Reklama

Reklama

V lednu roku 2009 se svět stal svědkem „zázraku na řece Hudson", když kapitán „Sully" Sullenberger (Tom Hanks) nouzově přistál s poškozeným letadlem na ledových vodách řeky Hudson a zachránil tak život 155 pasažérů na palubě letadla. Přestože veřejnost a média mluvila o ojedinělém činu dokazujícím jeho letecké dovednosti, probíhající vyšetřování hrozilo zničit jeho pověst a kariéru. (Freeman Ent.)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (916)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přijde mi dost neuvěřitelný, že se podobný slyšení vůbec mohlo odehrát, místo aby kapitána ihned nesl celý národ v peřince, líbal mu zadek a nějaký prošetření se provedlo hezky potichu, důkladně a bez nervů pro něj. Ale holt žijeme v realitě, která je občas obrácená vzhůru nohama. Jo, Hanks s Eckhartem sázka najisto, Eastwood k tomu přistoupil dost komorně, s respektem a já vzhledem k jeho věku opět jen zírám. Na chladnou formu bylo těch emocí až dost. Takže film, který vám možná nevystřelí díru do čela, ale na který může mít zlý kecy vážně jen totální dement. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nebola to havária. Bolo to pristátie na vode." Asi ešte väčšia nuda, ako starší Eastwoodov hit Americký ostreľovač, hoci po charakterovej stránke ma to bavilo predsa len o čosi viac, nakoľko Hanksov kapitán lietadla je na rozdiel od vytretého snajpera Bradleyho Coopera sympatický, ľudský a príjemne obyčajný. Tým by sme však pomaly ale iste s plusmi končili. Nie je to zlé, len ma to strašne nebavilo a nudilo, našťastie to malo len osviežujúcu hodinu a pol, za čo Clintovi treba uznanlivo potľapkať po pleci, lebo mnohí režiséri nevedia triezvo odhadnúť "správnu" minutáž a ich filmy často trvajú aj o hodinu dlhšie, než by mali. Tu nie. Tu je to naozaj tak akurát. Aaron Eckhart bol fajn (no jeho fúzy pôsobili dosť obludne, nechcem povedať hororovo) a ústredná havária bola presvedčivo nakrútená. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hraje si to na dekonstrukci amerického hrdinství, i když ho to staví v té nejzákladnější a nejklišovitější formě. A vzhledem k tomu, že jde o adaptaci knihy samotného Sullyho, se nejde ubránit dojmu, že tenhle "hrdina od vedle" je dost full of himself. (Osobně mám vůbec problém s tímhle pojetím hrdinství - hrdinou je člověk, který dobrovolně udělá něco, co mu může přinést nepohodlí nebo újmu, aby pomohl druhým, ne pilot, který v krizové situaci dokáže přistát. To ho dělá mistrem ve svém oboru hodným ocenění za svůj úsudek a schopnosti, ale jestli hrdinou? Hrdinou by byl, kdyby věděl, že se to letadlo dostane do takové situace, a přesto se rozhodl do něj nastoupit, aby zachránil cestující.) Jinak vykreslení vyšetřovací komise jako antagonistických inkvizitorů (vůči němuž se vymezil i skutečný Sully, který sám říkal, že ti lidi jen dělali svojí práci a dělali ji zcela adekvátně a pro dobro všech) ukazuje, že Eastwood nic nedekonstruuje, prostě dělá rutinní soudní drama. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší nový film od... No, od Mostu špiónů, je to tak. A pravděpodobně nebude náhoda, že v něm také hraje Tom Hanks, protože Sully je tak moc skvělý především, ačkoliv nejen jeho zásluhou. Obzvlášť se mi líbilo to všudypřítomné napětí a věrohodná dramatická atmosféra. Ať už divák předem ví, co a jak se na Hudsonu stalo, nebo ne (i když po několika minutách je i jemu vše jasné), Eastwoodova přesná režie ho nechává takřka permanentně trnout a bez dechu čekat, co přijde v další scéně. Přistání vidíme několikrát, ovšem pokaždé jinak a nikdy nemáme pocit, že se něco opakuje, protože děj připomíná stavebnici poskládanou z mnoha dílků, jež do sebe postupně zapadají. Vše je navíc pečlivě vyváženo, napětí, patos i humor, hlavní hrdina není žádný superman, nýbrž prostě obyčejný člověk, který sice udělal neuvěřitelně správnou věc, ale najednou čelí takovému tlaku, že sám o sobě začne chtě nechtě pochybovat. Obdivuhodné a chvályhodné přitom je, že film nesklouzne do žádného depresivního dramatu plného výčitek a otazníků, nýbrž si stále drží hlavu nad vodou a mrká na nás: Nebojte, dopadne to dobře. Tak vynikající biják, skromný stejně jako jeho hlavní postava, by byla škoda minout. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Holt kdo umí, umí. Jeden frajer přeqapivě dokáže udělat z Érbasu hydroplán a nonšalantně ho bez zbytečného čvachtání parknout do řeky místo do WTC, no a druhý frajer o tom přeqapivě bez zbytečného patosu dokáže nonšalantně splácat stručný a přímočarý filmík místo obvyklé emocionálně kýčovité dojnice pro opneumatikované hospodyňky. Tak se to má dělat, kluci! ()

Galerie (44)

Zajímavosti (22)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2016 na Telluridském FF. (Varan)
  • Letoun, se kterým kapitán Sully v roce 2009 nouzově přistál na řece Hudson, byl Airbus A-320. Odstartoval z letiště v New Yorku a měl namířeno do Charlotte v Severní Karolíně. Na palubě bylo celkem 155 lidí, z toho 5 členů posádky a 150 pasažérů. (maseer2)
  • Vo všetkých záberoch na displej zobrazujúci údaje motorov (Engine Warning Display) je použitá nesprávna indikácia pre motory, akými bolo lietadlo vybavené. A320-214 N106US bolo vybavené motormi CFM56-5B, čiže správna indikácia mala byť zhora nadol N1, EGT, N2, FF. Vo filme je však indikácia charakteristická pre motory IAE V2500, ktorá je navyše nesprávne usporiadaná. (FesterNZ)

Související novinky

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

Clint Eastwood do důchodu nespěchá

19.04.2019

88letý legendární herec a režisér Clint Eastwood (Pašerák, Americký sniper) do důchodu rozhodně nespěchá. Momentálně totiž krouží kolem projektu The Ballad of Richard Jewell, který by mohl natočil… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

10 nej filmů roku 2016 dle ČSFD.cz

30.12.2016

Ani novým Star Wars se nepodařilo sesadit z trůnu nejúspěšnějších filmů roku 2016 v českých kinech pohádku Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. Těší nás, že tento post drží český film, který si u nás vede v… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama