Reklama

Reklama

Dobrá znamení

(seriál)
Trailer 2
Velká Británie, (2019–2023), 10 h 30 min (Minutáž: 45–60 min)

Tvůrci:

Neil Gaiman

Předloha:

Neil Gaiman (kniha), Terry Pratchett (kniha)

Kamera:

Gavin Finney

Hudba:

David Arnold

Hrají:

David Tennant, Michael Sheen, Frances McDormand, Sam Taylor Buck, Daniel Mays, Sian Brooke, Jon Hamm, Jack Whitehall, Michael McKean, Amma Ris, Alfie Taylor (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Blíží se konec světa. Armády Dobra a Zla se shromáždily, vynořila se Atlantida, všude to vře, čtyři jezdci apokalypsy jsou připraveni vyjet. Vše se zdá být předurčeno ke svému konci. Anděl Azirafal (Michael Sheen) a démon Crowley (David Tennant) žijí na Zemi mezi smrtelníky již od Počátku a za tu dobu si na svůj životní styl zvykli, tedy zpráva o blížícím se Konci je příliš nepotěší. Kdyby jen nezašantročili nově zrozeného Antikrista, pak by možná ještě byl čas zvrátit Osud... (LenkaStr)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (173)

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skvělý tvůrce, vynikající obsazení, atraktivní téma a to vše v britském provedení, které mám tak rád. Ani na chvíli mě nenapadlo, že bych mohl být zklamaný. A přece se tak stalo. Místo pořádné nálože nekorektního humoru, jsem se dočkal spíš víceméně úsměvné hříčky na téma Armagedon. Gaimanův scénář je sice chytrý, ale občas nudí a díky jakési laskavosti a absenci černého humoru, je i předvidatelný. Pravděpodobně je to záměr a seriál míří hlavně na mladé lidi, kteří ještě nejsou zhrublí a nachází potěšení spíš v rozpustile korektním vtipkování. Samozřejmě se dá najít i přesah a jsem si jistý, že před třiceti lety bych nadšeně prováděl rozbory mnoha myšlenek, ale když Apokalypsu, dám přednost spíš něčemu, jako byl totálně ulítlý Preacher, nebo originální Doom Patrol. Přestože rozhodně nejsou bezchybné, mají nezapomenutelné momenty a jejich tvůrci se s tím rozhodně nemazali. Moc mě to mrzí, ale Good Omens měl mít max. tři epizody a měl být "víc britský". Nejvíc mě tak bavila úžasná úvodní znělka, která mi evokovala staré dobré Monty Python. PS: Kdysi jsem zkoušel nějakou knihu od Terry Pratchetta číst, ale vcelku rychle jsem toho nechal, protože tento typ laskavého fantasy humoru mě míjí. Good Omens mě tedy jen utvrdilo v tom, že se o nic dalšího od něj, ani pokoušet nemám. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Tento projekt docela překvapil. Už jenom tím, že Gaiman je osoba, která chrlí jeden skvělý titul za druhým, spolu s tím stojí za trendy obstojným seriálem, ale bohužel kniha podle něho mne oslovila asi jako teismus sám o sobě. Poté je tu Pratchett, který mne totálně obešel. Četl jsem na doporučení kamaráda od něj jednu knihu, která mne vzala natolik, že už ani vlastně nevím, že jsem ji četl. Zajímavé je i to, že scénář je taky pod autorovou rukou, což jenom ukazuje asi určitou svobodu, která při natáčení vznikla. A byla z toho cítit. O naprosto dokonalém hereckém obsazení se ani nemůžeme bavit. Zprvu seriálu samotného jsem se bál, že mne jeho děj vůbec neosloví. Poté se začal kupit humor, který mi seděl, situace, které mi svou bizarností byli sympatické a pozadí příběhu, které mne bavilo a chytlo. Obecně vzato se zajímám o podobnou tématiku okolo náboženství a tak, což je docela vtipné, jelikož jak jsem již předeslal jsem ateista. Slabší stavy mohou být někdy až zbytečně moc postav, zbytečná zamotanost a asi i typ a styl vyprávění a pojetí, které nemusí sedět každému. A zde to platí zrovna tak. Asi pochopím každého, kdo by měl výhrady. U mne jde o projekt, který měl co sdělit, uměl pobavit a byl příjemný do samotného konce. Přes pár menších a ne tolik výrazných klopýtnutí. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Nevím no.. Papírově by to měla být kulervoucí pecka.. Organicky se doplňující duo Gaiman-Pratchett+ zástup známých tváří s Tennantem v čele... Bohužel v praxi to funguje jaksi napůl.. Působí to více jako roztříštěná exhibice hereckého figurkaření, než jako ucelený příběh plný vtipných nápadů. Speciálně Tennant si tady onanuje jen další vyčpělou variaci na tenkrát strhujícího Dr. Who.. Předlohu jsem nečetl, takže nedokážu posoudit jestli ten pocit, že zdánlivé duo snů (Gaiman-Pratchett) vlastně taky nefunguje tak dobře jak by člověk čekal, je jen důsledek nešikovně uchopené režie, nebo jestli se imaginace těch dvou přetlačuje už na papíře.... V zásadě jsem zklamaný a musím přiznat, že jsem to dokoukal jen s velkým sebezapřením.. Objektivně to ale jisté kvality má a je dost dobře možné, že divák naladěný jinak než já si u toho bude chrochtat nadšením... ()

Camus 

všechny recenze uživatele

Velmi opatrně bych Good Omens doporučil, zvláště pokud máte rádi Pratchettovi knihy a jeho styl humoru. Já zas tak moc ne a proto byl pro mě seriál spíš průměr. Skvělé je ústřední duo herců – Michaela Sheen a Davida Tenanta. Výprava je moc pěkná a triky jsou sice televizní, ale úplně v pohodě. Horší je to ale s dějem. Spousta nepotřebných odboček, prokreslování vedlejších postav, které jsou ve výsledku v ději skoro k ničemu, natahovaný děj. Na první pohled se zdá, že je ústřední dvojice hybatelem děje a trávíme s nimi spoustu času, ve výsledku se ale ukazuje, že by se vlastně celý děj odehrál skoro stejně bez jejich přičinění (a věci, na kterých v ději záleží udělají náhodou). Je to v seriálu mírně tematizováno, ale to mi ke spokojenosti fakt nestačí. Poslední díl je pak největší zklamání. Mohla to být pěkná dvacetiminutovka, místo toho je to na hodinu natáhnutý epilog. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Rozhodně povedená taškařice. Ústřední démonandělská dvojice je naprosto skvělá, stejně jako humor, mnohdy hraničící až se satirou, a celej ten pratchetovskej vizuál (protože když si prostě představím čarodějnici tak, jak jí popisuje Pratchet, představím si jí přesně tak, jak je tady!) a celých pět epizod to náramně baví. Počkat... napsal jsem pět epizod a přitom jich to dohromady má šest? Skutečně! Je to tím, že ta poslední, rozuzlující epizoda v rámci všech těch rozuzlení a konců a jakéhosi pokusu o epičnost lehce ztratila to kouzlo epizod předchozích, humor byl docela naředěn a celý to tak nějak malinko vyšumí do prázdna. Na druhou stranu to ale v člověku zanechá přesně ten pocit, že chce ještě další epizody a další, protože to prostě po většinu doby zábava byla a to neskutečná a je těžký se s andělem Sheenem i démonem Tennantem tak snadno a rychle rozloučit. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (9)

  • Než vznikl seriál, byla několik desítek let v různých fázích vývoje adaptace filmová. Spoluautor knižní předlohy Terry Pratchett k tomu už v roce 2001 při své návštěvě Prahy v knihkupectví Krakatit řekl: "S Neilem Gaimanem jsme podle Dobrých znamení napsali scénář už někdy v roce 1990. Koupila ho společnost Sovereign. Pracovali jsme na tom velmi tvrdě a nevzpomínám si, že bychom někdy dostali zaplaceno. Sovereign z toho pak navíc začal vyhazovat všechno, co bylo dobré, tudíž to najednou už vlastně nebyla Dobrá znamení. Vyhodili i čtyři motorkáře z apokalypsy, kteří jsou vlastně jediným důvodem, proč by na ten film někdo šel. Naštěstí zbankrotovali dřív, než to mohli zbabrat úplně." Když se pak práce na filmu chopil režisér Terry Gilliam, Pratchett s Gaimanem se zcela úmyslně rozhodli, že se na projektu nebudou podílet, protože "i špatný Gilliamův scénář bude pořád lepší než náš dobrý." Jak by vypadal se ale patrně už nedozvíme. (NIRO)
  • Na začátku ve scéně, kdy se děti baví o mimozemšťanech, jedno z nich pronese: „Exterminate!“ Což je hláška mimozemšťanů Daleků ze seriálu Pán času (od r. 2005). (Nathaniell)

Související novinky

Dobrá znamení se dočkají další série

Dobrá znamení se dočkají další série

30.06.2021

Populární seriál Dobrá znamení podle knihy spisovatelů Terryho Pratchetta a Neila Gaimana se dočká druhé série. Ta vznikne pod dohledem samotného Gaimana, jenž prý s Pratchattem kdysi dávno vymyslel… (více)

Reklama

Reklama