady nejsem úplně spokojený. Těch výtek mám hromadu, ale asi nejhorší je skutečnost, že tenhle Aladdin má být vlastně o chloupek realističtější verze, což nezní jako tak špatný nápad. Nějaký ten naznačený background o válčení s jinými království nebo třeba i nová postava komorné Jasmíny je v základu něco, co by mohlo filmu pomoct. Ale bohužel se s tím pořádně nepracuje a v závěru filmu se naopak ukáže, že přes všechny ty nápady (a i díky těmto nápadům) jsou postavy neuvěřitelně povrchní a nemají žádnou hloubku. Říkají a dělají trapné věci, které známe spíš z různých béček a telenovel, a vůbec nejsou okouzlující jako v původní disneyovce. Pro děti ještě dobrý, jinak neblázněte a koukněte na původní nesmrtelný animáč či zajděte v Británii nebo v USA na boží remake v podobě muzikálu. (5/10) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Animovaného Aladina som nevidel, takže porovnávať nemôžem a je vysoko pravdepodobné, že by ma tento hraný remake bavil podstatne menej. Takto ma bavil ale celkom slušne a nemal by som problém mu udeliť aj vyššie hodnotenie. Lenže čisto subjektívne, pesničky v disneyovkách sú pre mňa čisté peklo a oveľa radšej by som si nového Aladina pozrel v nejakej špeciálnej nemuzikálovej verzii. Príbeh má spád, ústrednej dvojke to sekne, Smith je občas ako džin otravný, najmä, keď mu scenár nariaďuje postmoderné hlášky, inak sa ale do role prekvapivo hodí aj on. Výprava veľmi potešila, len škoda nedomyslenej logiky, ale na tej v rozprávkovom žánri až tak nezáleží, že. 70% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Moje děti dokonale uchvátil, mě docela potěšil. Nová generace potřebuje remaky (z Aladina je třeba tak trochu parkourista) a milovníci původních látek se často při oznámení záměru osypou. Tentokrát tolik nemuseli. Guy Ritchie odvedl v rámci možností solidní práci, všem je nám totiž jasné, že u Disneyho se na experimenty příliš nehraje a jsou meze, které nelze překročit a hrany, které nelze ohýbat. Ritchieho pojetí Krále Artuše mě nebavilo, obecně jeho (i ty ostřejší) kousky moc nemusím. Výprava je nicméně velkolepá a příběh prakticky totožný jako u verze z roku 1992. Jen není animovaný. Ovšem počítačově vymazlený, strhne vizuálem, nápaditými triky, zářícími kostýmy, tanečními scénami. Britka Naomi Scott je fakt kočka, představitel Aladina mi až tolik nevadil a energický Will Smith velmi potěšil. Připomene Fresh Prince, rapuje, divočí a je hlavním pozitivem téhle rodinné podívané, zatímco princezna Jasmína a pouliční zlodějíček Aladin v ozkoušeném podání poznávají vše možné i nemožné o životních hodnotách. Spokojenost. Navíc když si vzpomenu třeba na nedávného Dumba... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Áno, príbeh je v podstate rovnaký ako v roku 1992, vrátane všetkých hudobných čísel, po stránke napínavosti či dejových kľučiek teda nemá nový film čo ponúknuť. Na prstoch jednej ruky by sme spočítali významné rozdiely medzi oboma verziami. Film to však bohato vynahrádza skvelou výpravou (zvlášť potom nádherné kostýmy), v ktorej sa stretávajú blízkovýchodné aj indické vplyvy a rad hudobných čísel je vyslovene pôžitok sledovať. Herecké výkony sú veľmi dobré. Prakticky nemôžem povedať, že by mi v tomto smere niekto vyslovene vadil. Ústredná dvojica Aladin a Jasmína je vybraná naozaj bravúrne a chémia medzi nimi naozaj nechýba. Jasmína je oproti staršiemu filmu možno ešte o niečo silnejším charakterom, navyše je pekelne sexi. Ortodoxní fanúšikovia pôvodného filmu budú najskôr brblať nad zbytočnosťou celého počinu, pokiaľ ide o skutočne nové prvky. V tomto ohľade musím do istej miery súhlasiť, avšak dozaista sa nájde rovnaký počet ľudí, ktorým film udrie na nostalgickú strunu. A napokon je to snímka, ktorá má film predstaviť novej generácii divákov a ako taký si vedie výborne. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Žádnou z písniček jsem si sice neužil a považuji je za nejslabší část celého filmu, ale celkový děj je mnohem lepší než jsem čekal. Will Smith je ve své roli velice sympatický a nic obsažené ve filmu se mi nijak zvláště nepříčí. Řekl bych, že jde o velice povedeně natočený remake originální kreslené pohádky (narozdíl třeba od Dumba). Stačí však vidět pouze jednou 70% ()

Galerie (61)

Zajímavosti (41)

  • Celosvětová premiéra proběhla 8. května 2019 v Paříži. (Varan)
  • Keď v jaskyni začne džin spievať a opička hrať na bicie, zaznie veľmi podobne znejúca melódia, na akú tancuje i Jim Carrey v kultovom filme Maska (1994). (emdvojka)
  • Džin (Will Smith) promění Aladina (Mena Massoud) v prince Alího z Ababua. Když tato dvě slova řekneme rychle za sebou, tedy: Alí Ababua, vznikne nám Ali baba, což odkazuje na Alibabu a 40 loupežníků, kteří jsou mimo jiné i ve filmu přímo zmínění Džinem. (Matej.Krajci)

Související novinky

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

Nový Hercules bude inspirovaný TikTokem

04.11.2022

Jako by těch bizarních filmových zpráv nebylo v poslední době dost, přišli nyní tvůrci dvou posledních Avengers filmů a taky snímku The Gray Man na Netflixu Anthony a Joe Russo s odhalením, že jejich… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

Gal Gadot zlou královnou v hrané Sněhurce?

04.11.2021

Hrané adaptace klasických animovaných hitů se studiu Disney v posledních letech velmi dobře vyplácí, není tedy divu, že po Popelce, Knize džunglí, Krásce a zvířeti, Dumbovi, Aladinovi a Mulan nyní… (více)

Pokračování Cruelly už je na cestě

Pokračování Cruelly už je na cestě

06.06.2021

Studio Disney v poslední době rozhodně neotálí. Nová Cruella, jež vypráví o zrodu excentrické záporačky ze 101 dalmatinů, se totiž pomalu ještě ani nestihla ohřát v kinech ani na streamovací službě,… (více)

Reklama

Reklama